Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνάντηση εργασίας-κλινικές οδηγίες με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

16/09/2014
Συνάντηση εργασίας-κλινικές οδηγίες με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Τρίτη 16.9.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα – Σιδηροπούλου, διοργανώθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, συνάντηση εργασίας, με θέμα: «Οι ομάδες εργασίας για τις κλινικές οδηγίες της άνοιας, της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας».

Κατά τον χαιρετισμό της η Υφυπουργός σημείωσε:

«Με τη σημερινή πρόσκλησή μου θέλω να τονίσω τη σημασία που αποδίδουμε ως Υπουργείο, στην αξιολόγηση του παρεχόμενου έργου από τις μονάδες υγείας και ειδικότερα από τις μονάδες της ψυχικής υγείας.

Η αξιολόγηση του κλινικού έργου για να είναι δυνατή πρέπει να υφίστανται μια σειρά παραμέτρων, οι οποίες θέτουν τις βάσεις παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.

Η ποιότητα των υπηρεσιών ορίζεται ως ο βαθμός στον οποίο μια υπηρεσία πληροί ένα προκαθορισμένο σύνολο απαιτούμενων γνωρισμάτων. Επομένως, η ποιότητα είναι μια σχετική έννοια, η οποία δεν μπορεί να καθοριστεί εν κενώ. Ορίζεται πάντα σε συνάρτηση με ένα σύνολο προτύπων.

Προκειμένου λοιπόν, να καταστεί εφικτή η συστηματική εφαρμογή του πλαισίου ποιότητας, απαιτείται ως πρώτο βήμα ο προσδιορισμός προτύπων ποιότητας, δηλαδή ο καθορισμός των κριτηρίων που ορίζονται ως ενδεικτικά του αποδεκτού επιπέδου ποιότητας σε όλο το εύρος των διαστάσεων της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τα πρότυπα ποιότητας για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας (όπως και ευρύτερα στον τομέα της υγείας) διακρίνονται σε:

  • Θεραπευτικά / κλινικά πρωτόκολλα: που συνίστανται σε κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες, που έχουν καταρτιστεί στη βάση ερευνητικών δοκιμών και καθοδηγούν τον κλινικό στις αποφάσεις του, κατά την επιτέλεση του επιστημονικού του έργου. Και:
  • Πρωτόκολλα λειτουργίας των υπηρεσιών: που συνίστανται σε κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν τις διαδικασίες που επιτελούν οι υπηρεσίες. Τα πρωτόκολλα αυτά διασφαλίζουν τόσο τον εσωτερικό συντονισμό, όσο και τη διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε ομάδες εργασιών, στις οποίες εσείς συμμετέχετε ως εμπειρογνωμόνες, καταξιωμένοι στο χώρο εργασίας σας, προκειμένου να παραληφθούν τα κείμενα εργασίας των τριών ψυχικών διαταραχών (άνοια, διπολική συναισθηματική διαταραχή, σχιζοφρένεια) που προετοίμασε η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας με τη συνδρομή του Μηχανισμού Υποστήριξης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αξιοποιώντας διεθνή πρότυπα και να ενσωματωθούν σε αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις της διεθνούς έρευνας σχετικά με τις εν λόγω ψυχικές διαταραχές ή ακόμη και να βελτιωθούν, να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, θέλω να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στις ομάδες εργασίας της άνοιας, της διπολικής συναισθηματικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας, να σας συγχαρώ για την προσπάθεια που καταβάλατε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σας και να εξαίρω τη συνεργατικότητα και το πνεύμα εθελοντισμού που επιδείξατε.

Ευχαριστώ, τους προέδρους των ομάδων κυρία Μαρία Μαργαρίτη (Ομάδα εργασίας Σχιζοφρένεια), την κυρία Μαγδαληνή Τσολάκη (Ομάδα Εργασίας Άνοια), τον κύριο Γεώργιο Αλεβιζόπουλο (Ομάδα Εργασίας Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή) αλλά και κάθε ένα από τα μέλη των ομάδων για την πολύτιμη συμβολή σας.

Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ προκειμένου να μας παρουσιάσετε εν συντομία το έργο σας και να ακούσουμε, ως Υπουργείο, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς που έχετε, προκειμένου να θεμελιώσουμε με επιτυχία ένα αποτελεσματικό, αλλά και αποδοτικό πλαίσιο ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Η Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Φωτεινή Κουλούρη, κατά την εισήγησή της αναφέρθηκε στη συγκρότηση των τριών Επιτροπών, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας. Συγκεκριμένα, σημείωσε:

«Αναφορικά με τη θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών για βασικές ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η άνοια, η σχιζοφρένεια, η διπολική συναισθηματική διαταραχή, τα οφέλη που αποκομίζονται αφορούν τόσο στους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, όσο και τους ίδιους του πάσχοντες. Συγκεκριμένα, για τους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας επιτυγχάνεται διευκόλυνση του κλινικού έργου –και ιδίως των νέων ιατρών– μέσω της συστηματικοποίησης του τεράστιου όγκου των σύγχρονων και συνεχώς εξελισσόμενων και αυξανόμενων ερευνητικών δεδομένων, ενώ η χρήση τους συμβάλλει στην επιλογή της καταλληλότερης και αποτελεσματικότερης κλινικής απόφασης και εξασφαλίζει αποτελεσματική αντιμετώπιση σε ενδεχόμενα νομικά προβλήματα, καθώς χρησιμοποιούνται έγκυρες και ευρέως αποδεκτές θεραπευτικές επιλογές για την κάθε ιδιαίτερη περίπτωση. Σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες, οι κατευθυντήριες οδηγίες βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται, μειώνουν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και το χρόνο νοσηλείας. Επιπλέον, με την καθιέρωση της εφαρμογής τους μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάθε ωφελούμενος λαμβάνει την ίδια ορθή και διεθνώς αποδεκτή θεραπευτική αγωγή, δεδομένου ότι βασίζεται σε νεότερες εξελίξεις, ενώ έχουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς οι πάσχοντες γνωρίζουν σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τι να περιμένουν από τους γιατρούς τους, όσον αφορά στη θεραπεία τους, και έτσι μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στη συμμετοχική λήψη αποφάσεων για την υγεία τους».

Η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, Βασιλική Φακουκάκη, επεσήμανε:

«Ένα συστηματικό και περιεκτικό πλαίσιο ποιότητας πρέπει να παρακολουθεί και να αξιολογεί όλες τις διαστάσεις των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δομή, τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Laszlo Andor και του Υπουργού Υγείας Κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, το Υπουργείο Υγείας συγκρότησε Ομάδες Εργασίας για την έκδοση κλινικών οδηγιών για την άνοια, τη διπολική συναισθηματική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, στις οποίες συμμετείχατε ως εξωτερικοί εμπειρογνώμονες εξειδικευμένοι στη διάγνωση και αντιμετώπιση των συγκεκριμένων διαταραχών, τόσο κλινικά, όσο και διοικητικά.

Εκ μέρους της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, θέλω να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, για την πραγματική προσπάθεια που καταβάλατε αλλά και το αποτέλεσμα, το οποίο επιτύχατε, στο σύντομο χρονικό διάστημα που σας δόθηκε.

Η σημερινή σας παρουσία εδώ και η μεταφορά της τεχνογνωσίας που διαθέτετε αναμένεται να συμβάλλει στον καλύτερο προγραμματισμό και τη βελτίωση των διαδικασιών με τις οποίες θα ενισχυθεί η λειτουργία του πλαισίου ποιότητας των μονάδων ψυχικής υγείας».