Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Κύρια σημεία Συνέντευξης της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα.

17/09/2014
Κύρια σημεία Συνέντευξης της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Τετάρτη, 17.9.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


H Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ FM.

Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μίλησε, σήμερα, στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑ FM και στην εκπομπή ‘’Πρωινές Διαδρομές’’, με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Αδαμόπουλο για τα θέματα του Υπουργείου Υγείας, αλλά και για την πολιτική επικαιρότητα.

Ειδικότερα, σημείωσε:

  • Για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικότερα για το τεστ Παπανικολάου:

«Καμιά φορά δίνουμε πολλή σημασία στην επικοινωνία και όχι στην ουσία και εμείς δεν είμαστε τόσο καλοί στην επικοινωνία, όπως πρέπει να ομολογήσω. Η ουσία είναι ότι ένα σύγχρονο υπουργείο Υγείας που θέλει να εξασφαλίσει την υγεία των πολιτών και την πρόληψη πρέπει να έχει κατευθυντήριες οδηγίες, έναν οδικό χάρτη από την παγκόσμια κοινότητα και αυτό κάναμε, για πρώτη φορά, και είναι επιτυχία. Για το Τεστ Παπ η κατευθυντήρια οδηγία ήταν κάθε τρία χρόνια. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι το υπουργείο ήταν υποχρεωμένο να ακολουθήσει αυτήν την οδηγία. Το Τεστ Παπ συνεπώς θα γίνεται όπως γινόταν και δεν θα αλλάξει τίποτα».

  • Για τις μαστογραφίες:

«Πρόκειται να ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα, ένα screening, για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, το οποίο θα γίνεται με προγραμματισμό και φυσικά δωρεάν, ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες πώς γίνεται ο έλεγχος του μαστού, σε ποια ηλικία χρειάζεται η μαστογραφία και με ποια διαδικασία».

  • Για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίαδας στα σπίτια των πολιτών-Αμεα:

«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο για τους πολίτες-ΑμΕΑ που είναι στα σπίτια τους, με αφορμή το περιστατικό της κοπέλας στην Καλλιθέας, ώστε να μπορέσουμε να τους παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

  • Για το σενάριο πρόωρων εκλογών και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Μου φαίνεται αδιανόητο και παράλογο το φαινόμενο που συμβαίνει στη χώρα μας, δηλαδή να συζητάμε από την επομένη κιόλας των εκλογών, για εκλογές και μάλιστα, υπό την παρούσα συγκυρία. Το αυτονόητο είναι η Κυβέρνηση να εξαντλεί τη θητεία της. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να στηριχθούμε στο προφανές που ορίζει το Συνταγματικό Δίκαιο. Δηλαδή η φιλοσοφία του συνταγματικού νομοθέτη είναι να υπάρξουν συναινέσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι αποκλίσεις. Συνεπώς εκτιμώ ότι οι Βουλευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη τώρα και δεν επιθυμεί εκλογές».

  • Για τον ισχυρισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για τη διαπραγμάτευση του χρέους:

«Δεν είναι οι εκλογές το όχημα που θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος, αλλά οι ισχυρές διαπραγματευτικές προτάσεις. Και οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δυστυχώς δεν βοηθούν».

  • Για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των πολιτικών του Υπουργείου Υγείας:

«Προσωπικά θεωρώ ότι η πολιτική αν δεν έχει αμιγώς ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα είναι αποτυχημένη. Είναι υπερφίαλο να λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δουλεύει για τον άνθρωπο και την ανθρωπιστική κρίση. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Πχ το μέτρο για τους ανασφάλιστους πολίτες στο Υπουργείο Υγείας δεν είναι ανθρωπιστικό μέτρο; Η’ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας δεν είναι ανθρωπιστικό μέτρο;»

  • Για τους ανασφάλιστους:

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπορεί να μπει κάποιος κάτω από την ομπρέλα της φροντίδας του Υπουργείου Υγείας. Όλοι οι πολίτες πλέον, έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».