Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

13/10/2014
Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα, είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία στελεχών της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας της, Sun Zhigang.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Σας καλωσορίζω όλους. Είμαστε ευτυχείς να σας έχουμε εδώ. Ευελπιστούμε ότι η επίσκεψη αυτή και οι συναντήσεις που θα έχετε με ανθρώπους, σημαντικούς για το ελληνικό σύστημα υγείας, είναι μία ευκαιρία για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Η Ελλάδα και η Κίνα, η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί με τεράστια παράδοση στην ιατρική και η παράδοση αυτή έχει, φυσικά, δημιουργήσει ένα περιβάλλον ιστορίας και κουλτούρας. Αυτό, όμως, δεν μας προστατεύει από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον σύγχρονο κόσμο.

Τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανάγκης για παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών προς τους ανθρώπους, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τους ασθενείς ώστε να έχουν τα ακριβή φάρμακα και θεραπείες, που χρειάζονται, για την προστασία της υγείας τους.

Τα συστήματα αυτά όμως τελούν υπό οικονομικές πιέσεις με διάφορους τρόπους. Μία από τις πιέσεις αυτές είναι η οικονομική κρίση αλλά και οι προκλήσεις για καινοτόμα φάρμακα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Για τον λόγο αυτό οι φαρμακευτικές εταιρεία πρέπει να βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν καινοτόμα φάρμακα λόγω του ότι η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα φάρμακα είναι ακριβές.

Όμως από την άλλη μεριά, πρέπει να παρέχουν και να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα το οποίο θα διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και αυτό σημαίνει φάρμακα τα οποία θα είναι προσιτά. Και φυσικά αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα.

Ενώ η Ελλάδα πάλευε, όπως σίγουρα γνωρίζετε, με την οικονομική κρίση, έπρεπε να προχωρήσουμε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρύθμισης το οποίο στην πραγματικότητα προσπαθούσε να συμβαδίσει με δύο βασικά ερωτήματα: Πρώτον, την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες και δεύτερον την περικοπή του 50%, περίπου, του προϋπολογισμού μας. Την εξάλειψη της σπατάλης του παρελθόντος.

Προς μεγάλη, ακόμα και δική μας, έκπληξη ανακαλύψαμε ότι αυτό είναι δυνατό. Έτσι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης και πιστεύω ότι τις επόμενες ώρες θα σας εξηγηθεί από τους συνεργάτες μας ο τρόπος με τον οποίο το κάνουμε.

Είναι άνθρωποι του Υπουργείου αλλά και από άλλους τομείς, οργανισμούς και τμήματα της διοίκησης, οι οποίοι έχουν και συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει, στην πραγματικότητα, επηρεάσει όλα τα στοιχεία, όλα τα τμήματα, όλα τα στοιχεία του συστήματος υγείας μας.

Έτσι, λοιπόν, είναι ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά νοσοκομεία και διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία τους ξεκινώντας από την νοσοκομειακή παροχή, τον τύπο της ανάλυσης κόστους για τις υπηρεσίες στα νοσοκομεία, επίσης τις σχέσεις εργασίας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και κάθε τι που αφορά την διαχείριση και την διοίκηση στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή που προσπαθούσαμε να κάνουμε εξοικονομήσεις στα νοσοκομεία, αντιμετωπίσαμε την ανάγκη της δημιουργίας του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, η οποία θα λειτουργεί ως ο φύλακας του δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας και το οποίο ανήκει στα νοσοκομεία.

Έτσι, λοιπόν, έπρεπε να αναπτύξουμε, αναπτύξαμε και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε στρατηγικές οι οποίες κάνουν το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας μας πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο.

Οι οικογενειακοί γιατροί είναι το καίριο στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, είναι όμως, επίσης, και μία στρατηγική ανάπτυξη για τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας οι οποίες, ευελπιστούμε, όταν θα έχουν πλήρως αναπτυχθεί ότι θα δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο θα αποσυμπιέσει τις πιέσεις τις οποίες δέχεται αυτή τη στιγμή το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Έπρεπε να επέμβουμε στον τρόπο με τον οποίο συμβάλλονται οι ιδιωτικοί γιατροί με το σύστημα υγείας, έπρεπε να ελέγξουμε τα έξοδα των ιδιωτικών ιατρών χρησιμοποιώντας διάφορες δομικές τεχνικές οι οποίες και αυτές θα σας εξηγηθούν.

Επίσης, έπρεπε να επέμβουμε στην φαρμακευτική δαπάνη όπου, πιστεύω, καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα πολύ καλό σύστημα. Έπρεπε να δημιουργήσουμε, ακόμα, ένα αποτελεσματικό κεντρικό σύστημα προμηθειών. Έτσι, στην πραγματικότητα μεταρρύθμιση γινόταν και συνεχίζει να γίνεται σε όλες τις δομές και σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας μας.

Είναι ένα πρόγραμμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε για πάνω από 2 χρόνια και συνεχίζουμε. Συνεργαζόμαστε στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο θέμα αυτό.

Παρόλα αυτά είναι ένα ζωντανό, εξελικτικό και διαμορφούμενο πρόγραμμα και για το λόγο αυτό αναζητούμε ανταλλαγή ιδεών και για άλλα μοντέλα, άλλες εμπειρίες που έχουν αποκομίσει άλλες χώρες οι οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ίδια προβλήματα.

Για το λόγο αυτό υποδεχόμαστε την ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας για το κινέζικο σύστημα υγείας και αναμένουμε με χαρά να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις και ιδέες πάνω σε αυτά τα ζωτικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και το σύστημα υγείας.

Για μία ακόμα φορά σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας, είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε εδώ, και ευελπιστούμε σε μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών».

Ο κ. Zhigang, στη συνέχεια, τόνισε: «Σας ευχαριστώ, Εξοχότατε, για το πολύ ζεστό σας καλωσόρισμα. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σας. Μόλις προσγειωθήκαμε στην Αθήνα νιώσαμε την φιλοξενία, την ειλικρίνεια και την ζεστασιά των ανθρώπων εδώ.

Η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα του δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα έχει μία μακρά και εξαίσια ιστορία, αρχαίο πολιτισμό και παράδοση. Και η Ελλάδα επίσης έχει μακρά ιστορία στον τομέα της ιατρικής και για το λόγο αυτό ο Όρκος του Ιπποκράτη απαγγέλλεται από τους φοιτητές ιατρικής σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία διαφορετική αλλά πολύ ισχυρή σχέση, και τους δένουν δεσμοί φιλίας. Στον τομέα της υγείας έχουμε επίσης μεγάλη ιστορία συνεργασίας.

Το 2001 και το 2006 τα Υπουργεία των δύο χωρών υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας. Ελπίζω η συνεργασία στον τομέα της υγείας ανάμεσα στις δύο χώρες να συνεχιστεί.

Όπως είπατε, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο σύστημα υγείας της Ελλάδας συνεχίζεται ακόμη και υπό στην περικοπή του προϋπολογισμού, στο 50% περίπου. Παρόλα αυτά το σύστημα υγείας συνεχίζει να διατηρεί την κανονική λειτουργία του. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από εσάς.

Η κινεζική Κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νέο γύρο μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας το 2009 και συνεχίζεται πέντε χρόνια τώρα. Και οι δικοί μας πολίτες έχουν επωφεληθεί από τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας.

Η τιμή των βασικών φαρμάκων έχει μειωθεί όπως και αυτή των υπηρεσιών υγείας. Έτσι οι πολίτες της Κίνας έχουν πολλά οφέλη από αυτή την μεταρρύθμιση.

Φυσικά, όπως και εσείς, χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν και έχουμε πολλά ουσιαστικά μεταρρυθμιστικά μέτρα μπροστά μας. Φυσικά έχουμε πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε για να καταλήξουμε σε κινήσεις που θα ανταποκρίνονται σε αυτές τις προκλήσεις.

Έτσι, λοιπόν, όταν υπάρξει μεγάλη πρόοδος της επίσκεψής μας εδώ και μάθουμε και κατανοήσουμε τις μεταρρυθμιστικές σας παρεμβάσεις και μέτρα, πιστεύω ότι η κατανόηση αυτή θα βοηθήσει και εμάς στο δικό μας σύστημα υγείας.

Ελπίζουμε, επίσης, να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της υγείας και στις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται σε αυτόν.

Σας ευχαριστώ, Υπουργέ, εσάς και τους συναδέλφους σας».

Η κ. Παπακώστα, κατά την παρέμβασή της, αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία, υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες έχουν μακρά παράδοση στην ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχοντας στον πυρήνα τους τον άνθρωπο. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, θέτοντας ανάμεσα στις προτεραιότητές της την πρόληψη και την προαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.