Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας ΥΥΚΑ

03/05/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χρόνια πολλά, καλημέρα, κυρίες και κύριοι. Σήμερα έχουμε αυτή τη συνάντηση εδώ. Το απόγευμα στις 3 η ώρα, έχουμε ένα φόρουμ των Υπουργείων, με τους εκπροσώπους των Οργανώσεων των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, των ατόμων με αναπηρίες.

Έχουμε πει ότι είμαστε στη διάθεση σας, είναι ανοιχτή η διαδικασία, μπορεί να είστε αν θέλετε, αλλά δεν είναι κάτι που είναι μπρος σε αποφάσεις, είναι μια συνάντηση ζύμωσης. Το λέω για να καθορίσετε τα προγράμματα σας όπως μπορείτε καλύτερα.

Δεν μπορούσαμε να κάνουμε και τις δυο συναντήσεις πάνω για να διευκολύνουμε, γιατί έχουμε και πρόγραμμα στο Υπουργείο ανάμεσα στις 10 η ώρα το πρωί, τώρα, και το απόγευμα στις 3 που είναι η συνάντηση με τους ανθρώπους των ΑμΕΑ και δεν μπορούσαμε να είμαστε όλες αυτές τις ώρες στο ΕΚΕΠΥ.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να ξεκινήσω με μια αναφορά σε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Ο Θανάσης Βέγγος δεν είναι πια ανάμεσα μας. Ο Θανάσης Βέγγος ταλαιπωρήθηκε τους τελευταίους 5 μήνες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν κοντά του. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν στο Ερυθρό Σταυρό αν δεν κάνω λάθος από το Δεκέμβριο του 2010, έδωσε τη μάχη του.

Οι άνθρωποι του δημόσιου αυτού νοσοκομείου ήταν κοντά του. Από σήμερα το πρωί δεν είναι πια μαζί μας. Θα τον θυμόμαστε όλοι με πάρα πολύ μεγάλη αγάπη.

Πίσω τώρα στα θέματα μας εδώ του Υπουργείου σήμερα. Η συνάντηση οργανώνεται για δυο θέματα. Δεν ξέρω την εκτίμηση σας σε σχέση με το ενδιαφέρον που αυτά έχουν. Για εμάς όμως είναι δυο θέματα ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας.

Κυρίες και κύριοι, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Αντώνη Δημόπουλο ήμασταν στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μόσχα για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες.

Ως μη μεταδιδόμενες ασθένειες πρέπει να μάθουμε σιγά - σιγά όλοι να εννοούμε τον καρκίνο, τα καρδιακά νοσήματα, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, τα προβλήματα της ψυχικής ισορροπίας και υγείας του ανθρώπου, τον διαβήτη.

Νοσήματα, ασθένειες βαριές που στοιχίζουν ζωές και οι οποίες είναι πάρα πολύ διαδεδομένες στις προηγμένες χώρες του πλανήτη.

Ήταν χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις από Υπουργούς Υγείας κρατών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, όπου οι ασθένειες αυτές δεν είναι διαδεδομένες, γιατί εκεί είναι πιο διαδεδομένες οι μεταδιδόμενες ασθένειες.

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, όμως, αυτές που σας είπα κατά κύριο λόγο αλλά και άλλες, αυτές, όμως, κατά κύριο λόγο, χτυπούν τους ανθρώπους των κρατών με προχωρημένες οικονομίες και προχωρημένους θεσμούς, κοστίζουν ζωές και τα εθνικά συστήματα υγείας δίνουν και οικονομική μάχη για να τις αντιμετωπίσουν.

Σε όλο τον πλανήτη και όχι μόνο στα διεθνή του fora, αλλά και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, τα θέματα των μη μεταδιδόμενων ασθενειών είναι τα πρώτα στην ατζέντα των Υπουργών Υγείας και είναι τα πρώτα στην ημερήσια διάταξη αυτών των Οργανισμών.

Είναι τα πρώτα θέματα και τα βασικά, θα έλεγα τα αποκλειστικά θέματα στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν ήρθε στην Αθήνα ο Επίτροπος Ντάλι δεν με ρωτούσε τι γίνεται στο Αττικό Νοσοκομείο, ή στο τάδε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας ας πούμε. Για τα νοσοκομεία η μόνη μας αναφορά ήταν στην e-health.

Όλο το άλλο πλαίσιο και όλη η άλλη ώρα της επαφής μας και όσα στη Βουλή είπε μετά, επικεντρώνονταν στα μεγάλα θέματα της υγείας της Ε.Ε., που είναι ακριβώς τα ίδια με τα μεγάλα θέματα της υγείας όπως τα συζητά ο ΟΟΣΑ, που είναι ακριβώς τα ίδια με τα μεγάλα θέματα της υγείας όπως τα συζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μόνο στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτή η συζήτηση. Μόνο η Ελλάδα παρεξηγεί την υγεία και την εξισώνει με τα νοσοκομεία. Οι δημόσιες πολιτικές υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα όλου του κόσμου, πλην Ελλάδος.

Και πρέπει αυτή η ατζέντα να εγκατασταθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας πρώτα από όλα, των ανθρώπων του, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και όλων. Την παρεξήγηση αυτή την κάνει πρώτο το πολιτικό σύστημα.

Και το καινούριο είναι, το απολύτως καινούριο, αλλά καθολικό σε όλο τον κόσμο είναι, πιστέψτε με σ’ αυτό, ότι η απάντηση σε αυτές τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες κινδυνεύουμε όλοι, δεν είναι ιατρική, ή παρακλινική. Η πρόληψη δεν εξισούται με τις ακτινογραφίες. Η πρόληψη εξισούται με την καλύτερη διατροφή, με την άθληση, με την εξάλειψη του καπνίσματος, και με τον περιορισμό της χρήσης του αλκοόλ.

Αυτά είναι για τον πολιτισμένο κόσμο και τον προχωρημένο κόσμο τα βασικά μέσα. Και φυσικά οι πολιτικές, οι ειδικές τομεακές πολιτικές, για την καταπολέμηση του καρκίνου. Από κει και πέρα πιάνει η Ιατρική κατά κυριολεξία το θέμα στα χέρια της.

Όμως, η πρόληψη σε όλο τον κόσμο περνάει μέσα από αυτά τα 4 βασικά αντίδοτα, που ξαναλέω είναι η καλύτερη διατροφή, η υγιεινή διατροφή, όπου για να την επιβάλεις πρέπει να κερδίσεις το παιχνίδι, τον αγώνα της μόδας για το τι είναι καλή διατροφή. Θα σου πει ένα παιδάκι που του προτείνεις κάτι υγιέστερο ότι «αυτό μπαμπά δεν παίζει», γιατί ντρέπεται στο σχολείο να φάει ένα μήλο.

Πρέπει να παίξεις και να κερδίσεις το παιχνίδι στο lifestyle της διατροφής, πρέπει να κερδίσεις το παιχνίδι της συνήθειας των ανθρώπων στην άθληση. Πρέπει να κερδίσεις το παιχνίδι του καπνίσματος, για το οποίο θα κάνουμε και λόγο σήμερα, πρέπει να κερδίσεις το παιχνίδι του περιορισμού της χρήσης του αλκοόλ.

Αυτές είναι οι μείζονες πολιτικές σε όλο τον πλανήτη, αυτές σας μεταφέρω. Θα προσπαθήσω, θα παλέψω. Είμαστε 3 της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, 3 Υπουργοί εδώ, που καταλαβαίνουμε ο καθένας από τη σκοπιά του περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Ο Μιχάλης Τιμοσίδης που είναι γιατρός, ο Χρήστος Αηδόνης που είναι γυμναστής, εγώ που δεν είμαι κάτι σχετικό με αυτά αλλά είμαι φίλαθλος και παρακολουθώ τις εξελίξεις αυτές, είτε παρακολουθώντας τα αθλητικά γεγονότα, είτε συμμετέχοντας σε αθλητικά γεγονότα που αφορούν την ηλικία μου.

Μιλάω μετά λόγου γνώσεως δηλαδή, μιλάμε μετά λόγου γνώσεως και οι 3 εδώ και θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε τη συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα, όχι τις απόψεις μας, τη συζήτηση, σε ένα δύστροπο πολιτικό σύστημα, σε μια δύστροπη κοινή γνώμη, σε ορισμένα δύσπιστα να το πω έτσι μέσα ενημέρωσης και ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης. Που όλοι μαζί ως τριτοκοσμική ένωση γελάμε με αυτά, δυστυχώς.

Αυτοθεωρούμαστε έξυπνοι, με έναν καγχασμό της διάλυσης που αφήνουμε για τα θέματα αυτά. Εμείς θα δώσουμε έναν αγώνα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα τον κερδίσουμε. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορούμε να αλλάξουμε μια νοοτροπία.

Όμως, όσοι με παρακολουθούν από τις πρώτες μέρες που ήρθα εδώ, οπωσδήποτε θα θυμούνται ότι δήλωσα Υπουργός της Υγείας, όλης της υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, και του τελευταίου ανθρώπου που δίνει έναν αγώνα από το δικό του ιατρείο στην πιο μικρή και απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας, είτε ανήκει στο δημόσιο σύστημα είτε είναι ιδιώτης, για να προστατέψει τη ζωή των άλλων.

Ήταν η πρώτη μου κουβέντα αυτή, από τις πρώτες κουβέντες μου αυτή, μαζί με την κουβέντα, μαζί με τη γνώμη, την άποψη, που τώρα πια γίνεται πεποίθηση, ότι είμαστε Υπουργείο Υγείας και όχι Υπουργείο Ασθένειας. Η μείζων φροντίδα μας είναι να μη αρρωστήσει ο άλλος. Και φυσικά να το μεταχειριστούμε όσο μπορούμε καλύτερα αν έχει την ατυχία και ασθενήσει.

Στο συνέδριο αυτό, λοιπόν, η Ελλάδα τοποθετήθηκε, παρουσίασε τις θέσεις της σύμφωνα με τις οποίες συμφωνούμε στην πρόταση για ένα μικρό ποσοστό τέλους που θα προστεθεί στα τσιγάρα και στα είδη καπνού ως προϊόν μιας παγκόσμιας απόφασης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για την αντιμετώπιση των μη μεταδιδόμενων ασθενειών. Αυτό είναι στο πεδίο της ζύμωσης ακόμη.

Πρότεινα, ότι προκειμένου να υπάρξει μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ασφαλέστερη μέθοδος είναι οι περιφερειακές ζυμώσεις και δεσμεύτηκα στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο στις 6 Ιουνίου να θέσω το θέμα. Δεν μπορώ να το βάλω στην ατζέντα, μπορώ, όμως, να προκαλέσω τη συζήτηση στο πλαίσιο των άλλων θεμάτων, ή κατά τη διάρκεια του γεύματος εκεί.

Αυτό κατά τη δική μας πρόταση αν γινόταν ταυτόχρονα στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και οπουδήποτε θα μπορούσε γρήγορα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να καταλήξει κάπου σε θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το θέλουν οι άλλες χώρες.

Εμείς έχουμε την πείρα 30 περίπου ετών με αυτές τις μικρές εισπράξεις που έχει το Υπουργείο Υγείας, όχι για τις μεταδιδόμενες ασθένειες ειδικά, αλλά γενικότερα, από τα κρατικά λαχεία και από τη φορολογία πάνω στα τσιγάρα. Συνεπώς, δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς, ένα μικρό ποσοστό να πήγαινε ως παγκόσμια προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Είναι ένα ανοιχτό θέμα. Η ζύμωση ξεκίνησε στη Μόσχα και θα δούμε πώς θα συνεχιστεί.

Ειδική αναφορά έκανα στο νόμο περί καπνίσματος, στις αποτυχίες, αλλά και στις επιτυχίες που έχουμε στον τομέα αυτόν, για τις οποίες με τρόπο εκτενή θα αναφερθεί ο κ. Δημόπουλος στη συνέχεια, παρουσιάζοντας σας και μια έρευνα που κάναμε προκειμένου να τεκμηριώσουμε τα όσα λέμε στην σημερινή μας συνάντηση.

Να ενημερώσω, επίσης, ότι είχα την τιμή να ενημερωθώ εκεί επισήμως, με επιστολή που μου εγχειρίστηκε, επιστολή απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και κοινοποιούμενη σε μένα και τον κ. Δρούτσα, είχα την τιμή να ενημερωθώ πως ο Πρωθυπουργός της χώρας θα τιμηθεί για τη νομοθετική προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος.

Στην απόφαση αυτή γίνεται μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πράξη. Γίνεται μνεία στον αγώνα που χρειάζεται η εφαρμογή.

Δεν πρόκειται για μια ανεπίγνωτη απόφαση, δεν πρόκειται για μια απόφαση που κανείς θα μπορούσε να σταθεί με την ελλαδίτικη διάθεση της διακωμώδησης με κριτήριο την πράξη, σπεύδοντας να κάνει εξαγωγή δυσάρεστων μηνυμάτων για την πατρίδα, γιατί πολλοί πρόθυμοι είναι για να το κάνουν αυτό, το έκαναν ήδη ορισμένοι, δεν τους ευχαριστούμε καθόλου, το έκαναν όμως.

Η απόφαση - και θα σας διανεμηθεί σήμερα η επιστολή - νομίζω είναι ανηρτημένη στο διαδίκτυο, κ. Καρδαρά, η απόφαση επισημαίνει την τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία, εν μέσω μιας δυσάρεστης για την Ελλάδα εποχής και ταυτόχρονα επισημαίνει το γεγονός των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην πράξη.

Θα αναφερθεί όμως και σε αυτά ο Αντώνης Δημόπουλος, έκανα κι εγώ αναφορά στην ομιλία μου, η οποία και αυτή έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να κλείσω τη δική μου τοποθέτηση με μία αναφορά στα θέματα του ιού του Νείλου. Παρακαλώντας σας να θυμηθείτε μια off the record ενημέρωση που είχαμε κάνει ως Υπουργείο, πριν περίπου από ένα μήνα και κάτι, εδώ σε αυτή την αίθουσα, σε αυτή τη γωνία του τραπεζιού.

Όταν σας είχα πει ότι δίνουμε μια μάχη από την αρχή της χρονιάς, να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι, αλλά δίνουμε μια μάχη η οποία δεν έχει στην πρώτη γραμμή όλους.

Ήρθε η ώρα τώρα να πούμε ορισμένα πράγματα επί του συγκεκριμένου. Και πάλι ο κ. Δημόπουλος και το ΚΕΕΛΠΝΟ που είναι εδώ, η κα Κρεμαστινού, ο κ. Παπαδημητρίου, που θα σας δείξουν ορισμένες διαφάνειες σχετικές και κρίσιμες.

Εμείς έχουμε δώσει από την αρχή του έτους, ενώ αντιμετωπίζαμε χωρίς να μιλάμε, χωρίς να φλυαρούμε, χωρίς να πολιτικολογούμε χωρίς νόημα.

Ενώ δίναμε τη μάχη του ιού Η1Ν1, του ιού της γρίπης του λεγόμενου, προετοιμαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε τον ιό του Νείλου και η προετοιμασία σχετίζονταν κατά μείζονα λόγο, θα σας πουν ειδικότερα οι ειδικοί, εγώ συγκρατώ και ασχολούμαι και προσωπικά όλο αυτό τον καιρό με το θέμα του έγκαιρου ψεκασμού.

Για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα, που θα κοστίσουν τη ζωή σε κάποιους ανθρώπους, ή που θα διασαλεύσουν και την οικονομική τάξη της περιοχής.

Έχουμε εδώ και μήνες μπει στη μάχη αυτή. Θέλω να ευχαριστήσω Γενικούς Γραμματείς από άλλα συναρμόδια Υπουργεία για την προσπάθειά τους.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κεντρικό Περιφερειάρχη, τον κρατικό Περιφερειάρχη της Βορείου Ελλάδας, τον κ. Θύμιο Σώκο. Θέλω να ευχαριστήσω τον αιρετό Περιφερειάρχη, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Που ανταποκρίθηκαν στον αγώνα αυτόν, του έγκαιρου ψεκασμού. Θέλω να επισημάνω ότι έχουμε σε δύο περιπτώσεις αργοπορίες και θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα από αυτή τη συνάντησή μας σήμερα, στους δύο αργοπορούντες, ότι η υπομονή του Υπουργείου έχει εξαντληθεί.

Η υπομονή μας είναι πια εκτός ορίων και ίσως έχετε δει ότι όταν χρειάζεται να πούμε κάτι με το όνομά του το λέμε και μάλιστα με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο και έτσι θα κάνουμε και αυτή τη φορά.

Τους προειδοποιώ από εδώ, από τώρα, σήμερα, να επισπεύσουν τις διαδικασίες, τους βοήθησε ο καιρός, θα μπορούσε να μην τους έχει βοηθήσει και τους παρακαλώ πάρα πολύ από αυτό το βήμα, να μπουν μπροστά στη μάχη αυτή, γιατί όταν μπαίνει κανείς μπροστά με δημόσιες διαδικασίες, σημαίνει ότι βάζει και το κεφάλι του στη φωτιά.

Θα έρθει η ώρα, ελπίζω να μην έρθει, να είμαι πιο συγκεκριμένος. Εγώ είχα την υποχρέωση να αναφερθώ με όρους θετικούς σε αυτούς που έτρεξαν, αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω ότι έχουμε και δύο προβλήματα.

Εμείς ως Υπουργείο, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ κινηθήκαμε αμέσως για να αντιμετωπίσουμε τελικά αυτές τις καθυστερήσεις, αλλά εμείς είμαστε Υπουργείο Υγείας, δεν κάνουμε εμείς τους ψεκασμούς.

Εδώ είναι η ώρα να κάνουμε μια επισήμανση προς γνώση και συμμόρφωση. Κυρίες και κύριοι, θα μπορούσα να το πω και αλλιώς αυτό που λέω σήμερα.

Συγκρατούμαι και συγκρατούμεθα ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, διότι υπάρχουν ακόμα οι μέρες αυτής της βδομάδας και οι αρχές της επόμενης, να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, σε σχέση με αυτό το θέμα.

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, απευθύνομαι στους συναδέλφους, στον κ. Τιμοσίδη και στον κ. Αηδόνη αν θέλουν κάτι να προσθέσουν, για να πάρει το λόγο ο κ. Δημόπουλος, να πει ορισμένες λεπτομέρειες.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και από εμένα, χρόνια πολλά. Δε χρειάζονταν να πάμε στη Μόσχα με τον κ. Λοβέρδο για να ανακαλύψουμε αυτό. Ήδη εδώ και πολύ καιρό η ατζέντα της δημόσιας υγείας και η ατζέντα της στήριξης της υγείας, νομίζω ότι έχει απέναντι στη βέβαια επαρκή αντιμετώπιση της ασθένειας, έχει σημαδέψει, έχει σηματοδοτήσει μια διαφορετική στάση επιτέλους του Υπουργείου Υγείας και δε μιλάω μόνο για την πολιτική του ηγεσία, έχω την αίσθηση ότι για πρώτη φορά και οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν αντιληφθεί και εμπλέκονται όλο και περισσότερο δράσεις που ανεβάζουν τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο ήταν εντυπωσιακό για μας και για όσους ασχολούνται πολλά χρόνια με τα θέματα υγείας, να βλέπουμε μια τέτοια τρομαχτική συνάντηση απ΄ όλο τον πλανήτη στη Μόσχα, με 200 κράτη παρόντα, με 90 Υπουργούς Υγείας με τον Πρόεδρο Πούτιν, με όλη την ηγεσία, ακόμα και του ΟΗΕ, με όλη την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να στηρίζουν με τέτοια ένταση θέματα δημόσιας υγείας, θέματα αντιμετώπισης και διαχείρισης διαφορετικής των χρόνιων παθήσεων και την ανάγκη να πάμε στην πρόληψη.

Βεβαίως ο όρος life style στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με ένα άλλο πράγμα, έχουμε όμως τον ελληνικό τρόπο εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, έχουμε τη μεσογειακή διατροφή, έχουμε μια απίστευτη κουλτούρα της χώρας την οποία τα τελευταία χρόνια έχουμε σε μεγάλο βαθμό ταλαιπωρήσει και την οποία σήμερα και ενόψει αυτών που θα συζητήσουμε, νομίζω ότι αξίζει απ’ όλους μας να τη στηρίξουμε και να την προσέξουμε, άλλωστε θυμίζω ότι η παρουσία του κ. Αηδόνη εδώ και η μετονομασία του Υπουργείου το Σεπτέμβριο, δείχνει ακριβώς τη μεγάλη στροφή στη δημόσια υγεία, τη μεγάλη στροφή και την ένταση στους παράγοντες που αναφέρουμε, τους παράγοντες κινδύνου, το κάπνισμα και το αλκοόλ, τη διατροφή και την άσκηση.

Να πω ότι από την αρχή που ξεκίνησε το κάπνισμα και που είχα πει τότε ότι ήταν λίγο πρόωρο, με την έννοια ότι δεν είχε συνδεθεί στην αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας, σε μια συνολικότητα και μια συνθετότητα της στάσης μας.

Ερχόμενοι από μια κρίση οικονομική, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο μέρος όπως όλοι ξέρετε, ήταν και πολιτισμική, ήταν διαβρωμένη η όλη μας στάση απέναντι στον εαυτό μας, πράγμα που φαίνονταν στις υπερβολές και στην υγεία, που ήταν πάντα νοσοκεντρική στη χώρα μας, που στόχευε πάντα στην αντιμετώπιση της αρρώστιας, που μας έφερε σε διπλασιασμό της χρήσης των φαρμάκων που πληρώνει ο Σουλιώτης ακόμα, σε μια τρεχάλα πίσω από τις αξονικές και μαγνητικές που είναι διπλάσιες από τη χρήση τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Από μία κουλτούρα εξάρτησης και από μία κουλτούρα, αντιμετώπισης τα πάντα μέσα από τέτοιες λύσεις τεχνικές. Μια άλλη στάση, ένας άλλος τρόπος, είναι αυτός που προσπαθούμε μέσα από συνθετότερες πολιτικές πια, όπου το κάπνισμα έχει βρει τη θέση του, δίπλα στην προσπάθεια που γίνεται για την άσκηση, δίπλα στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τη διατροφή, δίπλα στο θέμα της διαχείρισης χρόνιων με το εθνικό σχέδιο και το πρόγραμμα του καρκίνου που ξεκίνησε με τα καρδιαγγειακά, το ζάχαρο και τα ψυχικά νοσήματα και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, που ανέφερε πριν ο Υπουργός.

Μέσα σε ένα σύνολο πια, σε μια σύνθετη προσέγγιση πολιτικών, τις οποίες έχουμε περάσει και στα ταμεία και που προσπαθούμε να περάσουμε και στην κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η όλη μας δουλειά τώρα. Και αυτό το λέω γιατί πρώτοι εμείς στην επιστολή που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό σχολιάσαμε αυτό ακριβώς το πράγμα.

Αν το κάπνισμα το δούμε μόνο αποκομμένο μέσα σε μια συνολική προσπάθεια, είμαστε έτοιμοι να το περιγελάσουμε, είμαστε έτοιμοι να αναφέρουμε τα μπαρ, που αναφέρονται μέσα στην επιστολή που θα δείτε όλοι και η δουλειά που γίνεται στα εστιατόρια και δύο εισβολές που είχα εδώ πέρα τον τελευταίο καιρό, από παραπονούμενους καταστηματάρχες, στην κρίση την οικονομική που μας φέρνει όλους σε μια απελπισία.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που έχω εγώ σήμερα, από τρεις διαφορετικές έρευνες που τρέχουν, από μία ακόμα που θα ξεκινήσει η κα Κρεμαστινού το επόμενο διάστημα και που έχει βγει τεχνικό δελτίο.

Η όλη μας προσπάθεια, η προσπάθεια η οποία είναι και παιδαγωγική και ελεγκτική φαίνεται ότι έχει αρχίσει να δίνει καρπούς. Θεωρώ και τελειώνω με το γενικό μέρος, ότι είναι σημαντικό ότι οι καρποί αυτοί που έχουμε, είναι καρποί στη συμπεριφορά.

Είναι καρποί του τρόπου με τον οποίο, της αλλαγής του τρόπου με τον οποίο οι Έλληνες βλέπουν τον εαυτό τους στην αρχή του ’11. Και αυτό είναι σημαντικό, σας λέω και πάλι, όταν έχουμε ακόμα την εξέλιξη μιας κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και πάρα πολύ πολιτισμική.

Είναι εντυπωσιακό ότι παρά τους έξι – οκτώ μήνες και παρά τις αδυναμίες μας, έχουμε από τα στοιχεία τα οποία θα σας αναφέρει και με site θα αναρτηθεί αμέσως μετά το σύνολο της έρευνας, η κα Κρεμαστινού έχει αναλάβει λίγα σημεία να παρουσιάσει πιο ειδικά, είναι σημαντικό ότι παρουσιάζεται μια συνολική μείωση το τελευταίο διάστημα στο 3% - 4% αυτών που καπνίζουν συνολικά.

Μια χώρα, η οποία θυμίζω, είχε τους περισσότερους άντρες καπνιστές στην Ευρώπη και τις περισσότερες γυναίκες στον πλανήτη, παρουσιάζει σαφή πια υποχώρηση.

Και αυτό φαίνεται και από τις τρεις έρευνες. Στη δική μας καταγράφεται στο 4%. Ο κ. Κυριόπουλος στο βάθος πενταετίας στον υγειονομικό χάρτη, την έχει στο 8% - 9%.

Δε λέμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μόνο της δικής μας προσπάθειας. Είναι σαφές ότι και ο κόσμος, θα αναφερθώ πιο κάτω σε αυτό, έχει αρχίσει να αλλάζει στάση.

Έχουμε αυτό το οποίο δείχνει ότι υπάρχει ήδη μια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε το κάπνισμα μέχρι τώρα. Έχουμε το περισσότερο, ότι το τελευταίο εξάμηνο, που είναι η περίοδος που τρέχει ο νόμος, έχουμε μια αισθητή διακοπή καπνίσματος από ένα 15%, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν γύρω στο 22% συνολικά για τα δύο, άρα είναι τουλάχιστον διπλασιασμός για να μην πω παραπάνω, αυτών οι οποίοι διακόψανε το κάπνισμα.

Όμως είναι σημαντικό ότι φαίνεται να καταγράφεται και μία μείωση, όχι των καπνιστών, αλλά του ρυθμού καπνίσματος. Το οποίο εμένα με ικανοποιεί πολύ περισσότερο.

Σημαίνει ότι ένας κόσμος άρχισε να προσέχει περισσότερο, ακόμα και αν δεν έχει διακόψει. Έχουμε ένα διπλασιασμό στη χρήση των ιατρείων της διακοπής καπνίσματος και ξέρετε για τα φάρμακα, την προσπάθεια που κάναμε με το ΚΕΣΥ, ώστε να έχουμε και από τα ταμεία μια καλύτερη αντιμετώπιση.

Φαίνεται από τις έρευνές μας, από την έρευνα αυτή, ότι η κρίση δεν επηρέασε τόσο σημαντικά τη διακοπή. Γιατί λέγεται συχνά ότι ήταν η κρίση και η φορολογία η οποία έκανε την υστέρηση.

Ενώ φαίνεται ότι στο 80% δεν έπαιξε ρόλο ιδιαίτερο. Όμως εκείνο που πάλι με ικανοποιεί πολύ περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια, είναι αυτό που φώναζα από την αρχή με το παιδαγωγικό μέρος, μέσα στο σπίτι.

Εμάς η καρδιά του προβλήματος είναι τα νέα παιδιά. Οι ρυθμοί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και έξω και η έναρξη του καπνίσματος είναι εκεί, στα δώδεκα με δεκαπέντε.

Εκεί είναι το μεγάλο παιχνίδι για τις επόμενες γενιές. Φαίνεται, αυτό που λέγαμε και στην αρχή, ότι εννιά στους δέκα Έλληνες καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους, τον τελευταίο χρόνο έχει διαφοροποιηθεί αισθητά.

Έχει υπάρξει μέσα στο σπίτι, μέσα στην κουλτούρα πια, του απέναντι στο παιδί μου, που δε με ελέγχει κανένας και γι’ αυτό το τονίζω τόσο πολύ, έχει υπάρξει μια ριζική διαφοροποίηση.

Σε περίπου στη συμπεριφορά στο μισό, το 50% έχει διαφοροποιηθεί και αναφέρομαι ειδικά ότι γύρω στο 40% - 45% θα τα δείτε και στα επιμέρους slides όποιοι θέλετε, καπνίζουν σε ένα ειδικό μέρος, δεν καπνίζουν παντού μέσα στο σπίτι και μπροστά στα παιδιά τους και το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό.

Αναφέρθηκα λοιπόν σε αυτό και κλείνω την κουβέντα αυτή πάνω στην έρευνα με το στοιχείο ότι φαίνεται ότι έχει γίνει θέμα. Ακόμα κι αν έχουμε τόσες καταγγελίες, ακόμα κι αν έχουμε τέτοια στάση από εργαζομένους, ακόμα κι αν αισθανόμαστε ότι η κοινωνία ακόμα δεν το έχει αγκαλιάσει εκεί που θα θέλαμε, φαίνεται ότι είναι θέμα πια. Φαίνεται δηλαδή ότι ένας ολόκληρος κόσμος έχει αρχίσει να το ανεβάζει αυτό, έχει αρχίσει να το απαιτεί. Θέλει κάτι διαφορετικό.

Και είχαμε πει σ’ αυτό ότι το σημαντικό είναι αυτή ακριβώς η κουλτούρα του σεβασμού του άλλου, ότι δεν το φυσάω στα μούτρα του, δεν του συμπεριφέρομαι άσχημα, προσέχω περισσότερο το διπλανό μου. Πού θα το ήθελα περισσότερο και δεν το έχω; Στους εργασιακούς χώρους, όχι του δημόσιου τομέα που αυτό πια απαιτείται, αλλά στους εργασιακούς χώρους των επιχειρήσεων.

Παρ’ ότι και εκεί φαίνεται να υπάρχει θέμα, δεν είναι τόσο αισθητή η μεταβολή. Υπάρχει λοιπόν αυτό σα γενική εικόνα και θα ήθελα δυο σημεία μόνο να πω, σε σχέση με τη δική μας προσπάθεια από την αρχή που ξεκίνησε ο νόμος και η οποία είχε το στοιχείο το παιδαγωγικό, πρώτον, και δεύτερον το στοιχείο το ελεγκτικό. Στο στοιχείο το ελεγκτικό έχουμε χτυπηθεί πάρα πολλοί, στο στοιχείο το παιδαγωγικό νομίζω ότι έχει από όλους απαξιωθεί.

Έχει γίνει όμως μια τεράστια προσπάθεια στα σχολεία, έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια με το Υπουργείο Παιδείας και είναι και σημαντική η συμβολή του κ. Αηδόνη γιατί αυτά τα δυο Υπουργεία επί πολλά χρόνια δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σωστά. Είναι σημαντικό λοιπόν ότι το Υπουργείο Υγείας με το Υπουργείο Παιδείας έχουν μπει σε κοινές δράσεις που δεν είναι μόνο για το κάπνισμα, είναι και για τη διατροφή, είναι και για την άσκηση.

Και είναι σημαντικό ότι σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες υπάρχουν συνεργασίες με τις αντίστοιχες του Παιδείας, ότι έχει γίνει απόλυτη χαρτογράφηση μέσα σε 100 μεγάλες πόλεις, ότι έχουμε μπει σε πάρα πολλά σχολεία και σε 200 σχολεία έχει γίνει μια προωθημένη πρωτοποριακή προσπάθεια μέσα από βιωματική γνώση, που δεν είναι μόνο μαθήματα, είναι και εμπλοκή των μαθητών.

Δεν είναι μόνο δηλαδή η παπαγαλία, το να γίνει μια ομιλία. Είναι περισσότερο η εμπλοκή των μαθητών. Τέτοια προσπάθεια σας είπα ότι έχει γίνει στο δίκτυο διακοπής με τα 50 ιατρεία. Παρόμοια προσπάθεια έχει γίνει για την ενημέρωση επαγγελματιών υγείας. Εδώ θ’ αναφέρω και κάτι στο τέλος: Πρέπει να ξυπνήσουμε κάποιους κοιμισμένους γίγαντες. Δεν έχουμε λεφτά, αλλά έχουμε τεράστιες Υπηρεσίες οι οποίες έχουν αδρανοποιηθεί.

Αναφέρω συχνά τον τελευταίο καιρό την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε 220 Κέντρα Υγείας. Λέμε ότι με τον ΕΟΠΥ πάμε να ενοποιήσουμε για πρώτη φορά σε ενιαίο πρωτοβάθμιο χώρο, σε κάθε τοπική κοινωνία Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία του ΙΚΑ, Κέντρα Πρόληψης, τα 83 της κας Μαλλιώρη, τους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, τα ΚΑΠΗ.

Έχουμε προσπαθήσει σε κάθε τοπική κοινωνία να ξυπνήσουμε αυτό τον κοιμισμένο γίγαντα. Αυτό για το οποίο ξεκινούσαμε το ’83 και αυτό που όπως φάνηκε, είναι κουλτούρα πια σε μια σειρά χώρες του πλανήτη. Μέσα σ’ αυτά λοιπόν είναι και η προσπάθεια που έγινε σε όλα τα μαιευτήρια της χώρας, με επικεφαλής τον κ. Φαρμακίδη, και σε ιδιωτικά και σε δημόσια, έγινε συγκεκριμένη παρέμβαση σε όλες τις έγκυες, στους μαιευτήρες, στο να προσέξουν περισσότερο, στα Αθλητικά Σωματεία, μας βοήθησε οι κ. Παταβούκας με τις δικές του δυνατότητες, στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε συνεργασία για τα Κέντρα Κατάταξης και τέλος, αυτό που ανέφερα, στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και στα νοσοκομεία.

Πάω στο ελεγκτικό μέρος πολύ γρήγορα. Δε θα πω ότι το 1 εκατομμύριο που είναι αυτή τη στιγμή ένα και κάτι, που είναι τα πρόστιμα, είναι κάτι που με χαροποιεί εμένα. Ούτε ν’ αναφερθώ ότι τα 1.500 πρόστιμα ή 2.000 πρόστιμα που είμαστε αυτή τη στιγμή είναι αυτό το οποίο καταδεικνύει την επιτυχία του νόμου.

Το ότι έχουμε 20.000 καταγγελίες που οι 18.000 αφορούν τα μπαρ και τα εστιατόρια, δείχνει αυτό που λέω, την απαίτηση του κόσμου. Δείχνει και την εγρήγορση του κόσμου. Το ότι έχουμε 30.000 ελέγχους καταγεγραμμένους εμείς σε όλη τη χώρα, είναι λίγοι γι’ αυτή τη χώρα. Αλλά είναι ήδη αρκετοί για μια άλλη στάση.

Θεωρώ λοιπόν κλείνοντας για το κάπνισμα, ότι η προσπάθεια αυτή, παιδαγωγική και ελεγκτική ταυτόχρονα, προσπάθεια για διαφορετική κουλτούρα, προσπάθεια που εστιάζει στο παιδί μέσα στο σπίτι, στο σχολείο, προσπάθεια που σιγά-σιγά αναπτύσσεται και έχει όλο και περισσότερη ενέργεια και στους χώρους που λέμε, τους δημόσιους χώρους, έχουμε ήδη μια τροπολογία, το ΣΕΥΠ ξεκίνησε την ειδική Υπηρεσία που νομοθετήσαμε το Φλεβάρη για ακόμα περισσότερη υποστήριξη.

Έχουμε μια πρόταση στον κ. Παπουτσή, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως μαζί με το αλκοόλ, στις δράσεις που θα γίνουν τώρα, να υπάρξει και μια συμπαράταξη, μια βοήθειά τους και στο θέμα του καπνίσματος, του ελέγχου κυρίως των βιβλίων, όχι να κόβουν πρόστιμα. Αλλά τους έχουμε προτείνει να βοηθήσουν μαζί με το αλκοόλ και στην προσπάθεια για το κάπνισμα και νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός, και η κοινωνία θα το αντιλαμβάνεται περισσότερο και οι δικοί μας έλεγχοι θα γίνουν και πληρέστεροι, κυρίως στο θέμα του ανταγωνισμού, γιατί αισθανόμαστε άσχημα σε ορισμένους χώρους να έχουμε κάνει επανειλημμένους ελέγχους και ορισμένοι χώροι να μην έχουν ελεγχθεί ακόμα όπως θα θέλαμε, ικανοποιητικά.

Στο πνεύμα του Υπουργού σήμερα, έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν ελλιπείς έως και ανύπαρκτες προσπάθειες από συγκεκριμένους Δήμους. Εγώ είπα ότι η δική μάς προσπάθεια και με τον ΕΟΠΥ και με τη δημόσια υγεία είναι ν’ αναπτύξουμε μια άλλη σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το θέμα του "Καλλικράτη" είναι μια νέα δυναμική, εκεί θα θέλαμε περισσότερη ευαισθησία, περισσότερη προσπάθεια, επί πολλούς μήνες μας προβλημάτισε αν η δημόσια υγεία θα πρέπει να εκφράζεται μέσα από τους νέους Δήμους ή θα πρέπει ακόμα να την έχουμε στη διοικητική περιφέρεια.

Φαίνεται ότι σε ορισμένους Δήμους οι τοπικές παρέες και τα τοπικά συμφέροντα, μην πω τίποτα χειρότερο, ακόμα παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μην επαγρυπνούν ή στο να μην ενδυναμώνουν αυτές μας τις προσπάθειες. Δε θέλω όμως σήμερα να δώσω συγκεκριμένα ονόματα, παρ’ ό,τι τα έχουμε. Αλλά λέμε και πάλι ότι είναι μια εθνική προσπάθεια και όταν ο Πρωθυπουργός ο ίδιος εμπλέκεται σ’ αυτή την προσπάθεια με έξι Υπουργεία και όταν βραβεύεται παρά την κρίση, ότι αξίζει ν’ ανεβάσουμε τη δημόσια υγεία, όχι το κάπνισμα, τη δημόσια υγεία συνολικά, ότι αυτή η χώρα αξίζει μια καλύτερη προσέγγιση της δημόσιας υγείας, τότε θα πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε περισσότερο.

Δυο κουβέντες για το Νείλο. Πέρυσι μας είχε βρει απροετοίμαστους με την έννοια ότι ήταν κάτι το οποίο δεν το περίμενε κανένας. Ήταν τ’ αντανακλαστικά του ΚΕΕΛΠΝΟ και του κ. Παπαδημητρίου που με ενεργοποίησαν μέσα στον Αύγουστο. Ήταν μια τεράστια, με απόσταση πια θα πω ότι ήταν υπερπροσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να καλύψει μέσα στην πιο δύσκολη στιγμή του καλοκαιριού έξι Υπουργεία, παρεμβάσεις που έγιναν πέρυσι και με τις οποίες νομίζω ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, φέτος όμως ήδη από το Φλεβάρη-Μάρτη, με εγκυκλίους που έχει ετοιμάσει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η κα Πανταζοπούλου, ο κ. Σύρος που ήταν ο Διευθυντής που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και ενεργοποίησε τους πάντες, έχουμε προσπαθήσει να είμαστε πολύ πιο έγκαιροι.

Συμπληρώνοντας σ’ αυτά που είπε ο Υπουργός, να πω ότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο ψεκασμούς. Αφορά μια γενική κινητοποίηση και μπορεί να μας στοιχίσει η αδιαφορία, η αμέλεια ή η πλημμελής προσπάθεια από τις τοπικές κοινωνίες. Και το αναφέρω αυτό όπως ανέφερα πριν για τα Κέντρα Υγείας. Κάναμε πριν από δυο μήνες με τον κ. Τιμοσίδη ειδικές συσκέψεις όλων των Κέντρων Υγείας.

Στη Βέροια για τη Δυτική Μακεδονία, στην Καβάλα για την Ανατολική Μακεδονία, όλα τα Κέντρα Υγείας, Διοικητές, γιατροί, νοσηλευτές. Τους ενημερώσαμε ότι πρέπει ν’ ανεβάσουν τη δημόσια υγεία και ειδικότερα την εγρήγορση και την προσέγγιση για το Νείλο. Δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Θυμίζω ότι στο Central Park της Νέας Υόρκης, τους ξέφυγε την πρώτη χρονιά, τη δεύτερη είχε πάει η μισή Αμερική και την τρίτη είχε ολόκληρη. Και έκαναν 10 χρόνια για να συνέλθουν.

Είμαστε τουριστική χώρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό, δεν το φωνάζουμε και δεν είμαστε σε τέτοια ένταση και εγρήγορση χωρίς λόγο. Ας προσπαθήσουμε φέτος να μη μας ξεφύγει. Οι Υπηρεσίες Υγείας είναι έτοιμες. Οι ΜΕΘ είναι πλήρως εξοπλισμένες όπως και πέρυσι. Η δυνατότητα για το αίμα, όπως και πέρυσι, θα είναι στο μέγιστο δυνατό. Τα αντιδραστήρια, τα πάντα. Αυτό όμως που θέλουμε είναι η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, τα 500 χωριά του Βάλτου που έλεγε η Πηνελόπη Δέλτα, να βγουν οι γιατροί, να βγουν τα Κέντρα Υγείας, να βγουν οι επισκέπτες Υγείας να μιλήσουν στους ανθρώπους, να προσέξουν τα θέματα δημόσιας υγείας και βεβαίως οι ψεκασμοί στις προνύμφες και τις νύμφες.

Είναι δουλειά αρκετών Υπουργείων, έχει γίνει μια διυπουργική συνάντηση και υπάρχει η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης του Περιβάλλοντος στο Εσωτερικών, η δική μας η Δημόσια Υγεία, που συμμετέχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια, είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, έχουμε το ΚΕΕΛΠΝΟ να λειτουργεί σαν ΕΚΑΒ με πλήρες Παρατηρητήριο σε όλη τη χώρα ώστε μόλις εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο να μπορούμε να έχουμε άμεση παρέμβαση.

Ζητούμε κι από σας να ενισχύσετε αυτή την εγρήγορση. Δεν πρέπει να μας βρίσκει πια τίποτε ανέτοιμους. Δε θα πρέπει πρώτα να πληρώνουμε και μετά να τρέχουμε. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μια παράκληση, θα πει ο κ. Δημόπουλος ότι γκρινιάζω πάλι, νομίζω ότι εκφράζω αρκετούς συναδέλφους: Έπεσαν στον αέρα κάποια νούμερα, διάφορες έρευνες. Τι έρευνες είναι αυτές, τι νούμερα είναι αυτά;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως σας τις αναφέρω, και οι τρεις είναι απόλυτα δεδομένες. Τη μία θα αναρτήσει, θα την αναφέρει η κα Κρεμαστινού, είναι δική μας. Οι έρευνες έγιναν για το κάπνισμα, οι τρεις που αναφέρθηκαν. Η μία είναι μέσα από τη συνολική καταγραφή που έγινε του υγειονομικού χάρτη, από τον κ. Κυριόπουλο και την ΕΣΔΥ. Εκεί πέρα γίνονται στοιχεία για το κάπνισμα, τα οποία αφορούν την τελευταία 5ετία.

Η δεύτερη είναι αυτή που τρέχει κάθε χρόνο το ΙΚΠΙ και στην οποία αναφέρεται η συμπεριφορά απέναντι στο κάπνισμα. Έχουμε τα τρία τελευταία χρόνια, η τελευταία είναι η τωρινή που πιάνει μέχρι τον Οκτώβρη και που θα είναι αναρτημένη και θα μπορεί ο καθένας να τη δει, που δίνει αυτά τα σημεία. Θ’ αναρτηθεί στο δικό μας σήμερα, μόλις τελειώσουμε τη συνέντευξη. Αλλά αν θέλετε κα Νταουντάκη σας τη στέλνω σ’ εσάς κατ’ ευθείαν. Ήδη τώρα, μόλις τελειώσω η κα Καραβά θα σας μοιράσει μερικά στοιχεία και αμέσως μετά θ’ αναρτηθούν και οι τρεις μελέτες για να μπορέσετε να δείτε τα στοιχεία και επίσης θα τρέξει και η τέταρτη που ανέφερα τώρα.

Αλλά οι τρεις που αναφέρω, τα στοιχεία που ανέφερα εγώ είναι η μία, ο υγειονομικός χάρτης, η δεύτερη το ΙΚΠΙ που είναι μέχρι τον Οκτώβρη και η τρίτη είναι που αναφέρω τώρα, του ΚΕΕΔ, η οποία είναι τωρινή. Δηλαδή έχουμε update μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Τα στοιχεία λοιπόν που ανέφερα εγώ, αναφέρονται στην προηγούμενη εβδομάδα και στο δείγμα που είχαμε, θα σας πει τα πλήρη επιστημονικά η κα Κρεμαστινού εν τάχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το 1 εκατομμύριο πρόστιμα που είπατε ότι δεν ικανοποιεί, 1 εκατομμύριο ευρώ;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εκατομμύριο ευρώ. Είναι 1.500 πρόστιμα. Είπα ότι δε με ικανοποιεί, με την έννοια της είσπραξης. Δεν είναι σκοπός μας.. Αυτό είπα ακριβώς, εμένα είναι σκοπός μου ν’ αλλάξει η συμπεριφορά της κοινωνίας, δεν είναι να ρίξω 2 εκατομμύρια πρόστιμα και να κλείσω 20 μαγαζιά. Τους είδα εδώ αυτούς τους ανθρώπους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα πρόστιμα, όπως ξέρετε, είναι με εισπρακτικό μηχανισμό από τις ΔΟΥ, αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών, έχουμε επαφή και με τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα και με τον τωρινό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν κατατεθεί στις ΔΟΥ;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Την ίδια μέρα που κόβονται κατατίθενται, δε μπορούν να διαγραφούν σας θυμίζω. Το δικό μου το πνεύμα είναι ότι δε μ’ ευχαριστεί, όχι ότι είναι λίγα, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Τα πρόστιμα δυστυχώς είναι ένας μπαμπούλας που δε μπορώ να αποφύγω. Αλλά εμένα αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να δουλέψω στα σχολεία και μέσα στα σπίτια. Και βεβαίως μέσα στα μπαρ και στα εστιατόρια, να έχω καλύτερη συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πρόστιμα προφανώς προέρχονται από τα καταστήματα..

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πρόστιμα προέρχονται από καταστήματα και Φυσικά Πρόσωπα συνολικά και είναι 1.500.

Παράλειψή μου, είναι η κα Πανταζοπούλου, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας που μ’ έχει στηρίξει απεριόριστα, μαζί με την κα Λέκκα για το κάπνισμα, θέλω δυο κουβέντες από την ίδια πριν πάρει το λόγο η κα Κρεμαστινού. Οι ερωτήσεις αμέσως μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση μόνο: Στα στοιχεία που δώσατε λέει «μείωση ρυθμού καπνίσματος». Τι ακριβώς εννοείτε;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι από το 43% που αναφερόταν πέρυσι το καλοκαίρι όταν ξεκινούσαμε το νόμο, έχουμε 39% εμείς, ενώ από τις έρευνες του κ. Τούντα φαίνεται το ίδιο ακριβώς, του κ. Κυριόπουλου φαίνεται στην 5ετία. Αλλά αυτό σας λέω, ότι δε μπορώ να τη χρεωθώ σα δική μας προσπάθεια. Ο ρυθμός καπνίσματος, είχαμε 43%...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει αυτό;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σταθερούς καπνιστές έχουμε 43%. Καπνιστές γενικές έχουμε 62%. Στους σταθερούς καπνιστές λοιπόν αναφερόμαστε και λέμε ότι σε αυτούς είχαμε από τη μια μία μείωση 4% και από την άλλη είχαμε μια ριζική μείωση στο ρυθμό καπνίσματος με την έννοια ότι δεν καπνίζουν τόσο πολύ όσο πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που αναφέρομαι εγώ, ότι αναφέρθηκα σήμερα αφορά το τελευταίο εξάμηνο και τη δουλειά που έγινε. Θέλω να πω ότι αυτή τη διεργασία τη χρεωνόμαστε. Δηλαδή είναι αποτέλεσμα και της δικής μας προσπάθειας πέρα από τη γενική στάση της κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκε ο Υπουργός, είναι μια παραλλαγή για όσους διαβάζετε για την παγκοσμιοποίηση, είναι μια παραλλαγή του φόρου tobin, ο οποίος είχε προσπαθηθεί πριν από 4 χρόνια. Δηλαδή αυτό μπαίνει σε μια συνολική λογική ότι παίρνουμε από όλα τα κράτη στον κόσμο ένα τέλος το οποίο, ανάλογα βέβαια με το κράτος και ανάλογα με τους καπνιστές, μπορεί να έχει αυξομειώσεις κι αυτό χρησιμοποιείται σε συνολικές δράσεις της δημόσιας υγείας, ειδικά στις χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αυτή είναι η λογική. Είναι η πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γύρω από αυτή περιστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης. Η Ε.Ε. δεν το έχει κάνει ακόμα δεκτό. Ο Υπουργός ο δικός μας στο λόγο του τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, τα είπα.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είπε ο Υπουργός. Και έχω την αίσθηση ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε εδώ πέρα στις 3 Ιουνίου την κα Γιάκαμπ, το άφησα για το τέλος, είναι η έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Γραφείου του Π.Ο.Υ. για την ανατολική Ευρώπη σε σχέση με τα χρόνια νοσήματα. Είναι για εμάς ιδιαίτερη χαρά το ότι μας προτάθηκε και το ότι αυτό με συμφωνία που είχε γίνει από το 2008 είναι αυτό …..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Το είπε ο κ. Τσόρος 10 φορές.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ο κ. Τσόρος το έχει κάνει για όλη την Ευρώπη είναι ακόμα καλύτερα. Πάντως στις 3 Ιουνίου είναι πιθανότατα ότι την ίδια μέρα θα βραβευτεί και ο Πρωθυπουργός. Θα έρθει λοιπόν εδώ πέρα από το ευρωπαϊκό branch η κα Γιάκαμπ, η οποία είναι Πρόεδρος της ευρωπαϊκής Π.Ο.Υ. για να εγκαινιάσει αυτά, τα οποία είναι ακριβώς η σύνδεση αυτού που είπα, το risk factor, οι παράγοντες κινδύνου, με τη διαχείριση χρονίων.

Η κα Πανταζοπούλου έχει το λόγο.

(συζήτηση μακριά από το μικρόφωνο)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς κάνουμε μια ενημέρωση. Εμείς κάνουμε ενημέρωση πάνω στις δουλειές μας. Αυτή είναι η δουλειά μας. Η καθημερινή η δουλειά μας είναι αυτή. Τώρα αν δεν σας ενδιαφέρει … Δεν θα αλλάξετε τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Είναι η άποψη σας αυτή. Εμείς έχουμε άλλη.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αυτό καταλάβατε εσείς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Συνέντευξη Τύπου είναι. Τη γενική σας γνώμη.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, παρουσιάζουμε μια έρευνα που δείχνει την στήριξη των πολιτικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που είναι;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα τα βασικά της στοιχεία, αναρτάται στο Διαδίκτυο σε μια ώρα και σας δίνει τα βασικά κομμάτια η κα Τσαμπασίδου. Τι άλλο θέλετε; Να κάτσουμε να κάνουμε 4 ώρες ανάλυση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γενικέ, είναι 11:10. Ξεκίνησε η συνέντευξη 10:20. Το σημαντικό ήταν αυτή η έρευνα, μετά από 40 λεπτά; Και δεν ξέρω τι έρευνα είναι αυτή.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα σας τα είπα όλα. Η έρευνα στηρίζει τις πολιτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν θέλω να φανώ εγώ ο κακός, απλά επειδή παίρνω συνήθως το θάρρος λίγο παραπάνω και κάνω τις ερωτήσεις που άλλοι συνάδελφοι δεν τις κάνουν.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαίωμα σας. Και δικαίωμα μας να απαντούμε με το δικό μας τρόπο, πώς θα γίνει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, δεν έχω κάτι ούτε προσωπικό ….

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούμε να απαντούμε ειδησεογραφικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να διευκολύνω το δικό σας έργο να προβάλετε αυτά που θέλετε. Αύριο δεν θα προβληθεί τίποτα από αυτά.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι κρίνουμε εμείς, τι να κάνουμε. Μη προβληθεί τίποτα. Αυτή είναι η δουλειά μας. Πάμε παρακάτω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι τη δίνετε τη συνέντευξη άμα δεν θέλετε να προβληθεί;

κα ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ: Απλά να σας καλημερίσω κι εγώ με τη σειρά μου. Να πω ότι από πλευράς Υπουργείου και Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας η προσπάθεια μας είναι να εναρμονίζεται η χώρα μας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα θέματα δημόσιας υγείας.

Έτσι, επικυρώνοντας τη σύμβαση - πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνίσματος με νόμο, συμμορφωθήκαμε και αναθεωρήσαμε το ρυθμιστικό πλαίσιο του νόμου 3730, ο οποίος προέβλεπε αρκετές εξαιρέσεις όσον αφορά το κάπνισμα, υιοθετώντας την ολική απαγόρευση του καπνίσματος και στους δημόσιους και στους ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους. Αυτό γίνεται με νομοθετική ρύθμιση η οποία πέρασε 3.8.2010.

Εκδόθηκαν εγκύκλιοι στην προσπάθεια να εφαρμοστεί αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι γιατί υπήρξαν αντιδράσεις ή αν θέλετε συμπεριφορές, οι οποίες δεν ήταν στο πλαίσιο της εφαρμογής και της υλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου, που ήταν και ευρωπαϊκή και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απαίτηση. Και επίσης υπάρχουν συνεργασίες με το Χάρβαρντ ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας υποτιμάτε. Κάνουμε το ρεπορτάζ και τα ξέρουμε.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πανταζοπούλου, όσο μπορούμε περιληπτικά στα βασικά σημεία.

Μ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ: Τελείωσε. Υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή, το 1142, στο οποίο γίνονται οι καταγγελίες.

Και στα πλαίσια της υλοποίησης των προγραμμάτων αγωγής υγείας - να αναφερθώ στο τελευταίο - μέσα από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται μια προσπάθεια προγράμματος αγωγής υγείας την οποία έχει αναλάβει η ανώνυμη εταιρεία η «ΑΕΜΥ», η οποία θα εκπονήσει σε πανελλαδικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης σε κρίσιμες ομάδες επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να τους εμπλέξει σε αυτή την προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Υγείας, διανέμοντας ταυτόχρονα ένα σχετικό επιστημονικό έντυπο υλικό και εγχειρίδιο με σκοπό αυτό που είπα, την υποστήριξη του προγράμματος. Και δεν είναι τυχαία αυτή η αναφορά που κάνω.

Αρκεί να σας πω ότι 31 Μαϊου που είναι η ημερομηνία, η ημέρα μάλλον που γιορτάζουμε, η παγκόσμια ημέρα ενάντια στο κάπνισμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιλέξει γι' αυτή την ημέρα να αφιερωθεί, γιατί κάθε χρόνο έχει διαφορετικό θέμα, έχει επιλέξει λοιπόν να αφιερωθεί στην υλοποίηση αυτών των οποίων προβλέπει το FCTC, δηλαδή η σύμβαση πλαίσιο για το κάπνισμα.

Μέσα σε αυτό τα πλαίσια δρώντας λοιπόν κι εμείς, έχουμε ένα λόγο παραπάνω να πούμε ότι συμβαδίζουμε, με το πνεύμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θέμα αυτό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Κρεμαστινού. Επί των τύπων των ήλων.

Τ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Καλημέρα σας. Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση σας στην εκδήλωση αυτή. Ήθελα να σας πω κάτι πριν ξεκινήσω για το κάπνισμα, επειδή είπατε για το θάνατο του Θανάση Βέγγου. Να σας πω ότι σήμερα είναι η μέρα της ελευθεροτυπίας και του γέλιου. Μπορεί να είναι και σημαδιακό αυτό το πράγμα.

Και επίσης όσον αφορά το θέμα του καπνίσματος, η ΚΑΠΑ RESEARCH έχει εβδομαδιαία κατάσταση, κυρίως βέβαια για τον έλεγχο της εφαρμογής του νόμου και οι εβδομαδιαίες αυτές εκθέσεις είναι αναρτημένες στο site του ΚΕΕΛ τις οποίες μπορείτε να δείτε. Και βέβαια φαίνεται εδώ ότι έχουμε μέχρι στιγμής περίπου 23.000 καταγγελίες.

Αυτό που ήθελα να ξεκινήσω και να πω είναι από την έρευνα του κ. Τούντα φαίνεται, επειδή είναι πιο πρόσφατη, το 40% των ανθρώπων μας, των Ελλήνων, εξακολουθούν να είναι καπνιστές.

Στις 28 όμως και 29 Απριλίου, δηλαδή πάρα πολύ πρόσφατα, σχεδόν τις ημέρες που ο Υπουργός ήταν στη Μόσχα με τους Υφυπουργούς, έκανε μια έρευνα η ΚΑΠΑ RESEARCH, με διαταγή βέβαια και με την παράκληση του ΚΕΕΛ, έκανε έρευνα σε 2.000 άτομα πανελλαδικά για την συλλογή πληροφοριών, ως προς τη συμπεριφορά τους απέναντι και στο νόμο και στο κάπνισμα.

Έτσι. από τη μελέτη αυτή, η οποία είναι πολύ μεγάλη και θα αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο, αλλά έχω επιλέξει ορισμένα σημεία μόνο, μερικά τα είπε και ο κ. Δημόπουλος, στην ερώτηση «πώς θα περιγράψεις τον εαυτό σου, σαν συστηματικό καπνιστή;», βλέπουμε ότι μέσα σε 2 χρόνια έχουμε ένα 4% περίπου μείωση σε αυτούς που λένε ότι δεν είναι πια συστηματικοί καπνιστές. Και αν δούμε και τους μη καπνιστές, παρατηρούμε περίπου το ίδιο.

Στην άλλη ερώτηση «πόσα περίπου τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;», μεταξύ του 2009 και του 2011, που είναι το μπλε, βλέπετε στα λίγα τσιγάρα, δεν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά, όμως από αυτούς που καπνίζουν 11 με 20 είναι μια διαφορά περίπου της τάξεως του 4%. Και στο «δεν καπνίζω», στην τελική δηλαδή στήλη, βλέπουμε ότι ενώ το 2009 ήταν 61,9%, 62%, αυτοί που δεν καπνίζουν, τώρα έχουν γίνει μέσα σε 2 χρόνια 66,5%, που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών οι οποίοι πια δεν καπνίζουν.

Στο ερώτημα «γιατί πρέπει να κόψουν το τσιγάρο και ποιο είναι το κίνητρο, βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό, 68% περίπου, απαντά για προβλήματα της υγείας τους. Και εν συνεχεία, για το κόστος, σε άλλη ερώτηση δεν φαίνεται τόσο πολύ αυτό, το ανεβάζουν στο 36%.

Στο ερώτημα «λόγω της επιβολής του νόμου καπνίζετε λιγότερο ή περισσότερο;» το 54,3% δήλωσε ότι καπνίζει λιγότερο. Το αν η οικονομική κρίση τους έχει οδηγήσει στη μείωση του καπνίσματος, βλέπετε ότι το 73% λένε «δεν μας επηρέασε στη μείωση η οικονομική κρίση».

Τώρα τι γίνεται μέσα στο σπίτι τους. Μεταξύ του 2009 και του 2011. Λέει, «το κάπνισμα δεν επιτρέπεται πουθενά μέσα στο σπίτι μου». Από 20% που ήταν το 2009, γίνεται 37,9% στο σπίτι, που σημαίνει ότι έχουν βάλει πια οι άνθρωποι αυτοπεριορισμούς στο ίδιο τους το σπίτι.

Και στην άλλη ερώτηση, αν επιτρέπεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού, το 2009 δήλωνε το 46,9% ότι ήταν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, ενώ τώρα πάει μόνο 20%, που σημαίνει ότι έχει κοπεί εντελώς σχεδόν από το σπίτι, όσο μπορούμε να το πούμε.

Στην άλλη ερώτηση, αν έχουν επισκεφθεί εστιατόριο ή μαζική εστίαση, και στο ερώτημα αν καπνίσανε, υπάρχει πάλι μεγάλη διαφορά. Το 2009 το 36% κάπνιζε σε εστιατόρια, τώρα μας λένε ότι το 24% καπνίζει. Βέβαια εδώ δεν θα έπρεπε να καπνίζει εάν εφαρμοζόταν ο νόμος κανονικά.

Και στην ερώτηση «ότι δεν καπνίζω σε εστιατόρια» βλέπετε ότι το 48% έγινε 72%. Αυτά είναι εντυπωσιακά νούμερα ως προς τη διάθεση που έχει ο κόσμος για τη μείωση του καπνού.

Στο άλλο ερώτημα που έχει μια διαφορά, δηλαδή το μπαρ, το καφενείο ή το καφέ, που είναι λίγο πιο ελαστικά τα πράγματα κατά τη γνώμη τους, το κάπνισμα έχει μειωθεί από 36% σε 29% και το μη κάπνισμα από 48%, 49% περίπου, σε 68%. Δηλαδή ακόμα και στους χώρους αυτούς φαίνεται ότι έχει υπάρξει ένας αυτοπεριορισμός και πιθανόν λόγω των ελέγχων οι οποίοι γίνονται, αλλά και από το ότι πιστεύω ότι ωριμάζει σιγά - σιγά η ιδέα της διακοπής του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Και σε μια ερώτηση που είναι για το παθητικό κάπνισμα κυρίως, λέει στις ερωτήσεις «τι σας ενοχλεί περισσότερο» και λέει «η μυρωδιά στα ρούχα, στα μαλλιά ή στο χώρο». Για το χώρο, δε, είναι πάρα πολύ σημαντικό η μυρωδιά αυτή.

Αν τους τελευταίους 6 μήνες κάποιος έχει πάρει το θάρρος να πει στον διπλανό του να μη καπνίσει. Και βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί από το 36% στο 44% η παράκληση κάποιου να πει στο διπλανό του «μη καπνίζεις σε παρακαλώ». Και για το όχι, πάλι έχει μια αύξηση.

Μετά, η άλλη ερώτηση. «Πόσο σύμφωνο σας βρίσκει η απαγόρευση του καπνίσματος». Και βλέπουμε σε νοσοκομεία, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δημόσιες Υπηρεσίες, σε δικαστήρια κλπ. είναι πάρα πολύ υψηλό το ποσοστό, πάνω από 90%. Κατεβαίνει λίγο στους εργασιακούς χώρους, δεν ξέρω γιατί, είναι ακόμα λιγότερο στους χώρους μαζικής εστίασης και ακόμα λιγότερο στα κέντρα διασκέδασης. Εκεί δηλαδή ακόμα θέλουν να καπνίζουν, ενώ είναι πολύ κατηγορηματικοί για τα νοσοκομεία και για τις δημόσιες Υπηρεσίες.

Εάν είναι ενημερωμένοι. Λένε ότι δεν έχουν διαβάσει το νόμο, αλλά είναι ενημερωμένοι κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ νομίζω ότι μπορεί να χρειάζεται μια πιο σωστή ενημέρωση για το τι ακριβώς περιέχει ο νόμος.

Μια άλλη σημαντική απάντηση είναι: «ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα είναι θετική ή αρνητική εξέλιξη και βλέπετε ότι αν προσθέσουμε το θετικό και το μάλλον θετικό, φτάνουμε ένα ποσοστό της τάξεως του 85%. Το θεωρούν δηλαδή θετική εξέλιξη. Κι εδώ επιβεβαιώνεται και από την έρευνα του κ. Τούντα, όπου το 69% θεωρεί θετική εξέλιξη το νόμο για το κάπνισμα.

Πόσο σημαντικός είναι ο εθνικός στόχος για τη μείωση του καπνίσματος, γιατί πραγματικά είναι εθνικός στόχος, βλέπουμε ότι φτάνουμε και εδώ πάνω από 75%, ότι ο πληθυσμός μας θεωρεί τη μείωση του καπνίσματος σαν εθνικό στόχο.

Να δούμε και λίγο για τα νοσοκομεία. Δυστυχώς εκεί που θα έπρεπε να είναι τα καλύτερα αποτελέσματα, βλέπουμε ότι στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου καπνίζουν, ενώ κανονικά ακόμα και στο προαύλιο του νοσοκομείου δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται το κάπνισμα. Στους εξώστες του νοσοκομείου -είναι η κόκκινη μπάρα- πάλι καπνίζουν.

Στο κυλικείο καλά, καπνίζουν. Αλλά δυστυχώς ένα 28% καπνίζουν ακόμα και στα γραφεία των ιατρών και στα γραφεία των νοσηλευτών και αυτό είναι εν μέρει απαράδεκτο. Διότι αλίμονο, εδώ στα βιβλί τα δικά μας γράφει ότι μια νοσηλεύτρια που καπνίζει ισοδυναμεί με διαφήμιση 50 εκ. € στο μυαλό κάθε ανθρώπου και δυο τρεις διαφάνειες ακόμη.

Από την έρευνα η οποία γίνεται από πέρσι, όπου φαίνεται ότι ισοβαρούμε σε μια ζυγαριά φαίνεται ότι το συνολικό ποσό των προστίμων είναι περίπου 1 εκ. ευρώ όπως είπαμε, το σύνολο των καταγγελιών 22.000, το σύνολο των ελέγχων 30.000. Δυο διαφάνειες ακόμη μόνο, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βλέπετε 19.000 είναι στα καταστήματα αυτά και συνήθως τι παραβάσεις έχουν αυτά τα καταστήματα; Υπάρχουν τασάκια πάνω στα τραπέζια και καπνίζουν οι πελάτες. Να σταματήσω εδώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα λίγο να ρωτήσω κ. Υπουργέ για τα Νοσοκομεία, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με ελλείψεις υλικών. Είδαμε ότι υπήρχε μια διαφοροποίηση στις δικές σας απόψεις της ηγεσίας με αυτή των γιατρών, αλλά καθημερινά αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στα Νοσοκομεία και διάφορα άλλα προβλήματα όπως η χτεσινή σύλληψη μιας γιατρού μιας επικεφαλής αν δεν κάνω λάθος της εφημερίας στο Αττικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω απαντά η κατάσταση. Ό, τι πήγε να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό με προσχήματα διαφόρων ειδών ο κόσμος το ξέρει. Δεν θέλουμε να επανέλθουμε, η κατάσταση είναι πια στην εικόνα του κάθε πολίτη και εμείς είμαστε εδώ για να προχωρούμε τη δουλειά μας να κάνουμε ό, τι μπορούμε για τη δημόσια υγεία, για τα Νοσοκομεία μας δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ με συγχωρείτε, δεν ξέρω η εικόνα που έχουμε εμείς από το ρεπορτάζ στα Νοσοκομεία είναι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται καθημερινά, είτε εξ αιτίας των ελλείψεων είτε εξ αιτίας των ράντζων. Δεν μιλάμε για μια εικόνα που ευχαριστεί κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Συμπληρωματικά σε αυτό … στο «Ασκληπιείο» η Διοίκηση ζητούσε δανεικά υλικά από τον «Ευαγγελισμό» και ο «Ευαγγελισμός» αρνήθηκε.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει αυτό; Από πάντα γίνεται αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι στοιχείο των ελλείψεων;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνεργάζονται τα Νοσοκομεία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι στοιχείο αυτό της έλλειψης …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καθόλου. Είναι στοιχείο λειτουργίας του συστήματος, σε όλη την Ελλάδα γίνεται.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό γίνεται μονίμως.

κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η απάντηση που μας δώσατε δείχνει ότι παρακολουθείτε την κατάσταση, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν θα είναι ικανοποιημένος από τον Υπουργό να παρακολουθεί την κατάσταση. Έχω την εντύπωση προσωπική μου γνώμη, ότι εδώ υπάρχει μια υπόθεση όπου οι προμηθευτές έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό στα Νοσοκομεία, και έχετε βάλει απέναντι τους γιατρούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για διάφορους λόγους, είτε ειλικρινείς είτε συνδικαλιστικούς, αλλά υπάρχει θέμα.

Δεν μπορεί να μας λέει ο Υπουργός ότι η κοινωνία βγάζει τα συμπεράσματά της, γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Η ερώτησή μου είναι η εξής: στο θέμα των προμηθευτών οι οποίοι σε μια πολύ δύσκολη φάση για τη χώρα, επιλέγουν να δημιουργήσουν αυτό το αδιέξοδο στα Νοσοκομεία, θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι για το ερώτημα, τίθεται αλλιώς εδώ. Παιδιά, κάνουμε μια προσπάθεια να πούμε δυο πράγματα στη χώρα αυτή και για δυο διαφορετικά θέματα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ, έχω δυο δυνατότητες: ή θέλετε να επικοινωνήσουμε, ή θέλετε να μην απαντήσω σε καμία τέτοια ερώτηση. Η συνέντευξη Τύπου είχε δυο πολύ μεγάλα θέματα στο στόχο της και δεν θέλω να χαθούν αυτά τα θέματα, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Εκτιμώ πάρα πολύ το ερώτημα σέβομαι και τον κ. Βενιζέλο και το ερώτημά του και θέλω να του πω ότι αύριο το απόγευμα στις 5 και μισή, ή 6 η ώρα έχουμε συνάντηση εδώ με τους προμηθευτές αφού τελειώνουν αυτές οι κινητοποιήσεις που κάνουν, θα ακούσετε, κ. Βενιζέλε, την πραγματικότητα με το όνομά της και θέλω να πω στο άλλο σκέλος του ερωτήματός σας από το οποίο περάσατε πολύ βιαστικά, ότι εμείς με τους γιατρούς λειτουργούμε όντας στην ίδια πλευρά.

Είμαστε στην ίδια πλευρά ακριβώς, είναι η ψυχή του συστήματός μας. Με τις στρεβλώσεις του συστήματος εμείς δίνουμε μάχη, όχι με τους γιατρούς. Αλίμονο, αν υπάρξει σύστημα σε χώρα του προηγμένου κόσμου που να σχετίζεται με την υγεία, χωρίς τους γιατρούς. Δεν υπάρχουν αυτή τα πράγματα.

Με τους γιατρούς είμαστε ίδια πλευρά, θα παραμείνουμε στην ίδια πλευρά, εμείς πολεμάμε τις κακές πλευρές του συστήματος και δεν είναι κάθε μέρα, μέρα συγκρούσεων. Υπάρχουν και μέρες συνεννοήσεων, υπάρχουν και μέρες βελτιώσεων. Δίνουμε μια μάχη εδώ.

Αλλά αύριο το απόγευμα στις 5 και μισή θέλω να σας πω ότι την Πέμπτη το πρωί στη Θεσσαλονίκη έχουμε τη συνάντηση για τη Βόρεια Ελλάδα, συνενώσεις, την Παρασκευή με όλα τα προνοιακά Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος μια συνάντηση και από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πολλές ευκαιρίες εμείς εδώ να μιλήσουμε και για τις προμήθειες και για τα υπόλοιπα. Αρχής γενομένης από αύριο.

Έχουμε ανοίξει όλα τα θέματα. Δεν υπάρχει θέμα που να αφορούσε αυτό το χώρο τον πολύπαθο, επί τόσες δεκαετίες και να μην έχει ανοίξει και έχουμε βάλει και τα χρονοδιαγράμματά μας, το 2011 είναι η πιο κρίσιμη χρονιά. Αλλά θα την κάνουμε αυτή τη συζήτηση, σας δίνω το λόγο μου την επόμενη εβδομάδα.

Παρακαλώ πάρα πολύ, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο παρακαλώ, την εκφορά του δικού μας λόγου γι' αυτά τα μεγάλα θέματα της δημόσιας υγείας που κάναμε σήμερα εδώ, να την αφήσετε να περάσει χωρίς να την ανατρέψουμε με αναφορές σε άλλα θέματα που ενδεχομένως να έχουν ένα επικαιρικό ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν παραδοθεί τα ανεξάρτητα Κέντρα …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα. Παραδίδονται, ακόμη δεν τα έχουμε …

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν τελειώσει πάντως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Έγιναν καταγγελίες ότι έγινε πολύ μεγάλη μείωση των κονδυλίων για τους ψεκασμούς γι' αυτό και παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες από τη Νομαρχία. Μας λέτε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχαμε πει ότι ήταν η μείωση των κονδυλίων που έβλαψε, ήταν η μεγάλη καθυστέρηση και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα κονδύλια στους επιτόπου χώρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και υπήρξαν καταγγελίες για μειώσεις. Φέτος μας λέτε ότι υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά δεν μας λέτε τι συμβαίνει. Είναι ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και πρέπει να ξέρουμε.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως το θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα χρήματα έχουν δοθεί, οι διαγωνισμοί έχουν γίνει, οι καθυστερήσεις είναι από την ετοιμότητα της εξέλιξης των ψεκασμών μέσα σε επόμενες εβδομάδες και βασικά μόλις περάσουμε τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Τα χρήματα, παρ' ότι δεν είναι δικό μας θέμα και αυτό το εποπτεύουμε και το σπρώχνουμε, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουν φύγει τα χρήματα, έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης. Θέμα εγρήγορσης και ταχύτητας υπάρχει. Και αυτό θέλουμε να επιμείνουμε.

Επίσης το να γίνει με επιμέλεια γι' αυτό βάζουμε τη δημόσια υγεία πάνω τους, για να δούμε αν το κάνουν σωστά. Γιατί πέρσι είχαμε την εντύπωση ότι παρ' ότι δόθηκαν τα χρήματα, έγιναν πλημμελώς οι ψεκασμοί. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω στο ίδιο θέμα. Που υπάρχει το πρόβλημα τώρα; Έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι ψεκασμοί και δεν έχουν ξεκινήσει; Κάποιοι δήμαρχοι δεν θέλουν να κάνουν ψεκασμούς; Και το κράτος τι κάνει σε αυτή την περίπτωση παρακολουθεί με απάθεια το θέμα;

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ίσα - ίσα που αναφέρθηκε ο Υπουργός στον κ. Σώκο, το κράτος με το διοικητικό Περιφερειάρχη από το Φλεβάρη ήδη κυνηγάει όλους τους τοπικούς άρχοντες το να κάνουν γρήγορα. Εμείς αυτό που λέμε ότι μαζί με αυτό, θέλει και μια εγρήγορση σε όρους δημόσιας υγείας. Δηλαδή και να είναι οι ψεκασμοί στην ώρα τους να γίνουν σε όλες τις περιοχές, αλλά και να βγουν οι γιατροί, η Πολιτική Προστασία και όλοι όσοι εμπλέκονται. Εγώ σας είπα είναι 500 χωριά τα οποία πάρα πολλές φορές οι συνθήκες δημόσιας υγείας δεν καλές. Αυτό το αφήνουμε και περνάει. Υπάρχει η τάφρος 66 μεταξύ Έδεσσας και Βέροιας, υπάρχει η παρουσίαση στον Πηνειό πέρσι την τελευταία στιγμή είδαμε να σκάει προς τα κάτω, άρα να μην βγει στη Θεσσαλία. Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές εκεί είναι σε απόλυτη εγρήγορση, γυρίζουν και κοιτάνε τις συνθήκες δημόσιας υγείας, οι γιατροί και τα Κέντρα Υγείας που ανέφερα είναι στη θέση τους και πηγαίνουν στον κόσμο και του δείχνουν τι να κάνει. Όλο αυτό το πράγμα το οποίο ξεχνάμε. Δεν είναι μόνο οι ψεκασμοί, δεν λύνουν μόνο οι ψεκασμοί το πρόβλημα είναι και μια εγρήγορση της δημόσιας υγείας. Δεν την έχουμε μάθει στη χώρα, θα τη μάθουμε σιγά - σιγά. Τι να κάνουμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μαζί μας η κα Αλίκη Τσακάλου, φαρμακοποιός Θεσσαλονίκης που έχει κάνει όλη την αποκάλυψη των συστημάτων … είναι εδώ στο Υπουργείο.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρωική η κα Τσακάλου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από το Υπουργείο Εργασίας την εντοπίσαμε και τη θεωρήσαμε φυσικό μας σύμμαχο για όσους έχουν απορίες.

Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σουλιώτη κάτι επιπλέον έχετε να πείτε εσείς από τον ΟΠΑΔ;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Άμα υπάρχουν ερωτήσεις γι' αυτό είμαι εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Τώρα πήρα μια επιστολή ότι αρχίζουν να χορηγούν φάρμακα υψηλού κόστους, φαίνεται πάει σταδιακά. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν. Να πω δυο πράγματα, θ’ απαντήσουμε σε όλα.

Κατ' αρχάς κάνει μόνο η Αττική κινητοποίηση. Αυτό είναι γνωστό. Εμείς πληρώνουμε όλη την Ελλάδα με τον ίδιο ρυθμό, δεν έχουμε προτιμήσεις ούτε έχουμε την ευκαιρία να πούμε «πάρε εσύ χρήματα, μην πάρεις εσύ». Έχουμε δώσει από το Φεβρουάριο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και που θυμάστε ότι όταν εξήγγειλαν κινητοποιήσεις ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι έχουν δίκιο και συμφωνήσαμε όλοι. Διότι τότε το διάστημα είχε πάει στους 8 μήνες.

Και πρέπει να σας πω ότι ο ΟΠΑΔ από τότε που λειτουργεί χρωστάει στους φαρμακοποιούς μονίμως 6 με 8 μήνες. Αυτή τη στιγμή έχουν πληρωθεί στους λογαριασμούς τους, και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, 220 εκατομμύρια με αποτέλεσμα η ψαλίδα να έχει πέσει στους 5 μήνες και εχθές, η ετήσια δαπάνη μας ήταν 550 εκατομμύρια το 2010 και με την πληρωμή αυτή που γίνεται τώρα, το υπόλοιπο είναι 85 εκατομμύρια. Σε όλη την Ελλάδα, δε μιλάω για την Αττική μόνο, μιλάω για όλη την Ελλάδα. 550 εκατομμύρια το χρόνο έκανε δαπάνη το 2010, 670 ήταν το 2009, έτσι για να βλέπουμε και λίγο την πορεία των πραγμάτων και με τα χρήματα που δίνουμε τώρα, το υπόλοιπο του 2010 θα είναι 2 μηνών.

Σας λέω λοιπόν και μπορείτε να το ελέγξετε αυτό, είστε χρόνια στο ρεπορτάζ, δεν υπήρχε ποτέ τόσο μικρό διάστημα στον ΟΠΑΔ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν εξοφλούμε μέχρι τις χθεσινές συνταγές, έχουμε πληρώσει Ιανουάριο – Φεβρουάριο και τώρα ρυθμίζουμε το 2010. Οι δεσμεύσεις μας λένε, γιατί υπάρχει μια συμφωνία, ότι θα πληρώσουμε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2010 τώρα και θα μένουν δυο μήνες που θα ρυθμιστούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό λέει η συμφωνία. Η συμφωνία αυτή έγινε το Μάρτιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα γιατί καθυστερούν τα χρήματα;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν καθυστερούν καθόλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Λουράντος λέει ότι δεν έχουν μπει στο λογαριασμό τους..

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Εγώ δε μπορώ να μιλήσω για το φαρμακείο του κ. Λουράντου, μιλάω για το Ταμείο. Λοιπόν, το Ταμείο πληρώνει κατά μέσο όρο τώρα, μετά τη μετατροπή του σε Ταμείο, σε 3 εβδομάδες. Πριν τη μετατροπή του πλήρωνε σε 3 μήνες. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δώσαμε σε 3 μήνες χρήματα 7 μηνών, 350 εκατομμύρια. Αυτά δίνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα στην ανακοίνωση χθες που βγάλατε είπατε ότι μειώνεται σε 8 μήνες και τώρα σε 5.

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, είπα τώρα που μιλάμε είναι 5 αλλά έχουν φύγει ήδη τα χρήματα και θα πάνε 3.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι οφείλετε στους φαρμακοποιούς;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Σας είπα, 85 εκατομμύρια από το 2010, από το 2011 δεν έχουμε οφειλή, έχουμε πληρώσει τους δύο πρώτους μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, αυτά πότε θα τα δώσετε;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Μέσα στο καλοκαίρι. Κοιτάξτε, το τι χρωστάει το ξέρει καλά αυτός που χρωστάει, διότι ακούσαμε κι άλλα πράγματα, επειδή 200 φαρμακοποιοί στα Βίλια και στην Ελευσίνα άργησαν να πληρωθούν για τεχνικούς λόγους, υπήρχε μια γενίκευση ότι «δεν πληρωθήκαμε». Τότε να πληρώσω κι εγώ τους 200 και να πω «σας πλήρωσα». Δεν έχει λογική αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως καθυστερεί η διαδικασία;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν καθυστερεί καθόλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε «πληρώνω σήμερα» και τα λεφτά μπαίνουν σε 2 μήνες…

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δε μπαίνουν σε 2 μήνες. Σας είπα, τα προηγούμενα χρήματα μπήκαν σε 3 εβδομάδες. Και ξαναλέω, οι 11.500 φαρμακοποιοί της χώρας δεν είναι έμμισθοι υπάλληλοι να τους δίνουμε 1.000 ή 2.000 ευρώ το μήνα και να τα παίρνουν. Υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος ο οποίος διαρκεί μία εβδομάδα. Το δημόσιο χρήμα βγαίνει από τα Ταμεία μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δε μπορεί να επιταχυνθεί.

Μπορεί μόνο να επιβραδυνθεί, αν έχουμε τα φαινόμενα του Μαρτίου με ουρές χιλιάδων ανθρώπων κάθε μέρα στις Υπηρεσίες μας οπότε θα μας επιτρέψετε να δώσουμε προτεραιότητα στους ασφαλισμένους και όχι στις πληρωμές. Και πρέπει να σας πω το εξής: Οι 240 ημέρες με αυτοπεριορισμό, με ρύθμιση από το Υπουργείο, έγιναν 45. Το Υπουργείο πέρασε νόμο που λέει «όχι, θα πληρώνουμε 45». Έβαλε έναν αυτοπεριορισμό. Και αυτό δε μπορεί να το φτάσει κανείς μέσα σε ένα μήνα. Οι 240 ημέρες δε μπορούν να γίνουν 45 σ’ ένα μήνα, θα γίνουν σε 2-3 μήνες. Και εδώ είμαστε τώρα, είμαστε μπροστά σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το παρουσιάζεται ως επίτευγμα τώρα αυτό..

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι πραγματικότητα όμως.. Κανένα επίτευγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, άκουσα τον κ. Βουδούρη κάτι να λέει, ότι σκέφτεστε έναν άλλο τρόπο σχέσης με τους φαρμακοποιούς της Αθήνας. Τι έλεγε;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή όπως γνωρίζουμε όλοι, έχουμε προβεί σε μια συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτική Σύλλογο που καλύπτει τα φαρμακεία όλης της χώρας. Από κει και πέρα αν υπάρχει καταστρατήγηση της σήμανσης, πρέπει κι εμείς ν’ αμυνθούμε, όχι για μας, για τους ασφαλισμένους.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου τη στιγμή που είμαστε συνεπείς, να μην απειληθεί η απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Ό,τι χρειαστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει άλλη περιοχή στην Ελλάδα που να κάνει αυτή την ιστορία;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει άλλη περιοχή. και δεν υπάρχει καμία άλλη περιοχή που να έχει πάρει περισσότερα χρήματα απ’ όσα έχει πάρει η Αττική. Καμία άλλη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να διευκρινίσουμε το εξής: Πώς πληρώθηκε η περιοχή Θεσσαλονίκης και η περιοχή Αθήνας;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι κάτι πολύ σημαντικό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Είπατε και κάτι άλλο: Είπατε ότι πιάστηκαν να χορηγούν τα ακριβά φάρμακα. Ποιοι; Στην Αττική;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Και στην Αττική, μόλις τώρα πήραμε επιστολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστολή από πού;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Από τον κ. Λουράντο. Να πω κάτι: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης -θα χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα γιατί είναι εξίσου μεγάλος και είναι παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί- δεν έκανε κινητοποιήσεις το Μάρτιο. Το ποσό που έπρεπε να πάρει ήταν 10 εκατομμύρια. Το πήρε σε δυο ημέρες. Δε δείξαμε προτίμηση, απλά όλο το Μάρτιο οι υπάλληλοί μας ασχολήθηκαν με τις συνταγές, ήρθαν σε συνεννόηση με τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που για πρώτη φορά έβλεπαν τον ΟΠΑΔ και σε δυο ημέρες είχαν δοθεί 10 εκατομμύρια.

Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά εμείς είχαμε κάθε μέρα τις κάμερες και χιλιάδες άτομα στην ουρά να εξυπηρετούμε, στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, επειδή αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί, οι φαρμακοποιοί να απεργούν επειδή δεν τους πληρώνετε, επειδή ενδεχομένως το κράτος να μη μπορεί ποτέ να πληρώσει στην ώρα του τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς ή άλλη κοινωνική ομάδα, προτίθεστε να λάβετε κάποια μέτρα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι, να μη στήνονται στις ουρές του ΟΠΑΔ για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αν δεν το κάνουμε θα πρέπει να ελεγχθούμε, όχι αν το κάνουμε. Θα το κάνουμε, ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτά αν θα πάρετε συγκεκριμένα μέτρα.

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση γιατί θεωρώ ότι θα λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει λόγος πραγματικά στην παρούσα φάση γι’ αυτή την κινητοποίηση. Σας λέω, πριν δυο μήνες όταν άρχισε αυτή η συζήτηση είπαμε όλοι ότι έχουν δίκιο. Τώρα δεν έχουν δίκιο. Δεν πρέπει να συνεχιστεί η κινητοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε ρώτησα αυτό κ. Σουλιώτη, ρώτησα αν θα λάβετε κάποια μέτρα για να μη στήνονται οι άνθρωποι στις ουρές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αν συνεχίσουν την κινητοποίηση, φυσικά και θα λάβουμε μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σουλιώτη, αυτό που σκέφτεστε είναι να πάτε σε ατομικές συμβάσεις με τους φαρμακοποιούς;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Είναι μια επιλογή, έτσι ήταν μέχρι το 2009. Και δεν είχαμε κινητοποιήσεις μέχρι το 2009 αυτού του εύρους. Και εδώ είναι ένα θέμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόνο στην Αθήνα ήταν αυτό;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Μόνο στην Αθήνα. Και ο Πειραιάς δίνει φάρμακα κανονικά και όλες οι υπόλοιπες περιοχές. Και να πω και κάτι άλλο: Επειδή είναι τόσο σωστή αυτή η ρύθμιση για τους φαρμακοποιούς κι επειδή δε θέλουμε να είναι προνομιακή η ρύθμιση για τους φαρμακοποιούς, υπάρχει μια τροπολογία, το έχει υπογράψει ο Υπουργός, μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που φέρνει αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία μεταφέρουμε αυτή την πάρα πολύ σωστή διάταξη, καις την πληρωμή των γιατρών, που αν κάποιοι έπρεπε να φωνάζουν σήμερα είναι οι γιατροί και κυρίως οι εργαστηριακοί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούμε γιατί εκεί το χρέος μας υπερβαίνει τον έναν χρόνο.

Με τον τρόπο αυτό θα τους πληρώσουμε γρήγορα, έχουμε δεσμεύσει και εκεί τα χρήματα, τους ενημερώσαμε με επιστολή χτες ότι με αυτή την τροπολογία θα πληρώνονται και αυτοί άμεσα, με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και μετά θα γίνεται η εκκαθάριση όπως γίνεται με τα φάρμακα. Ξαναλέω, δεν έχει γίνει αντιληπτό. Θέλαμε τρεις μήνες από την ώρα που παίρναμε την επιχορήγηση να πληρώσουμε τους φαρμακοποιούς και τώρα θέλουμε το πολύ τρεις εβδομάδες.

Και βέβαια αν είχαμε το Μάρτιο μήνα προσαρμογή, γιατί 2 Μαρτίου ψηφίστηκε ο νόμος, και μιλάμε για ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτείται και δουλεύει ο Οργανισμός, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα τώρα, θα είχαν πάρει τα λεφτά τους οι φαρμακοποιοί, όλα. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη έχουμε τα απόνερα όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθαν να υποβάλλουν λογαριασμούς γιατί πλήρωσαν τα φάρμακα από την τσέπη τους. Αυτό διαχειριζόμαστε ακόμα.

Το θέμα των πληρωμών έχει λυθεί. Θα ήθελα σήμερα να μπορώ κι εγώ να σας πω ότι έχουμε κάνει μια προγραμματική σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας, ότι από το rebate των ιδιωτικών κλινικών που πήραμε το 2010 βγάλαμε 15 εκατομμύρια και τα δεσμεύσαμε για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό μας για προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των ασφαλισμένων αλλά δυστυχώς μονοπωλεί το ενδιαφέρον ένα θέμα το οποίο για μένα δεν υπάρχει ως θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους εργαστηριακούς γιατρούς πόσα χρωστάτε;

Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Εκεί χρωστάμε ένα χρόνο, σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω, αλλά αυτό θέλω να σας πω ότι μπορεί να οφείλεται και στο ότι κάποιος μαζεύει 5 μηνών συνταγές και τις παίρνει μαζικά. Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω, αλλά έχουμε δεσμεύσει 160 εκατομμύρια για να πληρωθούν οι γιατροί, περίπου μισοί είναι οι εργαστηριακοί και άλλοι μισοί είναι οι κλινικοί, για να πληρωθούν αυτοί μέσα στο Μάιο. Είναι οφειλή περίπου 4-5 μηνών.

Στείλαμε επιστολές και στους εκπροσώπους και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους κατά τόπους με τις τους ενημερώνουμε για τον προγραμματισμό των πληρωμών.

Σας ευχαριστώ.