Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ "ΡΑΔΙΟ 9" και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

30/05/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ-9» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Φίλες και φίλοι, πάμε αμέσως στον Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Κύριε Υπουργέ καλημέρα, καλή εβδομάδα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα, κ. Παπαπαναγιώτου.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπήρξαν υπερβολές την προηγούμενη εβδομάδα κ. Λοβέρδο; Υπήρχαν αστοχίες χειρισμών, οι οποίες οδήγησαν σε γεγονότα όπως αυτές οι εκροές καταθέσεων από τον καθημερινό κόσμο κλπ; Υπάρχει ευθύνη γι’ αυτό κατά τη γνώμη σας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, όσο δεν τελειώνει η περίοδος της εκκρεμότητας και θα κρατήσει ακόμα κάποιες εβδομάδες, διότι έχουμε την ανάγκη να συμφωνήσουμε με τους τρεις για το μεσοπρόθεσμο, την ανάγκη να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά να αξιολογηθούμε από το ECOFIN, να συμφωνήσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η εβδομάδα των εκκρεμοτήτων, κ. Παπαπαναγιώτου, οι εβδομάδες των εκκρεμοτήτων μέχρι τον Ιούλιο, θα είναι και εβδομάδες ανησυχίας.

Αλλά ο πολίτης πρέπει να μένει σε αυτό που τον διαβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός. Η χώρα δεν υπάρχει πια περίπτωση να γλιστρήσει και οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου είναι σε αυτή την κατεύθυνση, κ. Παπαπαναγιώτου. Θέλω όχι να καθησυχάσω με κάλπικο τρόπο, αλλά να διαβεβαιώσω εξ όσων ενημερώνομαι αρμοδίως για τις τελευταίες ώρες, ότι πηγαίνουμε προς καλύτερη κατεύθυνση και απ’ ό, τι φαίνεται η όλη διαδικασία θα είναι μια επιτυχής διαδικασία.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εννοείτε σε ότι αφορά και την πέμπτη δόση και τα υπόλοιπα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε ό, τι αφορά την πέμπτη δόση, αλλά και τα επόμενα δύο χρόνια.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας πω τώρα εγώ όμως κάτι. Αυτό έγινε ξαφνικά το Σαββατοκύριακο; Θέλω να πω και αντιλαμβάνεστε και το νόημα της ερώτησής μου, να το θέσω ευθέως. Ήταν σωστή η δήλωση της κας Δαμανάκη; Και κυρίως, η αφωνία της κυβέρνησης επί 2-3 24ωρα; Σας ρωτώ ευθέως δηλαδή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως ναι και εγώ σας απαντώ ότι μένω στην Παρασκευή της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών και στις εξελίξεις μετά. Η Ελλάδα ξέρουν πια και εκτός συνόρων, διαθέτει μία κυβέρνηση η οποία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί και να μοιραστεί, μία κυβέρνηση η οποία μπορεί να επιτύχει οπωσδήποτε συμφωνίες στα επιμέρους και μία κυβέρνηση η οποία θα καθοδηγήσει τις εξελίξεις με τρόπο αποφασιστικό. Μη με ρωτάτε για παρελθόντα, δεν πρόκειται να σχολιάσω.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν είναι παρελθόντα βέβαια, είναι προ ολίγων ημερών και οι συνέπειες είναι δυστυχώς μετρήσιμες σε διάφορα επίπεδα. Αντιλαμβάνομαι όμως μία απόσταση την οποία παίρνετε απ’ όλα αυτά. Και να έρθω σε αυτό το οποίο μόλις είπατε. Αυτή η κυβέρνηση έτσι όπως λειτουργεί και έτσι όπως πορεύεται κλπ, μπορεί να μην μπορεί να διαπραγματευτεί όπως λέτε για να εξασφαλίσει την πέμπτη δόση ή τη χρηματοδότηση της επόμενης διετίας, μπορεί όμως να εγγυηθεί και την υλοποίηση όλων αυτών;

Διότι εδώ είμαστε τώρα και βλέπουμε ότι υπάρχει μία αμφισβήτηση και σε αυτό το επίπεδο.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει μία αμφισβήτηση και σήμερα μάλιστα και από το διεθνή Τύπο, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει και τα πράγματα είναι όπως τα λέμε εμείς, γιατί υπάρχουν και οι σχετικές επιβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα, κ. Παπαπανγιώτου, στην οικονομική διάρκεια του Μαΐου 2010 έως τον Μάιο του 2011.

Η δική μας όπως έχω πει επανειλημμένα, το επαναλαμβάνω απλώς, δεν λέω κάτι καινούργιο σήμερα. Η δική μας αμηχανία κάποιων τελευταίων μηνών, ευτυχώς έχει σταματήσει πια αυτό, δημιούργησε μαζί με άλλα πράγματα, όπως με τη στάση των άλλων κομμάτων, ή και τη στάση του κοινωνικού χώρου, δημιούργησε εκτός συνόρων την εντύπωση ότι η Ελλάδα τα παράτησε. Δεν είναι, όμως, έτσι. Ελέγχουμε τα πράγματα, ελέγχουμε τις καταστάσεις και θα προχωρήσουμε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μου επιτρέπετε; Αποφασίζει την περασμένη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις και τις επόμενες μέρες βγαίνει ο κ. Διαμαντίδης ο οποίος λέει για τον ΟΛΠ άλλο πράγμα απ’ αυτό που αποφασίσατε, το 51% να μείνει στο δημόσιο.

Βγαίνει η κα Κατσέλη και διαφοροποιείται από τις αποκρατικοποιήσεις. Βγαίνει ο κ. Ρέππας και λέει ότι η συζήτηση περί απολύσεων στο δημόσιο γίνεται για συμβολικούς λόγους και δεν θα το επιτρέψουμε. Δηλαδή τελικά τι αποφάσεις παίρνονται και τι υλοποιείται;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, όταν τέλειωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, ένα Υπουργικό Συμβούλιο 6 ωρών την περασμένη Δευτέρα που πήραμε τις κρίσιμες αποφάσεις, πάνω από 7, 8, 9, 10 Υπουργοί που πήραμε το λόγο, μιλήσαμε για την ανάγκη ομόφωνης εφαρμογής των αποφάσεων και τον αποκλεισμό κάθε διαφωνίας τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και πόσο κράτησε αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας λέω τι αποφασίσαμε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και κράτησε λίγες ώρες.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό αποφασίσαμε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εγώ το καταλαβαίνω και νομίζω και το καταλαβαίνουν όλοι, αλλά το συνδέω με την προηγούμενη συζήτηση που κάναμε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό αποφασίσαμε, κ. Παπαπαναγιώτου. Εγώ δεν έχω παραπάνω ευθύνη από την ευθύνη ενός Υπουργού.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι προφανές αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αποφασίσαμε αυτό. Το τηρώ ευλαβικά όπως το τήρησα επί ένα χρόνο τώρα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ζήτημα χρεοκοπίας κ. Λοβέρδο κατά τη γνώμη σας υπάρχει; Ή πρέπει να λήξουμε μερικά ζητήματα για να γίνει αυτή η έντιμη, καθαρή και ειλικρινή συνεννόηση την οποία έχετε πει απ’ τους πρώτους εσείς ως μέλος της κυβέρνησης ότι χρειάζεται σε αυτή τη χώρα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απ’ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά, της περασμένης Δευτέρας, κ. Παπαπαναγιώτου, τα πράγματα εξελίσσονται με έναν τρόπο ιδανικό σε σχέση με την ειλικρινή επικοινωνία των πολιτών με τους πολιτικούς.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπαμε τι πρέπει να γίνει και κρινόμαστε απ’ αυτό. Άλλο να ξέρεις τι πρέπει να γίνει και να λες άλλο και ο κόσμος να τα κάνει, να μην ξέρει και τι πρέπει να σου πει και άλλο να λες τι χρειάζεται η χώρα με θάρρος και ο πολίτης να σε κρίνει ακόμα και αρνητικά. Είμαι οπαδός, όχι απλός φίλος, οπαδός της δεύτερης λύσης.

Η κυβέρνηση περπατάει με γνώμονα την αλήθεια πια. Με γνώμονα την ανάγκη να πάρει ορισμένες πολιτικές που θα διαφυλάξουν το κύρος, την αξιοπιστία και την οικονομική ευμάρεια της χώρας. Αν για την οικονομική ευμάρεια χρειαζόμαστε κάποια χρόνια για να επανέλθουμε, για τα προηγούμενα μπορούμε να περπατήσουμε το δρόμο αυτό από τώρα.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα πτώχευσης. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα απ’ τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τι πρέπει να κάνει, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και το πολιτικό κόστος, συμμερίστηκε - όποιος συμμερίστηκε - τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της πατρίδας, όποιος δεν τις συμμερίστηκε βγήκε απέναντι, ή όποιος δεν τις συμμερίστηκε, αλλά δεν ήξερε το λόγο έμεινε μετέωρος.

Περπατάμε αυτό το δρόμο αξιολογούμενοι θετικά από την τρόικα και σας το ξαναλέω ήταν θετικές οι εξελίξεις. Θα κλείσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το IMF και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα πάρουμε την επόμενη δόση και θα πορευτούμε όπως έχουμε διαγράψει, όντας καλυμμένοι για τρία χρόνια ακόμη.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θέμα εξόδου από το ευρώ υπάρχει;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα, όλα τα σενάρια αυτά που κάποιοι προπαγάνδισαν με πολύ μεγάλη ένταση τις τελευταίες μέρες, εντός και εκτός Ελλάδος, αυτή η εκδοχή διαγράφεται, κ. Παπαπαναγιώτου.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Λοβέρδο, θα ήθελα και ένα σχόλιο πολιτικό, επειδή έγινε και μια σχετική συζήτηση, γι’ αυτό που συμβαίνει στις πλατείες της χώρας, με τους Έλληνες αγανακτισμένους. Εσείς πώς το παρακολουθείτε αυτό το φαινόμενο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το παρακολουθώ με πάρα πολύ ενδιαφέρον. Έχει στοιχεία αυθεντικότητας και όπως λέμε ότι είναι φυσικό όταν κλείνεις ένα Νομικό Πρόσωπο, ή όταν περιορίζεις την οικονομική σου πολιτική απέναντι στους υπαλλήλους του δημοσίου εν ευρεία έννοια, τα συνδικάτα θα αντιδράσουν. Έτσι και όταν υπάρχει το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, θυμηθείτε ότι πριν να μπούμε στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, ήμασταν στην περιπέτεια οικονομικών σκανδάλων επί πολλά χρόνια, έτσι;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει μία απομάκρυνση των πολιτών εύλογη. Υπάρχει μια δυσφήμιση της πολιτικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τον ένα, ή για τον άλλο λόγο, είτε για το λόγο της κρίσης που περιορίζει τα δημόσια οικονομικά, είτε για το λόγο της συζήτησης για τα σκάνδαλα. Και ο κόσμος θιγόμενος και αγανακτισμένος, αντιδρά.

Όπως θεωρείς ένα συνδικάτο φυσικό να αντιδράσει, έτσι πρέπει να θεωρεί κανείς φυσικό να αντιδράσει και ο κόσμος, ο κόσμος που είναι έξω απ’ τις δομές της κοινωνίας, ή της πολιτικής, έξω απ’ τα συνδικάτα, ή απ’ τα κόμματα. Το θεωρώ πάρα πολύ υγιές και θετικό, έχει πολλά τέτοια στοιχεία αυτή η κίνηση και το θεωρώ και συνεπακόλουθο μιας περιοριστικής πολιτικής.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή δεν είναι μία μόδα νέων τεχνολογιών χωρίς ιδεολογία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι πάει να πει μόδα;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι η φράση του κ. Πάγκαλου, αυτή διάβασα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι-όχι, ο κ. Πάγκαλος είπε για το μου αρέσει και δεν μου αρέσει. Είπε για τη διαδικτυακή προσέγγιση. Είπε κάτι άλλο. Αυτά διάβασα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το χαρακτήρισε και ως μόδα νέων τεχνολογιών χωρίς ιδεολογία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό δεν το άκουσα. Εγώ τι λέω; Εγώ λέω ότι πέρα απ’ τις ιδιαιτερότητες του διαδικτύου και τον τρόπο της επικοινωνίας δια του διαδικτύου, εδώ υπάρχει μία κίνηση η οποία έχει ερείσματα, πατάει στην πραγματικότητα. Και επίσης πατάει και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κάτι που επίσης είναι πολύ συμπαθητικό και σωστό και σοβαρό. Και βέβαια ανήκει στην Ευρώπη.

Όμως, ένας Υπουργός δεν μπορεί να μην περιμένει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί εγώ ως Υπουργός Υγείας να μην περιμένω αντιδράσεις όταν τώρα εδώ στο γραφείο μου, τώρα, δίπλα μου, κ. Παπαπαναγιώτου, επεξεργαζόμαστε πολιτικές περικοπής 500 ακόμα εκατ. από τα φάρμακα.

Θα έχω αντιδράσεις. Όπως θα έχουμε αντιδράσεις και από την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική μας γενικότερα. Όπως απ’ την ύφεση την οικονομική δεν θα έχουμε αντιδράσεις;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι προφανώς. Άλλο θέλω να ρωτήσω.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα έχουμε αντιδράσεις. Απλώς η ιδιαιτερότητα αυτής της αντίδρασης είναι ότι είναι καινούργια στις μορφές της. Ούτε θα την καταγγείλουμε, ούτε θα βγούμε εμείς οι Υπουργοί να την επαινέσουμε. Όταν είσαι Υπουργός μιας κυβέρνησης που παίρνει δύσκολα μέτρα, θα περάσεις και από στάδια μειοψηφικά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προφανώς. Να ρωτήσω όμως το εξής:

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ειδάλλως τι είσαι; Ειδάλλως είσαι ένας δημαγωγός που θέλει να πλειοψηφεί δια του ψέματος.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επειδή έχει τεθεί στο τραπέζι μετά και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ένα θέμα εν δυνάμει επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα για το μνημόνιο και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι και έτσι όπως εμφανίζεται να είναι ανοιχτός ο Πρωθυπουργός για κάποιες φορολογικές προτάσεις του κ. Σαμαρά και όπως και ο κ. Σαμαράς λέει ότι αν τα βρούμε εκεί μπορούμε να πάμε μαζί κλπ, αυτές οι διαδηλώσεις κατά τη γνώμη σας, βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση; Αν αυτή η κατεύθυνση είναι η σωστή. Αν δηλαδή πρέπει να προσανατολιστούμε σε μία επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω ότι μας βοηθάει. Γιατί έχει δύο χαρακτηριστικά, κ. Παπαπαναγιώτου. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει αντίδραση και μάλιστα όπως είπαμε έξω από δομές κοινωνίας, δηλαδή συνδικάτα ή κράτους, δηλαδή κόμματα.

Και δεύτερον κ. Παπαπαναγιώτου, γιατί είναι ελληνικές. Ο τουρισμός μας είναι σε ανάπτυξη. Εγώ μόλις ήρθα απ’ την Κρήτη με 10% παραπάνω τουρισμό φέτος εκεί. Αντιλαμβάνεστε ότι οι προηγούμενες κινητοποιήσεις που είχαν κατά κάποιο τρόπο συνδέσει χωρίς να συνδέονται τις αντιδράσεις των συνδικάτων με τα μπλόκα της βίας, με τους τρεις νεκρούς πέρσι στη MARFIN και με τους τραυματισμούς στην τελευταία πορεία φέτος, όλα αυτά εκπέμπουν μηνύματα να μην έρθει ο άλλος στην Ελλάδα.

Η ειρηνική αντίδραση επιτυγχάνει δύο στόχους. Πρώτα απ’ όλα να μην κάνει κακό στη χώρα και σε αυτούς που περιμένουν τον τουρίστα, τον άνθρωπο που θα μας επισκεφθεί για να αφήσει τα χρήματά του εδώ και άρα αυτός θα αφήσει τα χρήματά του εδώ, άρα απ’ αυτά τα χρήματα θα ζήσουν οικογένειες και θα πάρει κίνηση η ελληνική οικονομία. Δεν πειράζουν δηλαδή οι διαδηλωτές αυτοί αυτό.

Και δεύτερον, αντιδρά η ελληνική κοινωνία με έναν πάρα πολύ ώριμο τρόπο και οι αντιδράσεις αυτές είναι και ένα εφόδιο, έτσι το βλέπω εγώ.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα, υπάρχει περιθώριο και στόχευση επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, όταν κάποια στιγμή, κ. Παπαπαναγιώτου, ο κόσμος…

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί ξέρετε, αυτή μπορεί να είναι η πραγματική βάση της συναίνεσης κ. Λοβέρδο. Γιατί τα υπόλοιπα μάλλον υπηρετούν άλλες ανάγκες, ένθεν κακείθεν.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν ζεις τη σχέση με τους δανειστές της χώρας, όπως τη ζούμε εμείς, ή κάποιοι από εμάς, δηλαδή με ένταση από Υπουργεία μεγάλης ευθύνης, τότε ξέρεις ότι η διαπραγμάτευση γίνεται κάθε μέρα, μα κάθε μέρα. Και όταν κάποια στιγμή τελειώσουμε αυτή την περιπέτεια, εγώ τηρώ καθημερινό ημερολόγιο, κ. Παπαπαναγιώτου.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μας το δείξετε.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί θα περάσει αυτή η περίοδος και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα και πολλά, πρέπει ο καθένας να ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Και ημερολόγιο φαντάζομαι ότι τηρούν και εκείνοι. Στις δε συναντήσεις που έχω εγώ με αυτούς, τηρούνται και πρακτικά.

Άρα, υπάρχει ένα υλικό προς αξιοποίηση και προς την κατεύθυνση της απάντησης σε εκείνους που λένε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύτηκε. Τα φορολογικά μέτρα, ωστόσο, που είναι ένα ειδικό θέμα για την περίοδο αυτής της ύφεσης, δεν είναι ένα εισπρακτικό μέτρο μόνο, είναι ένα μέτρο το οποίο επηρεάζει γενικότερα την πορεία της χώρας.

Ο Παπανδρέου είπε στο Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός είπε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλαδή, ότι καλά τα λέμε, καλά είναι αυτά, σκοπός είναι να πείσουμε και τους δανειστές της χώρας. Και πρότεινε η διαπραγμάτευση να γίνει από κοινού με τον κ. Σαμαρά.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αφού όμως έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, γιατί εκεί πέρα φαίνεται ότι δεν έχετε…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προφανώς. Θα πας εκεί και θα λες άλλα;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά η συμφωνία…

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι να τον βάλεις διαιτητή σε μια εσωτερική διαφωνία τον δανειστή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το καλό του ανθρώπου, ας το πω λίγο περιπαικτικά, η συμφωνία με βάση το γενικό καλό και την καλοσύνη, είναι εύκολη. Η συμφωνία εν όψει του ότι αυτό που θα συμφωνήσεις μπορεί και να περάσει, είναι κάτι δυσχερές, αντιδημαγωγικό και προϋποθέτει συναίσθηση ευθύνης και επιθυμία να βοηθήσεις τη χώρα σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Λοβέρδο σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ, κ. Παπαπαναγιώτου. Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.