Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Πάτρα

03/10/2018
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Πάτρα

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Πάτρα, 3 Οκτωβρίου 2018

Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Πάτρα επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.

Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Τριών Ναυάρχων και στην Παραλία του Δήμου Πατρέων και το Κέντρο Υγείας στον Άγιο Αλέξιο. Ο Α. Ξανθός σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 8 ΤΟΜΥ στην περιοχή της Πάτρας, οι 5 από αυτές σε αυτόνομα κτήρια και 3 που συστεγάζονται σε Κέντρα Υγείας της περιοχής ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλες 2 νέες δομές.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ήδη, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ που έως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120. «Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ» ανέφερε ο κ. Ξανθός αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς , η οποία είναι δυσχερής λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Θέλουμε οι ΤΟΜΥ να είναι αποκεντρωμένες κοντά στις γειτονιές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και να έχουν εξωστρέφεια στην κοινωνία με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και συμπλήρωσε: «με τις ΤΟΜΥ η φροντίδα των πολιτών δεν είναι πλέον αποσπασματική και κατακερματισμένη αλλά υπάρχει μια δομή αναφοράς, ένας γιατρός 1ης επαφής με το σύστημα, μια ομάδα άλλων επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζει αυτό το έργο και μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν ολοκληρωμένη φροντίδα και οργανωμένη πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας».

Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, είπε ότι υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων ενώ απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της ΠΦΥ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός και διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι: «αυτό το σχέδιο της ΠΦΥ θα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους , έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας μετέβη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» οι οποίοι έθεσαν ζητήματα που αφορούν στον Οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και στην αξιοποίηση του νέου κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η μεταφορά των κλινικών από το παλαιό κτίριο στο νέο κατέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας και είναι απαραίτητο να εκπονηθεί το συντομότερο δυνατό η σχετική μελέτη για νέα πτέρυγα . Οι εργαζόμενοι τόνισαν επίσης ότι πρέπει να γίνουν θεσμικές διορθώσεις και βελτιώσεις στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, αίτημα που έγινε δεκτό από τον υπουργό ο οποίος δεσμεύθηκε ότι άμεσα (μέσα στον Οκτώβρη) θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα της ενιαίας νοσηλευτικής μονάδας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο σχετικός νόμος με την οποίο θα δοθεί το στίγμα αναπτυξιακής προοπτικής στα δημόσια νοσοκομεία με πρόβλεψη μεγαλύτερου αριθμού κλινών στους νέους Οργανισμούς όπου είναι απαραίτητο αλλά και προσαύξηση των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ της τάξης του 10%-15%.

Ακολούθησε συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν διευκρινίσεις από τον υπουργό σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών, την πορεία υλοποίησης των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση- αντιλαμβανόμενη την αδικία- αποφάσισε από το υπερ- πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή του μισθολογίου ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα τέτοια συζήτηση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος υλοποίησης της σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών στο ιατρικό ειδικό μισθολόγιο.

Για τις προσλήψεις, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και επιπλέον 1000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιτυχόντες του 1998. «Από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο. Προσλάβαμε πολλούς επικουρικούς προκειμένου να καλύψουμε γρήγορα τα κενά και να αποφύγουμε το λειτουργικό μπλακ- άουτ» είπε ο Υπουργός και απάντησε ότι τα κενά που θα προκύψουν από τη λήξη της θητείας τους θα τα καλύψουν άλλοι επικουρικοί από τη λίστα των ΥΠΕ. Ωστόσο, σημείωσε ότι κάποιοι επικουρικοί έχουν ήδη προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις ενώ ορισμένοι θα μπορούν να επαναπροσληφθούν μέσω της λίστας. «Στις αρχές του νέου έτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει το πλάνο των επόμενων προσλήψεων που στόχο θα έχουν να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από τις αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα χρόνια των μνημονίων» είπε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία και ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός θα μιλήσουν σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας με θέμα «Η Υγεία μετά τα μνημόνια».