Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον Real FM και την εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου

20/09/2019
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια  στον Real FM  και την εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα μαζί με τον Αντώνη Δελατόλα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε για την επικαιρότητα με τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Βασίλη Κικίλια. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου καλημέρα σας, καλημέρα, κύριε Δελατόλα, και στους ακροατές σας στον Real FM.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Καλημέρα, Υπουργέ. Να αρχίσουμε ένα θέμα που είδαμε χθες, νομίζω, προχθές που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, από τα πολλά, βέβαια, και σοβαρά που έχει ο τομέας ο δικός σας, θα τα πούμε στη συνέχεια. Είναι το θέμα του καπνίσματος.

Είδαμε η πρώτη σας εντολή, εγκύκλιο, πώς αυτό θα μεταφραστεί, είναι για να απαγορευτεί το κάπνισμα στους χώρους που είναι τα παιδιά, στις παιδικές χαρές και σε άλλους τέτοιους χώρους.

Αυτό είναι ένα δείγμα, σωστό βέβαια, αλλά και λίγο δειλό σε σχέση με αυτό που έχει εκφράσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να εφαρμοστεί οριζοντίως και καθέτως και αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Δελατόλα, κάθε άλλο. Μίλησα για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και αν περιμένετε μερικές μέρες μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό και όλους αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Άλλωστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, είτε είναι καπνιστές, είτε είναι μη καπνιστές, πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας, να μην τους βάζουμε στο βασανιστήριο του παθητικού καπνίσματος και ειδικά στα ανήλικα, στα παιδιά και στους χώρους τους συναφείς, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πάρκα.

Οπότε ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί, εμείς θέλουμε να μειώσουμε το κάπνισμα, θέλουμε να τονίσουμε στον κόσμο ποιες είναι οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Και αυτό προφανώς θα έρθει στα επίπεδα της ενημέρωσης, της επικοινωνίας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά και των προστίμων και της εφαρμογής του νόμου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε στα νοσοκομεία; Εκεί εντοπίζεται, κατά τη γνώμη μου, ο χώρος στον οποίο θα κριθεί και η θητεία σας στο Υπουργείο, κύριε Κικίλια. Τα νοσοκομεία μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, νομίζω αυτό είναι κοινή η παραδοχή, κάθε τόσο βλέπουμε ρεπορτάζ στις τηλεοράσεις για ανθρώπους που αναγκάζονται να φέρουν μέχρι και το μαξιλάρι τους από το σπίτι, ή αγοράζουν τα αναλώσιμα οι ίδιοι διότι δεν διαθέτει το νοσοκομείο τα στοιχειώδη.

Όλα αυτά δείχνουν μία εικόνα άσχημη.

Είστε δύο μήνες Υπουργός, δύο και κάτι. Θέλω να μας δώσετε την εικόνα και να μας πείτε πώς θα τη διορθώσετε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Χατζηνικολάου. Παρουσίασα τα στοιχεία τα οποία μου έδωσαν οι Διοικητές και οι ΥΠΕάρχες που ο κος Ξανθός και ο κος Πολάκης διόρισαν στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες, κατά τα τεσσερισήμισι χρόνια που βρέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας.

Την εικόνα αυτή την παρουσίασα την προηγούμενη εβδομάδα με στοιχεία για το ποια είναι η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Είναι τραγική η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ. και το Υπουργείο από «Υπουργείο της απελπισίας», εμείς με μικρές νίκες πρέπει να το κάνουμε «Υπουργείο της ελπίδας».

Η ιεράρχηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία πάει ως εξής: πρώτα απ’ όλα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι αδιανόητο το 2019–2020 από Δεκέμβριο έως Μάρτιο να έχουμε εκατό αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω της γρίπης στην Ελλάδα και στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Αυτή θα είναι η πρώτη παρέμβασή μας. Θα προβώ σε ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με τα Τ.Ε.Π., τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Διοικητές, υποδιοικητές, διευθυντές και λοιποί υπεύθυνοι κάθε νοσοκομείου είναι υποχρεωμένοι να είναι στις εφημερίες στο νοσοκομείο και να στηρίζουν την προσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού.

Θα φέρουμε νομοθετική τροπολογία για τις βιαιοπραγίες που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στο νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους όταν ασκούν το λειτούργημά τους.

Όλοι οι άνθρωποι της υγείας οφείλουμε να είμαστε εκεί, Στα νοσοκομεία και να βοηθήσουμε να βελτιωθεί έστω και λίγο, η καθημερινότητά του στους χώρους υγείας.

Άρα, πρώτα Μ.Ε.Θ., Τ.Ε.Π. σε δεύτερο χρόνο και φυσικά λογοδοσία σ’ αυτούς οι οποίοι διοικούν τα νοσοκομεία και ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι ανά τρίμηνο που εάν δεν τους πιάνουν, θα απολύονται αυτοδικαίως για να εξοικονομηθούν πόροι στην υγεία για να κάνουμε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, να αναβαθμίσουμε και κτηριακά το Ε.Σ.Υ. στο μέτρο που μπορούμε.

Ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση. Είναι προφανές ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουν πολλοί πει πολλά και μεγάλα λόγια τα τελευταία χρόνια. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Δεν θέλω να κάνω μεγάλες ανακοινώσεις. Μικρές, στοχευμένες παρεμβάσεις και μικρές νίκες προς όφελος των ασθενών.

Α. ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτά είναι πολύ σωστά που λέτε και εσείς έχετε την άνεση να τα λέτε και ωραία, αλλά λεφτά; Πώς θα γίνουν αυτά; Ήδη τα μικρά βήματα, που είναι καλή η προσέγγιση που κάνατε, γιατί, ξέρετε, είτε στην παιδεία, είτε στην υγεία, κάθε ένας πάει και έχει ένα όραμα και ένα μεγάλο σχέδιο και αφήνει τα μικρά, αυτά που ο Νίκος είπε και εσείς παραδέχεστε ότι υπάρχουν, γιατί προφανώς υπάρχουν, σε δεύτερη μοίρα.

Μικρά βήματα για να δει ο κόσμος τη βελτίωση. Αλλά αυτά και τα μικρά και τα μεγάλα χρειάζονται λεφτά. Λεφτά έχει δυνατότητα η κεντρική κυβέρνηση να σας χρηματοδοτήσει ή συμβαίνει, μπορεί να συμβεί αυτό που κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι με ένα τρόπο και με μια άλλη ματιά εσείς ως κυβέρνηση θα στρέψετε τον κόσμο αναγκαστικά προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία με ό,τι αυτό σημαίνει για την τσέπη σας;

Να σας δώσω ένα παράδειγμα, όχι εσάς, στους ακροατές, και να μου απαντήσετε συνολικά. Ένα συγγενικό μου πρόσωπο πήγε σε ένα νοσοκομείο ιδιωτικό, εξαιρετικό κατά τα άλλα και με καλούς γιατρούς, και πλήρωσε στην εντατική για μία εβδομάδα 30.000 ευρώ και βέβαια έφυγε να πάει στο δημόσιο νοσοκομείο γιατί δεν άντεξαν οι άνθρωποι να συνεχίσουν εκεί και να δώσουν μάλιστα και αγώνα ζωής. Δεν άντεξαν να συνεχίσουν.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτον, υπάρχει προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και να ξέρουμε πού πηγαίνει και το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Η Κυβέρνηση θα στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το δημόσιο χαρακτήρα του και τους εργαζομένους, τους ήρωες αυτούς, τους μικρούς ήρωες, γιατρούς, νοσηλευτές.

Και δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία μας σε καμία των περιπτώσεων. Γιατί υπάρχει υστέρηση στα πλαφόν και στα έσοδα και στα φάρμακα, τα ακριβά τα ογκολογικά για παράδειγμα, στα νοσοκομεία μας, από τον Αύγουστο–Σεπτέμβριο.

Είπα και εξήγησα ότι ενώ άκουσα πολυδιαφημισμένες δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία και λοιπά, το 2008 προκηρύχθηκαν 1.600 θέσεις, ευοδώθηκαν 354. Άρα, ας είναι πιο προσεκτικοί οι κύριοι που μιλούν για μεγάλα θέματα και πράγματα στην υγεία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά της υγείας. Χαίρομαι που ο κύριος Costello είπε στον «Economist», ότι πράγματι στην Ελλάδα η δαπάνη της υγείας έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παρότρυνε την κυβέρνηση να δώσει παραπάνω χρήματα για την υγεία.

Παραπάνω χρήματα ναι για την υγεία, αλλά λελογισμένα, στοχευμένα και όχι στη «μαύρη τρύπα» της υγείας. Με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς προμηθειών, με λογοδοσία, με ποιοτικές αναβαθμίσεις στα νοσοκομεία μας και με στήριξη των ευπαθών ομάδων. Είναι άλλο στηρίζω την υγεία, είναι άλλο τρέφω ένα σύστημα, μία Λερναία Ύδρα που ο Έλληνας φορολογούμενος δεν ξέρει πού πηγαίνουν τα λεφτά του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πείτε μας και κάτι για τις πολιτικές εξελίξεις. Είστε κεντρικό πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, από τα κορυφαία.

Πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία τις καταγγελίες περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis είναι ο σωστός;

Πρώτον. Ορθά κάνει που εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα από τη διερεύνηση;

Και δεύτερον, μήπως αυτή η ιστορία δημιουργήσει περαιτέρω όξυνση πόλωσης στην πολιτική σκηνή και δυσκολέψει τα βήματα της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της οικονομίας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι πολύ εύστοχο το ερώτημά σας, κύριε Χατζηνικολάου. Άκουσα τον Υπουργό, τον κύριο Γεραπετρίτη, και συμφωνώ μαζί του, να λέει ότι στην πορεία της διαδικασίας και εφόσον προκύψουν στοιχεία, κανείς δεν εξαιρεί τον κύριο Τσίπρα.

Απλά είναι πασιφανές και από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι στήθηκε μία σκευωρία, για την οποία προφανώς υπάρχουν ενδείξεις για τον κύριο Παπαγγελόπουλο.

Άρα, λοιπόν, ο κύριος Παπαγγελόπουλος, ο οποίος βγήκε και μας είπε ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, που κρέμασε στα μανταλάκια 10 συνανθρώπους μας πρώην Πρωθυπουργούς, που έβαλε σε αυτή τη βάσανο για 1-1,5 χρόνο τις οικογένειές τους και έβγαιναν στη γειτονιά τους και κοίταζαν τα πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, για να μην αποδειχθεί τίποτα και να πάνε οι υποθέσεις στο αρχείο, πρέπει να έρθει να μας πει τι έχει συμβεί.

Και εν πάσει περιπτώσει, να δούμε αν ισχύουν ή όχι, αυτό που καταγγέλλουν οι τρεις εισαγγελείς διαφθοράς, οι οποίοι παραιτήθηκαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας πίσω από τον άλλον για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στην Δικαιοσύνη. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ισχύουν και αυτό θα διερευνηθεί.

Τώρα, από εκεί και πέρα θέλω να σας πω ότι ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν τεχνητή όξυνση και να ηρωοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, που τις πολιτικές ευθύνες του τις απέδωσε ο ελληνικός λαός και θα δούμε και τι άλλες ευθύνες έχει.

Εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά μεν, δεν ξεχνάμε όμως δε. Η εκτελεστική εξουσία ή ο εκάστοτε Υπουργός δεν έχει το δικαίωμα και δεν μπορεί – όπως έκαναν πολλοί και προκάτοχοί μου, ο κύριος Πολάκης παραδείγματος χάριν – να βγαίνει και να κουνά το δάχτυλο και να βγάζει «στα μανταλάκια» και δικαστικούς να τους λέει τι να κάνουν. Ή να παρεμβαίνει επικοινωνιακά στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Η εκτελεστική εξουσία, η δικαστική και η νομοθετική είναι οι τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας και πρέπει να είναι ξεχωριστοί.

Ουδέποτε τόλμησα, όταν ήμουν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να σηκώσω το τηλέφωνο και να πάρω κάποιο δικαστικό ή κάποιο εισαγγελέα για πολύ σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας, ποινικού εγκλήματος. Ούτε θα το κάνω τώρα ως Υπουργός Υγείας.

Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι είναι ξεχωριστές, διακριτές εξουσίες και ότι μπορεί να βρει το δίκιο του και ο ανίσχυρος, όχι μόνο ο ισχυρός.

Να είστε σίγουροι, πάντως, τίποτα δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω, σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων και πού έχουν πάει και με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι διαχειρίστηκαν την εξουσία που είχαν στα χέρια τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστούμε θερμά, κύριε Κικίλια, καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.