Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤΕΝΝΑ και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

25/09/2019
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλωσορίσατε, κύριε Υπουργέ.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας, κύριε Παπαδάκη. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δύσκολο το Υπουργείο. Πολλά τα προβλήματα. Προβλήματα υποστελέχωσης; Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με υλικά, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι για να μπορέσουνε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με απλά αναλώσιμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδαμε εικόνες να φέρνουν τα θερμόμετρα απ’ τα σπίτια τους, τις γάζες…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εκτός αυτού, υποστελέχωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποστελέχωση, ασθενοφόρα..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για παράδειγμα, διαβάζω τώρα εδώ ότι «Στον αέρα δέκα προγραμματισμένες μεταμοσχεύσεις νεφρού στη Θεσσαλονίκη. Αναστολή του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεκρού από ζώντα δότη σε ενήλικες και παιδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο λόγω υποστελέχωσης».

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, πριν από μία εβδομάδα παρουσίασα κάτι συγκλονιστικό, κατά την άποψή μας. Δεν είναι προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι η αλήθεια, γιατί αυτά τα στοιχεία μου τα έδωσαν ενυπογράφως και εγγράφως οι Διοικητές των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και οι ΥΠΕάρχες που διόρισαν ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός.

Ένα στα δύο νοσοκομεία δεν κάνει ισολογισμό, ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει Επιτροπή Λοιμώξεων για να φροντίζει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, για να ξέρει ο κόσμος πού πρέπει να πάει.

Τα νοσοκομεία μας με βάση τους διοικητές του Ε.Σ.Υ. είναι υποστελεχωμένα στις παθολογικές κλινικές τους, στις χειρουργικές κλινικές τους. Ο κύριος Πολάκης με τον κύριο Ξανθό το 2018 προκήρυξαν 1.600 θέσεις μονίμων ιατρών στο Ε.Σ.Υ. Πόσες ευοδώθηκαν το 2019 από αυτές; 354.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί; Οι διαδικασίες οι γραφειοκρατικές; Τι φταίει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Με βάση τα λεγόμενά τους, που δεν έχω κανένα λόγο να τα αμφισβητήσω γιατί τα παρουσίασα για να ξέρει όλη η ελληνική κοινωνία που βρισκόμαστε, το Ε.Σ.Υ. το έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Τώρα πάμε να δούμε τι θα κάνουμε εμείς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το αφήσανε στο έλεος του Θεού ή τα μνημονιακά χρόνια υποχρεωθήκαμε να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία δραματικά και έτσι δεν είχαμε τη δυνατότητα να στελεχώσουμε, να έχουμε υλικό. Και ξέρετε, μιλάτε για τα νοσοκομεία τα μεγάλα. Το μεγάλο αστικό κέντρο. Αν πάμε στην ελληνική περιφέρεια..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε στα νησιά. Όλο το καλοκαίρι βλέπαμε νοσοκομεία που δεν υπήρχαν γιατροί. Πηγαίνανε, γιατί κάνατε μάλιστα και εσείς παρεμβάσεις να πάνε και γιατροί με ιδιωτικές συμβάσεις, βλέπαμε βέβαια οι συνδικαλιστές που δεν ήθελαν.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά και με τι μισθούς για να απαντήσετε συνολικά. Όταν στην Ευρώπη πηγαίνουν και παίρνουν το πενταπλάσιο και μιλάμε και για επιστήμονες οι οποίοι για να φτάσουν να πάρουν την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20, 25 χρόνια.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτα από όλα γιατί δεν θέλω τίποτε να μένει αναπάντητο. Πρόκειται για ζώντες δότες, θα προχωρήσουν κανονικά οι μεταμοσχεύσεις, έχει ήδη επιληφθεί το Υπουργείο Υγείας και μπορείτε να επικοινωνήσετε για να το πείτε. Κανονικά θα γίνουν οι μεταμοσχεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το καλοκαίρι ο ίδιος έκανα τηλέφωνα μέχρι να αναλάβουν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, για να διευθετήσω θέματα προσωπικού και ιατρών και νοσηλευτικού σε όλη τη χώρα.

Πάμε να δούμε με μικρά σταθερά και οργανωμένα βήματα πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και των ευπαθών ομάδων. Εμένα αυτοί με ενδιαφέρουν και θέλω να πω ότι οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας και το διοικητικό προσωπικό που δουλεύουν στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. μέσα στην κρίση και όλα αυτά τα χρόνια είναι ήρωες. Τους ευχαριστώ δημοσίως. Μου είναι αδιάφορο τι ψηφίζουν, που βρίσκονται κλπ. Ξέρω τι μάχη δίνουν στις εφημερίες, ξέρω την προσπάθεια την οποία κάνουν.

Θέλω να πω για το νομοσχέδιο…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχει αλλαγές σημαντικές;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μια βασική αλλαγή αφορά την προνοσοκομειακή φροντίδα, η ενοποίηση ΕΚΕΠΥ με ΕΚΑΒ. Με ηλεκτρονική διαδικασία και γρήγορη παρέμβαση σε ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο κομμάτι της αντιμετώπισης του ασθενούς από το Σύστημα Υγείας που είναι το ΕΚΑΒ και είναι οι μεταφορές σε ένα νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να υπάρχουν βέβαια και ασθενοφόρα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: 86 ασθενοφόρα λείπουν από τους ελληνικούς δρόμους σε σχέση με το ΕΚΑΒ αυτά τα οποία θα έπρεπε να κυκλοφορούν.

Ένα βήμα είναι η προνοσοκομειακή φροντίδα. Η νοσοκομειακή φροντίδα, παρέμβαση στα ΤΕΠ και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κάνω έκκληση, κύριε Παπαδάκη, να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά μας, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και οι μεγάλοι σε ηλικία γιατί από Δεκέμβριο έως Μάρτιο έχουμε 4 μήνες δύσκολους στην Ελλάδα με την γρίπη και οι αναμονές πέρυσι για κρεβάτια εντατικής θεραπείας ήταν 100 κάθε μέρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχουμε εμβόλια;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως, έχει ήδη προνοήσει για αυτό το Υπουργείο Υγείας. Όλες οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν. Θα πάρω πρωτοβουλία με όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον ΕΟΔΥ για καμπάνια ενημέρωσης όλου του κόσμου.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να σας αποκαλύψω κάτι. Σε αυτή την καμπάνια συμμετέχω και εγώ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι δημόσια υγεία και είναι πρόληψη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, πρέπει να κοιτάξετε και το άλλο. Το κίνημα του μη εμβολιασμού. Εδώ είναι ένα σοβαρό θέμα, πηγαίνουν ακόμα και επιστήμονες και μιλάνε για τον κίνδυνο..

Ξέρετε πόσα μηνύματα μας έρχονται και μας λένε ότι είσαστε απαράδεκτοι που δεν λέτε ότι πόσο κινδυνεύει κάποιος που θα κάνει εμβόλιο. Πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προσέξτε, το Σύνταγμά μας δεν υποχρεώνει, είναι προαίρεση, δεν είναι υποχρέωση. Εγώ όμως ως Υπουργός Υγείας είμαι υποχρεωμένος να το τονίσω ξανά, ότι πρέπει οι ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά μας και το νοσηλευτικό προσωπικό να εμβολιαστούν ενόψει της γρίπης τη φετινή χρονιά.

Σήμερα, κύριε Παπαδάκη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Φαρμακοποιών. Θέλω να σας πω από το βήμα το οποίο μου δίνετε, ότι ευχαριστώ πολύ όλους τους φαρμακοποιούς σε όλη την Ελλάδα για την απόφαση την οποία πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πριν από λίγες ημέρες για να διανείμουν δωρεάν για ένα χρόνο ξεκινώντας από 1/1/2020 τα ογκολογικά φάρμακα. Στο πρόσωπο του Προέδρου τους, του κυρίου Βαλτά, θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπράβο. Πολύ καλή ενέργεια. Χωρίς αμοιβή.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το ψήφισαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται, αν θέλετε, στην αριστερά. Και αυτούς οφείλω να ευχαριστήσω. Απέδειξαν ότι οι φαρμακοποιοί είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα και πολύ καλοί επαγγελματίες. Και ο φαρμακοποιός της γειτονιάς είναι φίλος και αγαπάει τον παππού και τη γιαγιά που πάει να πάρει τα φάρμακά του, τους προσέχει, έχει σχέση ιδιαίτερη – ιερή, έτσι; - μαζί τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα πρώτα πηγαίνουν ο παππούς και η γιαγιά σε εκείνον. Είναι ο «πρώτος γιατρός», σε εισαγωγικά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και μετά τη μεταρρύθμιση που κάναμε εντός δύο μηνών, με τα νοσοκομειακά ογκολογικά φάρμακα να μην πηγαίνουν οι ογκολογικοί ασθενείς στις ουρές της ντροπής» του ΕΟΠΥΥ και να περιμένουν για ώρες και να πηγαίνουν απευθείας στην κλινική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί θα πρέπει να τα διανείμουν δωρεάν οι φαρμακοποιοί; Το κράτος πού βρίσκεται; Τα ταμεία που βρίσκονται να κάνουν την υποχρέωση που πρέπει να κάνουν; Δηλαδή, συγγνώμη τώρα, η υγεία των Ελλήνων είναι θέμα αγαθοεργίας μίας ομάδας εργαζομένων επαγγελματιών; Δεν έχω καταλάβει ακριβώς δηλαδή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι τώρα αυτά τα φάρμακα υπήρχε ένας χώρος συγκεκριμένος όπου μπορούσαν να πάνε να τα πάρουν. Ερχόντουσαν από την επαρχεία και στηνόντουσαν, κοιμόντουσαν απέξω. Νικόλα, είχαμε κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αυτό το οποίο γινόταν.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το κομμάτι του ενδονοσοκομειακού φαρμάκου για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και η διανομή στα φαρμακεία της γειτονιάς υλοποιούνται. Οι ευπαθείς ομάδες και η μέση ελληνική οικογένεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Τώρα μου λέτε κάτι: γιατί πρέπει να διανύονται δωρεάν και λοιπά. Θα επανεκτιμηθεί μετά από ένα χρόνο, έχω έρθει σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς, όλη αυτή η λειτουργία και θα δούμε προσθέτοντας και άλλα φάρμακα τι θα κάνουμε. Ούτως ή άλλως, γνωρίζετε ότι όταν ένας ασθενής ή ένας συγγενής μπαίνει σε ένα φαρμακείο για να πάρει ένα συγκεκριμένο φάρμακο ογκολογικό πολύ ακριβό, προφανώς υπάρχει πιθανότητα να ψωνίσει και άλλα πράγματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού θα συνταγογραφούνται αυτά; Αυτά θα συνταγογραφούνται από πού;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κεντρικά απ’ τον γιατρό τους και απ’ τις φαρμακαποθήκες του ΕΟΠΥΥ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα συνταγογραφούνται. Γιατί μέχρι τώρα υπήρχε πρόβλημα και στη συνταγογράφηση, όπως και για το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β’. Ξέρετε, αυτό δεν είναι δωρεάν. Είναι υποχρεωτικό να γίνεται. Είναι τρεις οι δόσεις. Και σκεφτείτε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει παιδιά θέλει, με δύο παιδιά ξέρεις πόσο θέλει; Θέλει 600 ευρώ. Θα δοθεί δωρεάν;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό θα μελετηθεί από τους ειδικούς που θα μου κάνουν την ανάλογη εισήγηση.

Ποια είναι η στόχευση; Να βγάλουμε βάρη πάνω από τη μέση ελληνική οικογένεια, να βοηθήσουμε έτσι ώστε να έχουνε πρόσβαση καλύτερη και ποιότητα υπηρεσιών υγείας στο μέτρο του δυνατού. Μεγάλα λόγια μακριά από εμένα. Πρώτα κάνουμε πράγματα και μετά τα επικοινωνούμε.

Όμως, σήμερα καταθέτω, είπα, νομοσχέδιο για διαβούλευση. Αυτό περιλαμβάνει και κομμάτια του ΕΚΑΒ που σας είπα και του ΕΟΔΥ που το κάνουμε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, για να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και γρήγορα σε έκτακτες καταστάσεις. Βλέπετε τι γίνεται με το προσφυγικό–μεταναστευτικό κάθε μέρα στις δομές μας. Αυτοί οι άνθρωποι χρήζουν και φροντίδας και νοσηλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχουν γιατροί.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως και υπάρχει και ο αντικαπνιστικός στον οποίο, κύριε Παπαδάκη, θέλω να σας πω ότι φέρνω τις διατάξεις την άλλη εβδομάδα στη Βουλή και περιλαμβάνει σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου και την εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αλλιώς.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ξεκινήσετε από τη Βουλή;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, ήδη στη Βουλή εφαρμόζεται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχω δει φωτογραφίες όμως με αρειμάνιους εθνοπατέρες οι οποίοι καπνίζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φουμάρουν σαν τρελοί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στη Βουλή.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Τασούλα, που με ταχύτατες διαδικασίες φρόντισε το παράδειγμα να δίνεται πρώτα απ’ όλα από εμάς.

Επαναλαμβάνω, δεν είναι κατασταλτικό το μέτρο και η λογική του να μην γίνουν τα παιδιά μας παθητικοί καπνιστές, που σε μια παιδική χαρά ένας μπαμπάς και μια μαμά να μην καπνίζει πάνω απ’ το παιδάκι του ή να μην το βλέπει το παιδί αυτό και το κάνει μιμητικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την παιδεία και την κουλτούρα. Και ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις για τα δικαιώματα και των καπνιστών και των μη καπνιστών.

Ο κόσμος πρέπει πρώτα από όλα να ενημερωθεί, να ξέρει ακριβώς ποιος είναι ο νόμος, ποια είναι τα δικαιώματά του, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και ποια τα πρόστιμα προς όλους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παντού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Ο κόσμος μιλάει για τα ραντεβού, τι θα γίνει με τα ραντεβού τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, θα σας πω ένα απλό παράδειγμα.

Ο άλλος έχει πρόβλημα όρασης, σοβαρό πρόβλημα. Και πάνε και του κλείνουν ραντεβού για μετά από 6 μήνες, δηλαδή είναι απαράδεκτο. Ή για άλλες εξετάσεις που του λέει ο γιατρός υποχρεωτικά πρέπει να μου κάνεις αυτή την εξέταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιώργο, ξέρεις ότι ο πονόδοντος δεν αντέχεται και πας να κλείσεις ένα ραντεβού και σου λένε σε έξι μήνες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είσαστε και γιατρός, το ξέρετε πολύ καλύτερα. Τι θα κάνετε με τα ραντεβού.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προσέξτε τώρα ποια είναι η πρόβλεψη για αυτό. Ερχόμαστε με τον Γενικό Γραμματέα κεντρικά και βλέπουμε ποιες είναι οι ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε κλινική και σε κάθε ειδικότητα. Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός αυτών των αναγκών με βάση τον πολίτη. Δε μπορεί να υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο 8 πνευμονολογικές κλινικές και να μην υπάρχει ορθοπεδική κλινική.

Δε μπορεί να υπάρχουν σε ένα άλλο νοσοκομείο 7 ορθοπεδικές και να μην υπάρχει καρδιολογική. Μπορεί να υπάρχουν κλινικές που έχουν τεραστία αποδοτικότητα και που έχουν 100% κάλυψη και που οι άνθρωποι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και να μην τη στηρίζουμε έναντι άλλων που είναι στο 50% ή στο 60% δουλεύουν και διεκδικούν τα ίδια; Όχι.

Είμαστε όλοι ίσοι, δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Και θα επιβραβευθεί στο Ε.Σ.Υ. ο γιατρός, η νοσηλεύτρια, ο διοικητικός, ο εργαστηριακός που παλεύει και μοχθεί. Θέλω αυτοί οι άνθρωποι να είναι σύγχρονοι ήρωες, παραδείγματα προς μίμηση, πρότυπα για την κοινωνία.

Άρα λοιπόν οργάνωση. Αντί να τρέχουμε το καλοκαίρι να τα μαζεύουμε αποσπασματικά, έχω ζητήσει από τους καινούργιους ΥΠΕάρχες οργάνωση για το πού υπάρχουν κενά, πού πρέπει να πάρουν οι γιατροί μας άδειες το καλοκαίρι, ώστε να καλύπτονται.

Και η δεύτερη είδηση στην εκπομπή σας είναι ότι ενώ οι προσλήψεις γιατρών στο Ε.Σ.Υ. γίνονταν τουλάχιστον σε 18 μήνες, δεσμεύομαι ότι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνονται εντός 5 μηνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ; Θα γίνουν προσλήψεις εντός του 2019 κύριε Υπουργέ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εντός του 2019 καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο μέσα σε δυο μήνες. Σας είπα ότι εντός πέντε μηνών…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσους μιλάμε; Ναι, ναι, δίκιο έχετε. Για πόσους μιλάμε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μιλάμε για 2.500 στελέχη της υγείας που είναι και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό. Είναι μια προκήρυξη που είναι λοιπό προσωπικό που τρέχει στον ΑΣΕΠ, υπάρχουν και οι άνθρωποι αυτοί που προέρχονται από τον ΟΑΕΔ και θέλουμε να μεριμνήσουμε και για αυτούς, είναι 4000 άτομα.

Υπάρχει μεγάλο φάσμα ανθρώπων που εμπλέκονται στην υγεία και θέλουμε να τους στηρίξουμε. Όμως πρέπει να πω ότι ο κ. Πολάκης με τον κ. Ξανθό μίλαγαν για 10.000 προσλήψεις στην υγεία και εγώ ήρθα και βρήκα με βάση τα δικά τους πάλι στοιχεία ότι ούτε το 1 προς 1 δεν έχουν τηρήσει. Οπότε το παραμύθι ας τελειώσει εδώ πέρα, να ξέρει ο κόσμος τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, είμαστε τέλος Σεπτεμβρίου. Παραδοσιακά Σεπτέμβρη-Οκτώβρη τελειώνουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι στάνταρ και αρχίζουν, είδαμε τις προάλλες το ΑΤΤΙΚΟ δεν είχε τα σκευάσματα για να γίνουν οι χημειοθεραπείες, λύθηκε εκ των ενόντων.

Πρώτον αν θα υπάρξει έξτρα..

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν λύθηκε εκ των ενόντων, λύθηκε με αύξηση της δαπάνης κατά 54.000.000, αύξηση των πιστώσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα γίνει φαντάζομαι ένα δεύτερο κύμα χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ευχαριστώ που με ρωτάτε. Είναι πάρα πολύ κομβικό θέμα. Τα νοσοκομεία μας παραδοσιακά είχαν θέμα το Νοέμβριο, όχι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Και πήγαινε ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και από τα αδιάθετα έπαιρνε ένα ποσό προκειμένου να συμπληρώσει τις πιστώσεις και να βγει η χρονιά, όπως πολύ σωστά λέτε.

Φαίνεται ότι παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο. Αύγουστο-Σεπτέμβριο ένα-ένα τα νοσοκομεία ζητάνε παραπάνω πλαφόν για τα ακριβά τους φάρμακα και για τους παρόχους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι κύριοι Υπουργοί Υγείας που είχαν την ευθύνη τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια, άφησαν τα νοσοκομεία μας στο έλεος του Θεού. Δεν τους ένοιαξε να πάρουν διαρθρωτικά μέτρα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ήταν και οι μνημονιακές δεσμεύσεις στη μείωση των δαπανών για την υγεία όμως;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν έκαναν τίποτα τεσσερισήμισι χρόνια με βάση διαρθρωτικά μέτρα περιστολής της δαπάνης και ελέγχου της ποσότητας και της συνταγογράφησης, παρά μόνο το clawback. Δηλαδή τι έλεγαν; «Αφήστε τα όλα στο έλεος του Θεού και θα έρθουμε τις άλλες χρονιές οριζόντια να κόψουμε τις δαπάνες».

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μαζεύοντας τα ερωτήματα, δεν είχαμε περισσότερα, μας εγκαινιάσατε τα περισσότερα μηνύματα μέχρι στιγμής της σεζόν.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Χαίρομαι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τι θα γίνει, ρωτάει ο κόσμος. Ψάχνουν να βρουν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είναι, λέει, κλειστά. Κέντρα Υγείας, «Πεθαίνουμε στα Κέντρα Υγείας γιατί δεν είναι στελεχωμένα και δεν μπορούν να βοηθήσουν».

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δύο λύσεις εκτιμούμε. Η μία λύση είναι, έχουμε ζητήσει προτεραιοποίηση στις προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας γιατρός και τρεις νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Πρώτα απ’ όλα, θα πάνε οι γιατροί και οι νοσηλευτές εκεί και μετά στα ΤΕΠ, στα επείγοντα.

Παράλληλα όμως, σας το δηλώνω ειλικρινώς, ότι έχω ζητήσει και ήδη γίνεται διαπραγμάτευση του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, γιατί θα πάρουμε και απ’ αυτούς παραπάνω κρεβάτια εντατικής θεραπείας, διότι δεν ανέχομαι ως άνθρωπος πρώτα απ’ όλα τέσσερις μήνες μέσα στο χρόνο να περιμένουν εκατό άνθρωποι στην ουρά για ένα κρεβάτι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Καταφεύγουμε σε ιδιωτικά νοσοκομεία και πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας», λέει.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Γι’ αυτό θα τα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τα λεφτά αυτά για τα παραπάνω κρεβάτια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εξοπλισμός, γιατί μου έχει στείλει ένας συνάδελφος μήνυμα, δεν θα πω ποιος, και μας λέει ότι σε ένα νοσοκομείο της Αθήνας πάρα πολύ γνωστό, δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και δεν υπάρχει ασθενοφόρο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ή είναι χαλασμένος. Και απέναντι από το δημόσιο νοσοκομείο υπάρχουν τέσσερις ιδιωτικοί. Του δίνει και κάρτα μερικές φορές ο γιατρός.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, σε ό,τι έχει να κάνει με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπάρχει ο εξοπλισμός. Κατά κύριο λόγο προέχεται από δωρεές. Και ευχαριστώ πολύ εκ μέρους του ελληνικού κράτους διαχρονικά όλους τους ευεργέτες οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δίνουν μηχανήματα ή αναπτύσσουν μονάδες. Είναι υποχρέωσή μας να τρέξουμε το χρόνο και να στελεχώσουμε αυτές τις μονάδες. Επαναλαμβάνω, τεσσερισήμισι χρόνια δεν έγινε τίποτα.

Με ρωτήσατε κάτι άλλο όμως, εκτός από τις ΜΕΘ. Με ρωτήσατε για τα Κέντρα Υγείας. ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, υπήρχαν διάσπαρτα μέσα στη χώρα, υποστελεχωμένα και αφημένα.

Θα εμπλέξουμε όλους αυτούς σε μια κοινή διαδικασία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους οικογενειακούς γιατρούς και τον γιατρό που έχει η μέση ελληνική οικογένεια και εμπιστεύεται, έτσι ώστε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να πάει πρώτα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον γιατρό του, για να του πει αν χρειάζεται απλά ένα σιρόπι ή και να πάει σπίτι ή να πάει στο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζει ο σχεδιασμός των ΤΟΜΥ που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση; Θα αλλάξει αυτό;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα ΤΟΜΥ θα υπάρξουν και θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ενισχυθούν. Θα αξιολογηθούν όμως και θα μετεξελιχθούν γιατί δεν μπορεί να υπάρχει Κέντρο Υγείας εδώ και ΤΟΜΥ εδώ με κοινή πόρτα και να λειτουργούν ξεχωριστά. Να έχει ένα νοσηλευτή το ΤΟΜΥ και ένα γιατρό και τρεις το Κέντρο Υγείας, είναι υποκρισία. Δηλαδή στοιχειωδώς η κοινή λογική πρέπει να λειτουργήσει, έτσι; Πρέπει να είναι ομογενοποιημένη και μία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το θέλουν όλοι αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μήνυμα από φίλο από τη Θεσσαλονίκη, νέο γιατρό. Τι θα κάνετε γι’ αυτούς ούτως ώστε να μην φύγουν στο εξωτερικό.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

Πρώτα απ’ όλα συμφωνήσαμε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Θέλω να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του κυρίου Εξαδάκτυλου όλους τους γιατρούς σε όλη τη χώρα. Αποκλειστικά μόνο για νέους γιατρούς, με πτυχίο μετά το 2011, ξανανοίγουμε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και προσλαμβάνουμε 800 γιατρούς για φέτος με συμβάσεις με πολύ καλή αποζημίωση κάθε μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το 2019;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για το 2019. Να λειτουργήσουν μαζί μας στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απ’ το 2012 είχαν να προσληφθούν γιατροί με συμβάσεις. Να δώσουμε το δικαίωμα σε νέα παιδιά, νέους επιστήμονες που βγαίνουν στην αγορά να μη φύγουν. Μας πονάει και μας κοστίζει πολύ αυτό που το ελληνικό κράτος πληρώνει για την εκπαίδευσή τους, είναι κορυφαίοι πραγματικά επιστήμονες και φεύγουν στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέτοια μυαλά να φεύγουν στο εξωτερικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακτινοθεραπεία. Πρέπει να κάνω επειγόντως μου λέει ο γιατρός, διαθέσιμο νοσοκομείο για να κάνει η γυναίκα μου τον Ιανουάριο. Λέει σκεφτείτε εγώ που μου λένε ότι για να σωθεί η γυναίκα σου πρέπει να αρχίσει ήδη, εξετάσεις, παραπεμπτικά, πάμε για να κάνουμε λέει ακτινογραφία και μας λένε τα ιδιωτικά κέντρα. Με 1,22 που έχεις συμμετοχή θέλεις να σου κάνω εγώ; Εγώ έχω πάρει καινούργια μηχανήματα στοιχίζει από 15 έως 70 ευρώ. Πλήρωσέ μου τη διαφορά.

Πρέπει να τα βρείτε αυτά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προσέξτε, είναι καίριο και αυτό το θέμα. Σε ό,τι έχει να κάνει λοιπόν με τον τρόπο τον οποίο λειτουργούν τα νοσοκομεία μας, ραντεβού, λίστες χειρουργείων, εντατική θεραπεία και κυρίως επείγοντα που έρχεται ο κόσμος και πλημμυρίζει και είναι μια χαοτική κατάσταση, θέλω να σας πω ότι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων θα υπογράψουν συμφωνητικό αποδοτικότητας με το Υπουργείο Υγείας. Είναι υποχρεωμένοι να είναι στα επείγοντα στην εφημερία, είναι υποχρεωμένοι να είναι πάνω από τις κλινικές, είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους διευθυντές των κλινικών, είναι υποχρεωμένοι να δίνουν μάχη μαζί με τον πολίτη.

Τριμηνιαία ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία αξιολόγησης. Όποιος δεν τα πιάνει απολύεται αυτοδικαίως χωρίς αποζημίωση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Πάρα πολλά ερωτήματα. Δεν έχουν ξανά έρθει τόσα μηνύματα στην εκπομπή μας. Θα δεσμευτείτε ότι αφού τα μαζέψουμε όλα, όλα θα τα μαζέψουμε, όλα θα απαντηθούν. Κάντε κάτι για το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β. έχουμε πάρα πολλά μηνύματα. Είναι κοστοβόρο για τις οικογένειες, για γονείς κλπ. Είναι υποχρεωτικό λέει, πάω στον παιδίατρο και λέει οπωσδήποτε. Και είναι 100 ευρώ η δόση, πρέπει να κάνει 3 δόσεις. Δηλαδή 300 ευρώ, σκεφτείτε να έχει τρία παιδιά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ξαναγυρίζω εκεί που ξεκίνησα. Κυρίες και κύριοι, σας παρακαλώ πάρα πολύ ενόψει της γρίπης τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου ή όποτε αποφασίσει ο γιατρός σας για τα παιδιά σας, τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγάλους σε ηλικία που έχουν προβλήματα, αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούμε όλοι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 154 νεκρούς είχαμε πέρυσι.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Η πρόληψη είναι ανώτερη από τη θεραπεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:

Διότι θέλει και δυο εβδομάδες για να δημιουργηθούν τα αντισώματα. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας πνίξαμε με ερωτήματα, έχουμε πάρα πολλά νομίζω και οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα, σας ευχόμαστε καλή τύχη.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Καλή δύναμη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και η κριτική μας θα είναι δεκτή πιστεύουμε από εσάς γιατί τώρα αναλάβατε, θα δοκιμαστείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι καλοπροαίρετη ούτως ή άλλως.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλοπροαίρετη και αυστηρή, τα ξέρει ο κύριος Υπουργός, γνωριζόμαστε χρόνια. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να είστε καλά.