Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

Συνέντευξη Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην εκπομπή "Αταίριαστοι" του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

21/11/2019
Συνέντευξη Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην εκπομπή

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεχίζουμε με τον κύριο Βασίλη Κοντοζαμάνη. Είναι ο Υφυπουργός Υγείας. Τον ευχαριστούμε πολύ που είναι μαζί μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα κύριε Υφυπουργέ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα, το κάπνισμα βεβαίως και όλη αυτή ιστορία που έχει ξεκινήσει σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πριν κύριε Υπουργέ, θέλω μαζί να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Μαρίας Βούσουλα. Είναι η πρώτη μέρα ουσιαστικά εφαρμογής προστίμων. Έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα χθες το βράδυ στη Ν. Σμύρνη, εδώ στην Αττική. Για να παρακολουθήσουμε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Μαρίας.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το πολύ ωραίο ρεπορτάζ. Πολύ ωραίους διάλογους είχε το ρεπορτάζ της Μαρίας. Λοιπόν, κύριε Κοντοζαμάνη, πώς πάνε οι πρώτες μέρες; Και θέλουμε λίγο να μας πείτε το 1142 λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, σωστά; Από εκεί και πέρα τι γίνεται;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Το 1142 ξεκίνησε τη λειτουργία του προχθές και χθες είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα, όπως πολύ σωστά δείξατε στο ρεπορτάζ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις πρώτες καταγγελίες.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Είχαμε 235 κλήσεις στον αριθμό. Δεν είναι όλες καταγγελίες. Υπήρχαν και τηλεφωνήματα, όπου κόσμος ζήτησε βοήθεια προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα. Υπήρχε και κόσμος ο οποίος, πέραν των αναφορών και των καταγγελιών, ζήτησε να ενημερωθεί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παίρνουν το 1142 οι τηλεφωνητές, οι τηλεφωνήτριες, παίρνουν μία καταγγελία. Μετά τι γίνεται;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Οι καταγγελίες ομαδοποιούνται και συγκεντρώνονται και πηγαίνει μία αναφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία έχει και το συντονισμό του ελέγχου των καταγγελιών και των περαιτέρω δράσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόστιμο το κόβει το Υπουργείο Υγείας, η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Αρχή Διαφάνειας; Γιατί έχουμε μπερδευτεί λίγο. Έχουν βγει σε άλλο κανάλι είδα δημοτικούς αστυνομικούς, σε άλλο κανάλι αστυνομικούς, σε άλλο κανάλι ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Όλα αυτά είναι όργανα ελέγχου εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου υπό τον συντονισμό της Αρχής Διαφάνειας. Τα πρόστιμα μπορεί να τα κόψουν όλοι αυτοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, τα πρόστιμα μπορούν να τα κόψουν όλοι. Δηλαδή μπορεί να μπει ο δημοτικός αστυνομικός μέσα και να κόψει πρόστιμο;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ναι, ναι, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο αστυνομικός μόνος του. Το μήνυμα πώς το βλέπετε, την εφαρμογή του νόμου τώρα στις πρώτες ημέρες;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Νομίζω ότι αυτή τη φορά θα πετύχει η εφαρμογή του νόμου. Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο τι έχει γίνει το παρελθόν. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις στο παρελθόν δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν πλήρως το νόμο. Φαίνεται και στο ρεπορτάζ. Είναι δύσκολο να βάλεις τον κόσμο σε καλούπι. Βέβαια και η κοινωνία ανέχτηκε αυτές τις συμπεριφορές.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αυτό φαίνεται και από τις ποιοτικές μετρήσεις. Το 84% των πολιτών θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση το κάπνισμα και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, άνω του 70%, θεωρεί ότι είναι εξοργιστικό και πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Άλλωστε, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Κάνουμε ό,τι κάνουν όλες οι σύγχρονες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που δεν κάναμε τόσα χρόνια. Πάντως και από το ρεπορτάζ διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ασάφεια στο τι είναι κλειστός χώρος, ανοιχτός χώρος, αν πρέπει να είναι ανοιχτός από τις δύο μεριές, από πάνω, οι τέντες.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ναι, μη μείνουμε σε αυτό. Είναι οι πρώτες ημέρες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο λέω. Επειδή υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι ζούνε από αυτή τη δουλειά και έχουν κάνει και μία μικρή επένδυση, εννοώ από τη δουλειά της καφετέριας, έχουν κάνει μια μικρή επένδυση, έχουν φτιάξει μια πέργκολα, έχουν φτιάξει μια κατασκευή. Πρέπει να διευκρινίσετε ευκρινώς, που λέει και ο Τσελίκας, πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Είναι όλα σαφώς καθορισμένα στο νόμο, αλλά σας λέω θα υπάρξουν και περαιτέρω διευκρινίσεις, θα δούμε πώς κυλάνε όλα αυτά. Επιτρέψτε μου όμως, να πω κάτι. Δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού ή ο,τιδήποτε άλλο σε αυτά τα καταστήματα, διότι εφόσον έχουμε πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δεν πρόκειται να υπάρχουν τέτοια ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, τίθεται θέμα προστίμου. Δηλαδή να φάει κάποιος το πρόστιμο και να μην έπρεπε να το φάει. Μην έρθει η διευκρίνιση μετά το πρόστιμο. Μην έχει πληρώσει το χιλιάρικο ο άλλος και του έρθει η διευκρίνιση μετά. Ανοχή υπάρχει;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Κοιτάξτε, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Ούτως ή άλλως έχει ψηφιστεί ως νόμος και ισχύει, απλώς προχθές υπήρξε μία παρουσίαση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου κατά του καπνίσματος και ουσιαστικά είχε γίνει όλη η προετοιμασία, όπως το 1142 και όλες οι άλλες οι προετοιμασίες μαζί με τους αρμόδιους φορείς που θα κάνουν τους ελέγχους αυτούς και ουσιαστικά ξεκίνησε επίσημα, αν θέλετε να πούμε, η εφαρμογή του νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα, υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες για τα κέντρα διασκέδασης, τα μπουζούκια, τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τους χώρους του καζίνο. Λοιπόν, εκεί θα υπάρξει επανεξέταση ή είναι, όπως είπατε πριν, καθολικό και σε αυτά;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Εάν αρχίσουμε με τα «παραθυράκια», δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο νόμος. Πρέπει να είμαστε σαφείς. Όπως ισχύει ο νόμος, χωρίς εξαιρέσεις, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημάκης χωρίς τσιγάρο και Ρέμος χωρίς τσιγάρο. Τελείωσαν αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας έλεγε εχθές ο εκπρόσωπος των Αστυνομικών Υπαλλήλων ότι πώς θα μπω σε ένα μαγαζί με 2.500 άτομα που θα καπνίζουν οι 1.000 ή πώς θα πάμε σε ένα γήπεδο, στο ΟΑΚΑ στο μπάσκετ ξέρω εγώ, και θα καπνίζουν οι 5.000; Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα πέσει πρόστιμο στον υπεύθυνο του χώρου και θα κλαίει μετά με μαύρο δάκρυ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Να σας πω κάτι, ο στόχος μας δεν είναι να βάζουμε πρόστιμα, ούτε είναι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Πρόκειται για μία τολμηρή πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά τον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει, να ενημερώνει, να προειδοποιεί τον κόσμο και αυτό κάνουμε με τη συνολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Ο καθένας στο πλαίσιο της ατομικής του ελευθερίας μπορεί στον ιδιωτικό το χώρο να κάνει ό,τι θέλει. Όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, θα συμβεί και εδώ.

Το είπε και ο Πρωθυπουργός άλλωστε. Όπως μάθαμε, να φοράμε κράνος και ζώνη, έτσι θα πρέπει να μάθουμε και εδώ να μην καπνίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος στις Σέρρες, τον οποίο σχολιάζαμε και στο διάλειμμα. Αυτός τρώει πρόστιμο; Και ρωτάω σοβαρά τώρα. Γιατί ευρεσιτεχνίες θα δούμε τώρα. Είναι βέβαιον. Ειδικά στην επαρχία ετοιμάζονται. Αυτός τρώει πρόστιμο με το γράμμα του νόμου;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Εγώ θα έβαζα πρόστιμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το βάζατε.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Καπνίζει. Είναι μέσα στο μαγαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι, δεν ξέρω αν το έχετε υπολογίσει. Περιττό να πούμε ότι έχει όφελος στην οικονομία το κόψιμο του τσιγάρου. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες. Δεν ξέρω αν το έχετε υπολογίσει.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και παγκοσμίως.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εάν δεν πάρουμε μέτρα, τα συστήματα υγείας καλούνται να δαπανήσουν χρήματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα είχαμε εξοικονομήσει με τις δράσεις πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος και αυτούς τους πόρους να τους χρησιμοποιήσουμε σε άλλες δράσεις του συστήματος υγείας.

Και επιτρέψτε μου να πω κάτι. Το 40% από τα πρόστιμα τα οποία θα εισπράττονται, από το ποσό των προστίμων, θα κατευθύνονται σε δράσεις Δημόσιας Υγείας.

Σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος και σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της νόσου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας κύριε Κοντοζαμάνη. Θα υπάρξει μια μεγαλύτερη επικοινωνιακή, τέλος πάντων, διαχείριση του θέματος κυρίως προς τη νεολαία;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Θα υπάρξει, βέβαια. Κοιτάξτε, ένας νόμος δεν αρκεί για να αλλάξει μία κουλτούρα και να αλλάξει μία συνήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το λέω τώρα, γιατί θυμάμαι, δείξαμε μία εικόνα πριν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει γίνει μια κατάληψη στην Πρυτανεία. Τα πιτσιρίκια που ήταν έξω, οι φοιτητές νομίζω σε ποσοστό 60% - 70% ήταν με τσιγάρο.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Τα στοιχεία βέβαια είναι πολύ ενθαρρυντικά στη χώρα μας και δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα η νεολαία εγκαταλείπει το τσιγάρο.

Επιτρέψτε μου να πω και κάτι τελευταίο. Ο νόμος αυτός είναι η μάχη του αυτονόητου. Παλεύουμε για τα αυτονόητα. Δεν πρέπει να συζητάμε τώρα για τις εξαιρέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Μιλάμε για ατομική ευθύνη που συναντάται με την κοινωνική ευαισθησία και το κοινό συμφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ό,τι ισχύει για το τσιγάρο, ισχύει και για το άτμισμα;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως. Είναι σαφής ο νόμος. Και θα έρθουμε να ρυθμίσουμε και τη αγορά αυτών των νέων προϊόντων. Θα ξεκινήσει στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, έρχεται νομοσχέδιο υποθέτω για αυτό.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Είναι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζουν τα πράγματα και για το άτμισμα.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Αλλάζουν τα πράγματα. Επειδή μιλάμε για νέα προϊόντα, αλλάζουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αυτών των προϊόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Κοντοζαμάνη.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.