Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

28/01/2020
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να συνομιλήσουμε για το θέμα το κοροναϊού, αλλά και για τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν διαπιστωθεί στην αγορά με τον Υπουργό Υγείας, τον κύριο Βασίλη Κικίλια. Κύριε Υπουργέ καλωσορίσατε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ευχαριστώ κύριε Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ρωτώντας, πόσο πιθανό είναι να διαπιστωθεί κάποια στιγμή ένα κρούσμα του συγκεκριμένου ιού και στην Ελλάδα; Ποια είναι δηλαδή η εκτίμηση κινδύνου που υπάρχει στο Υπουργείο σας;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, όπως μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες, αυτή η πιθανότητα υπάρχει, όπως υπήρχε και για τις προηγούμενες εξάρσεις ιών, κοροναϊών ή άλλων, που έφτασαν από χώρες της Ανατολής - κάποιοι ξεκίνησαν και από την Κίνα - σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική.

Το ζητούμενο είναι, αν υπάρχει πρόληψη, αν υπάρχει οργάνωση και σωστή ενημέρωση και αν αυτά τα περιστατικά μπορούν να απομονωθούν, αν και εφόσον έρθουν και να αντιμετωπιστούν σωστά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, λογικά εμείς σαν τουριστική χώρα που είμαστε, φαντάζομαι ότι έχουμε μια αυξημένη πιθανότητα κάθε ιός τέτοιου είδους, να περάσει από την Ελλάδα, ειδικά τους μήνες που η κίνηση εδώ είναι πολύ μεγάλη.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, κοιτάξτε, συναντήθηκα χθες με την Πρέσβη της Κίνας, η οποία με ενημέρωσε ότι οι οργανωμένες επαγγελματικές, τουριστικές αποστολές–ταξίδια, έχουν απαγορευτεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή.

Παρόλα αυτά όμως πάντα μία τέτοια πιθανότητα υπάρχει. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και τις υγειονομικές περιφέρειες δια των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Ήδη έχουμε νοσοκομεία αναφοράς, κάθε υγειονομική περιφέρεια, που αν και εφόσον προκύψει κάποιο περιστατικό, θα μπορούν με ασφάλεια...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης δηλαδή.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, τέτοιο που συμπεριλαμβάνει το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ για τις έκτακτες ανάγκες, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που κάνει μία πολύ καλή δουλειά, τους ΥΠΕάρχες ,τις ΥΠΕ και τα νοσοκομεία και κυρίως τους ειδικούς επιστήμονες και γιατρούς. Όλους θα ήθελα να τους ευχαριστήσω, γιατί η χώρα νωρίς, προλαμβάνοντας, προσπαθεί να οργανωθεί δομώντας ένα σχέδιο τέτοιο, για να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πιθανό περιστατικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Κίνας, ο ιός μεταδίδεται πριν κάποιος αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα. Αυτό πρέπει να μας τρομάζει;

Και σας ρωτώ γιατί η χώρα κατ΄ έτος υποδέχεται περίπου 200.000 Κινέζους τουρίστες.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βλέπετε ότι πλέον δεν περιορίζεται στην Κίνα, υπάρχουν περιστατικά στη Γερμανία, υπάρχουν στη Γαλλία, στον Καναδά, στην Αμερική. Κάποια περιστατικά τα οποία θεωρήσαμε ότι είναι ύποπτα τα ελέγξαμε και είναι αρνητικά όλα.

Κοιτάξτε, ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Ο χρόνος επώασης από ό,τι μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες είναι αυτός των δύο εβδομάδων. Μέσα στο χρόνο αυτό, ενδεχομένως και χωρίς συμπτώματα, δηλαδή χωρίς πυρετό, χωρίς να υπάρχει το σύμπτωμα αυτό της καταρροής, της κακουχίας, του εμπύρετου, του εμετού, της διάρροιας, μπορεί ενδεχομένως αυτός ο ιός να μεταδοθεί.

Όμως, θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμη γιατί βλέπω ότι με λόγω του αυξημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος το οποίο υπάρχει, μιλούν πολλοί. Να αφήσουμε στους ειδικούς επιστήμονες, στους λοιμωξιολόγους, στους καθηγητές πανεπιστημίου σε αυτούς οι οποίοι πραγματικά ξέρουν και γνωρίζουν..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να μην κάνουμε όλοι τους γιατρούς.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό θα έλεγα ότι είναι σημαντικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα και σε ποιο βαθμό είναι έτοιμα; Υπάρχουν οι θάλαμοι που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ίωσης;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εχθές προήδρευσα της συνεδρίασης του ΚΕΣΥΠΕ και δώσαμε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί τα δυο νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια, τα οποία έχουν και θαλάμους αρνητικής πίεσης και απομονωμένους θαλάμους.

Υπάρχει προμήθεια των ειδικών αυτών εξαρτημάτων, είναι στολές, γάντια, ειδικά γυαλιά. Όλων αυτών των μέσων προστασίας που πρέπει να έχει ένας επιστήμονας, ένας γιατρός, το νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να προσεγγίσει έναν άνθρωπο ο οποίος ενδεχομένως νοσεί.

Όμως επαναλαμβάνω, επειδή αυτή τη στιγμή από πλευράς θνητότητας είναι πιο επικίνδυνος ο ιός της γρίπης και επειδή σε αυτή την εν δυνάμει κατάσταση..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε τι φάση είμαστε με τη γρίπη τώρα μια που ανοίγει το θέμα αυτό από εσάς; Γιατί ακούω και για σχολεία που κλείνουν. Σε ποια φάση βρισκόμαστε; Και πώς πάμε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχουμε δώσει οδηγίες οριζοντίως σε όλα τα σχολεία, έγινε μια σύσκεψη και εχθές στον ΕΟΔΥ για αυτό το θέμα.

Με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι ενώ πέρυσι εμβολιάστηκαν 2.050.000 συμπολίτες μας, με την καμπάνια που τρέξαμε φέτος 3.100.000. Και πάλι υπάρχει επάρκεια..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή είναι μεγάλη διαφορά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι ένα τείχος ανοσίας το οποίο έχει χτιστεί, κύριε Χατζηνικολάου, πολύ σημαντικό. Επίσης μερίμνησε το Υπουργείο Υγείας, πήραμε και 38 κλίνες εντατικής θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα, από τις μικρές κλινικές. Οφείλω να ομολογήσω ότι ακόμα περιμένω να δω την ανάλογη κίνηση από τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη και αυτό φαίνεται και θέλω για μια ακόμη φορά να εξάρω και να ευχαριστήσω γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό και διοικητικό που δουλεύουν στις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, του ΕΣΥ, για την προσπάθεια που κάνουν.

Είναι προφανές ότι η πρόληψη είναι πολύ ανώτερη της θεραπείας. Κρεβάτια εντατικής θεραπείας δεν υπάρχουν για χιλιάδες ασθενείς. Για αυτό το να εμβολιάζεται κανείς, αν είναι ανοσοκατασταλμένος, αν είναι παιδί, αν είναι ιατρός ή νοσηλευτής που είναι μέσα σε αυτούς τους χώρους παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, είπατε εμβόλιο και ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει για τον νέο ιό, τον κοραναϊό αν θα υπάρξει εμβόλιο κάποια στιγμή.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η ιατρική κοινότητα ξεκινώντας από την Κίνα ήδη δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση, το στέλεχος του ιού υπάρχει στο μικροσκόπιο, μένει να δούμε πόσο σύντομα θα υπάρξει και το ανάλογο εμβόλιο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, να κλείσουμε με το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα. Ακούω γκρίνια ότι υπάρχουν ελλείψεις και ξέρω ότι είχατε σήμερα συνάντηση και με τον ΕΟΦ και με τους φαρμακοποιούς.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακριβώς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πού βρισκόμαστε, τι προέκυψε, τι μέτρα θα λάβετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θέλω να είμαι ειλικρινής. Πράγματι υπήρξαν ελλείψεις όχι στον αριθμό σκευασμάτων που ανακοινώθηκε. Ο ΕΟΦ έκανε διευκρινιστική ανακοίνωση και μίλησε για συγκεκριμένα σκευάσματα.

Αυτό παρατηρείται περιοδικά και διαχρονικά πολλά, πολλά χρόνια και λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες - οι πιο πολλοί τιμούν την δουλειά τους - οι οποίοι δεν σέβονται τον Έλληνα ασθενή και τον Έλληνα πολίτη.

Όμως, επειδή αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει ανακοινώνω εδώ από εσάς σήμερα τα τέσσερα μέτρα τα οποία παίρνει πλέον το Υπουργείο Υγείας:

Πρώτον, για τα σκευάσματα αυτά τα οποία υπάρχουν σε έλλειψη απαγορεύονται οι εξαγωγές,

Δεύτερον, σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα δοθεί η δυνατότητα με συγκεκριμένα εργαλεία να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον ασθενή και τον πολίτη να φτάσει στο σκεύασμα και στο φάρμακο το οποίο θέλει.

Τρίτον, διευρύνονται οι έλεγχοι σε όλους τους εμπλεκόμενους, είτε είναι φαρμακαποθήκες, είτε είναι φαρμακεία, είτε είναι εταιρείες που εμπλέκονται με τα συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία φαίνονται ή πραγματικά λείπουν.

Και τέταρτον δίνουν την δυνατότητα να διευρυνθεί ο χρόνος που ισχύει μία συνταγή, έτσι ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο φαρμακοποιός για να καλύψει αυστηρά και αποκλειστικά αυτά τα φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τελευταίο ερώτημα και κλείνουμε. Τι γίνεται με αυτούς που έχασαν το ΕΚΑΣ και επομένως έχουν πρόβλημα με τη συμμετοχή στα φάρμακα. Ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Χθες, κύριε Χατζηνικολάου, κατέθεσα και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, οφείλω να ομολογήσω, η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα σε 230.000 συμπολίτες μας, χαμηλοσυνταξιούχους, που έχασαν το ΕΚΑΣ να μην επιβαρύνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθόλου, μηδέν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ευχαριστώ εγώ, κύριε Χατζηνικολάου.