Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (17/3/2020)
17/03/2020Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σε όλους. Συνεχίζεται η διασπορά του ιού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο είναι πλέον 190.000 και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 7.500 συνανθρώπους μας.
Ανακοινώνουμε σήμερα 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 387.
60 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης. 70 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.
Ευχόμαστε στους σοβαρά ασθενείς συμπολίτες μας γρήγορη ανάρρωση. Όλοι τους παίρνουν ειδική αντιιική θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι τα 69 έτη και δυστυχώς, σήμερα είχαμε και έναν συμπολίτη μας που κατέληξε, όπως και οι προηγούμενοι 4 που έχουν καταλήξει. Είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 68 έτη. Όλοι οι διασωλημένοι και οι θάνατοι αφορούν άνδρες.
Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 4.900 δείγματα για την παρουσία του νέου κορωνοϊού.
Τέλος, και αυτό νομίζω είναι το σημαντικότερο από όλα αυτά τα δυσάρεστα, 14 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Να τελειώσουμε αυτήν την επιδημιολογική αναφορά με μία ευχάριστη νότα.
Ευχόμαστε, όπως και συμβαίνει στην παγκόσμια επιδημιολογία, οι περισσότεροι να αναρρώσουν και γρήγορα να είναι σπίτια τους.
Σχετικά με περαιτέρω μέτρα που αφορούν στον τομέα υγείας,
ανακοινώνουμε την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές υγείας.
Σχετικά με το εργαστηριακό τεστ, ξέρω έχει πάρα πολύς λόγος σήμερα, θέλουμε να δηλώσουμε πως ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδας του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική μας παραμένει ο περιορισμός κατ’ οίκον των ελαφρών περιπτώσεων, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης.
Η καταγραφή της επιδημίας συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλων των περιστατικών για τα οποία έχουμε θετικό έλεγχο, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως, επίσης, και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.
Όπως σας έχω πει και άλλες φορές, για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου.
Πρέπει, επίσης, να καταλάβετε ότι ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται.
Γίνεται αυτή τη στιγμή ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτό τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι.
Ταυτοχρόνως, τρέχει ο έλεγχος από ιδιωτικά εργαστήρια, ο οποίος φυσικά και δεν απαγορεύεται για όποιον το επιθυμεί και όποιον αγνοεί τις συστάσεις για παραμονή κατ’ οίκον, ο οποίος βέβαια πρέπει να δηλώνεται σε εμάς. Υπάρχουν για αυτό ειδικές φόρμες, ώστε και αυτόν να τον ιχνηλατούμε και να τον καταγράφουμε και να γίνεται μέρος της καταγραφής της επιδημίας.
Μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν εχθές από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία. Νομίζω ότι είναι ακόμα λιγότερο και έχουμε δικά μας ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν αυτό.
Σχετικά με την επιστροφή από το εξωτερικό, θα ακούσετε και από τον Υπουργό, αυτό που θέλω να τονίσω είναι η ανάγκη τήρησης αυστηρών μέτρων υγιεινής στο χώρο του σπιτιού και την αποφυγή επαφής των ατόμων αυτών με άτομα αυξημένου κινδύνου και, ει δυνατόν, την απομόνωση σε ειδικό χώρο στο σπίτι, κρατώντας τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους που μένουν στο ίδιο σπίτι.
Γιατί αυτό; Γιατί αυτή τη στιγμή, όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από χώρες με υψηλή τοπική μετάδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ό,τι κάνουμε εδώ στις δικές μας επαφές κρουσμάτων, για να περιορίσουμε περαιτέρω πιθανή μετάδοση.
Επιπρόσθετα, θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα ότι λόγω των τεράστιων δυσκολιών στη διακομιδή και αεροδιακομιδή σοβαρών περιστατικών από νησιωτικές περιοχές της Πατρίδας μας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Να μην απομακρύνονται στα νησιά ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα άτομα από ομάδες αυξημένου κινδύνου, τα οποία ούτως ή άλλως έπρεπε να έχουν αυτοπεριοριστεί.
Εχθές, ειδική επιτροπή από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων-Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, καθόρισε τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες πρέπει να παρθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο του Δημοσίου και έβαλε μέσα σε αυτές, τις ομάδες των ατόμων με σοβαρή, όπως λέω εγώ, ανοσοκαταστολή, τα άτομα με σοβαρή καρδιοπάθεια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια υπό ενεργό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή άλλη ανοσοθεραπεία, όπως και μεταμοσχευμένους υπό ενεργό ανοσοκαταστολή.
Θα τελειώσω με μια ευχάριστη νότα. Όπως ενημερωθήκατε πριν από λίγο, παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» 19 καινούργιοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.
Οι αναπνευστήρες αυτοί είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρίας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31 αναπνευστήρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς σε 50 καινούργιους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Και ο Υπουργός μας Βασίλης Κικίλιας, ευχαρίστησε την εταιρία «Παπαστράτος» για τη σημαντική συμβολή της στην ενίσχυση του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης της Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε στη χώρα. Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα και από την Πολιτική Προστασία. Όπως όλοι γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε εκ νέου πριν από λίγο στον ελληνικό λαό τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των στελεχών υγείας, των σωμάτων ασφαλείας, των στελεχών της πολιτικής προστασίας σε αυτή την κρίσιμη μάχη.
Εκ μέρους όλων όσων μάχονται καθημερινά για να ανασχέσουμε την πανδημία των ευχαριστούμε θερμά.
Υπογράμμισε, επίσης, την αδήριτη ανάγκη να ακολουθούμε όλοι πιστά, όλοι μας ανεξαιρέτως, με αταλάντευτη πειθαρχία τα μέτρα και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, στη βάση της ατομικής μας ευθύνης και της αίσθησης καθήκοντος προς το συνάνθρωπο και τη χώρα.
Ειδικότερα λοιπόν ως προς τα μέτρα. Από αύριο στις 6 το πρωί, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.
Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα από το εξωτερικό για διακοπές, τους συστήνεται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό.
Αυτονοήτως, όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από την χώρα και πριν την παρέλευση του χρόνου αυτού.
Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, αλλά τους απευθύνεται ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.
Ειδικότερα, όπως τονίσαμε και χθες, η σύσταση αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή για όσους έχουν έρθει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Μία σύσταση που κατηγορηματικά σάς τονίζω θα περιφρουρήσουμε και δεν θα επιτρέψουμε τη μη εφαρμογή της.
Δεύτερον, στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, σας ενημερώνω ότι προχωράμε στον περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβασή τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Η ομάδα αυτή θα απαρτίζεται από ένα μόνο μέλος κάθε οικογένειας.
Ο συντονισμός και έλεγχος της ανωτέρω κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης, όμως, κίνησης.
Επίσης, στα ΚΥΤ προχωράμε στα απαραίτητα έργα περίφραξης, όπου μας έχει ζητηθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και προχωράμε σε κοινή σύσκεψη μεταξύ υγειονομικών φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ειδική μονάδα σε κάθε ΚΥΤ η οποία θα περιλαμβάνει ιατρεία, χώρους νοσούντων απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.
Τρίτον, από αύριο Τετάρτη, αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Αναστέλλουμε δηλαδή τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Ανοιχτά μένουν τα εξής:
• Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικιακών αναγκών, ιδίως super markets, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κάβες.
• Τα φαρμακεία καθώς και τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών και τα καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.
• Τα καταστήματα οπτικών, καθώς και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
• Οι δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων, (delivery ήroom service) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα.
• Οι λαϊκές δημοτικές αγορές κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό.
• Τα πρατήρια υγρών καυσίμων
• Τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων, αντιπροσωπειών λιανικής και after sales
• Τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων
•Τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
• Τα καθαριστήρια
• Τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιώνcourier
• Τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
• Τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων.
• Τα καταστήματα εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών.
• Τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων.
• Η απαγόρευση της παρούσας δεν καταλαμβάνει τα εμπορικά καταστήματα κατά το μέρος που εκτελούν ηλεκτρονικές παραγγελίες που παραδίδονται στη διεύθυνση του πελάτη.
Τέταρτον, απαγορεύουμε τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό. Επίσης, παρατείνεται μέχρι 30 Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου, τα ΚΤΕΟ.
Αναστέλλονται επίσης μέχρι την 30η Απριλίου όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδειες οδήγησης. Επίσης ενημερώνουμε κατηγορηματικά τους εισαγωγείς, ότι δεν πρόκειται να κατασχεθούν για κανένα λόγο πρώτες ύλες που αφορούν στην κατασκευή αντισηπτικών ή μασκών.
Τέλος, σας ενημερώνω ότι σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με τους υπεύθυνους ασφαλείας διαχείρισης σχεδίων λειτουργίας κρίσιμων υποδομών, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία όλων αυτών των υποδομών.
Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συσκέψεων αύριο στις 13:30 μαζί με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα επισκεφτούμε το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και το Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας.
Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,
Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι πρέπει να αποφασίσουμε και πρέπει να συμφωνήσουμε στο εξής: εάν πειθαρχήσουμε ακολουθώντας όλες τις οδηγίες όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, η νόσος δεν θα εξαπλωθεί.
Εάν ο καθένας μας δεν αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί, η νόσος θα εξαπλωθεί και η εξάπλωση της νόσου σημαίνει κίνδυνος για όλους όσους αγαπάμε, για όλους όσους φροντίζουμε.
Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και η απόφαση είναι δική μας. Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε. Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή μαθαίνουμε ότι αυξάνονται τα κρούσματα στους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, αν σας ανησυχεί η διασπορά στα νοσοκομεία; Και αν θέλετε να μας επαναλάβετε, γιατί έχει μειωθεί η καραντίνα από τις 14 στις 7 ημέρες για τους εργαζόμενους;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω εδώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό που ρωτάτε. Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας είναι οι επαγγελματίες υγείας, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που νοσηλεύουν αυτές τις περιπτώσεις της νόσου, οι οποίες καμιά φορά διαλάθουν και κάτω από τη μύτη μας.
Για αυτό έχουμε δώσει γενικές οδηγίες να χειρίζονται οιοδήποτε περιστατικό με συμπτώματα του αναπνευστικού, ως πάσχον από τον ιό και να το οδηγούν αμέσως στον ειδικό χώρο διαλογής.
Πάρα ταύτα, αυτό γίνεται στα περισσότερα κέντρα, άρα δε μπορεί κανείς να αποφύγει περιστατικά μετάδοσης της νόσου.
Ο λόγος για τον οποίο σε αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα, δίνεται η οδηγία των 7 ημέρων, είναι ότι σε 7 ημέρες περίπου οι περισσότεροι θα εκδηλώσουν συμπτώματα.
Και κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει αυτή η διαφορά και η διαφοροποίηση των 7 ημερών από τις 14 ημέρες σε αυτούς, για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας.
Άρα, το σύστημα υγείας είναι πολύ σημαντικό να σταθεί στα πόδια του, να αντιμετωπίσει τον εχθρό.
Και θα σας πω εδώ κάτι που ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό αυτό και να τον χειριζόμαστε με τα ύψιστα μέτρα προστασίας.
Οι γιατροί, οι περισσότεροι από εμάς, θα εκτεθούμε. Όσο καλύτερα είναι τα μέτρα προστασίας, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες. 7 ημέρες περίπου οι περισσότεροι εκδηλώνουν τη νόσο και για αυτό οι 7 μέρες είναι ένας γενικός κανόνας που δεν τους επαναπαύει. Επιστρέφουν στη δουλειά αλλά επιστρέφουν με μάσκα, άρα επιστρέφουν με μέτρο προστασίας. Απλά δε μπορούμε να τηρήσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις το 14 γιατί μετά το σύστημα υγείας σιγά-σιγά θα καταρρέει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω και τους δυο ειδικούς και τον Υφυπουργό και τον κ. Τσιόδρα, υπάρχει μια μετακίνηση πληθυσμού που γίνεται τις τελευταίες μέρες, έχουν μετακινηθεί πάρα πολλά παιδιά προς την επαρχία με τους γονείς τους ή χωρίς τους γονείς τους σε παππούδες και γιαγιάδες, έχουν ανοίξει εξοχικά.
Είδα μια έκκληση γιατρού από την Εύβοια που παρακαλεί να μην πάνε παιδιά πια στα χωριά και να μείνουν στις οικίες τους, στις πόλεις. Ότι δεν είναι διακοπές, είναι καραντίνα.
Και ήθελα να ρωτήσω εάν σε σχέση με αυτό, επειδή ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς είναι προφανές, αν έχετε κάποια παρέμβαση, αν θα περιοριστείτε πάλι σε μια έκκληση να μείνουν όλοι στα σπίτια τους και να έχουν απλά την ευθύνη. Πώς θα αξιολογηθεί αυτό;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, ευχαριστώ για την ερώτηση. Νομίζω είναι σημαντική ερώτηση όπως τη βάζετε και τονίζει πάλι την έλλειψη ευθύνης σε ατομικό επίπεδο. Μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από την έκκληση αυτή τη στιγμή; Αυτό είναι νομίζω το πιο ουσιαστικό. Αυτό είναι που λέω εγώ φιλότιμο και ευθύνη.
Εάν δεν υπάρχει αυτό, φυσικά και κάποιος θα διασπείρει τη νόσο σε αυξημένου κινδύνου ανθρώπους, οι οποίοι θα κολλήσουν τη νόσο και θα εμφανίσουν τις σοβαρές επιπλοκές. Και στην επαρχία μάλιστα που είναι και δυσκολότερα τα πράγματα όσον αφορά στο σύστημα υγείας, σε πολλές από τις περιοχές της Πατρίδας μας.
Πραγματικά αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό. Δεν το συνιστούμε, ίσα-ίσα λέμε στους ανθρώπους να το αποφεύγουν. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και την επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου. Πόσο πιο καθαρά πρέπει να το πούμε τέλος πάντων;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Συμπληρωματικά να πω ότι δόθηκε μια έμφαση, ειδικά μετά τα πρώτα μέτρα και τις πρώτες καμπάνιες, υπήρξε μια μετακίνηση εντός τριών-τεσσάρων ημερών, η οποία αυτή τώρα είναι σε ύφεση. Δηλαδή όσοι έχουν φύγει, έχουν πάει στα σημεία αναφοράς τους και γενικότερα δεν είναι σε έξαρση αυτή τη στιγμή η μετακίνηση. Και αυτό φαίνεται. Το παρακολουθούμε και μέσα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και τις αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και τα τρένα που φαίνεται ότι τα περισσότερα ταξιδεύουν με ελάχιστο κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η κατάσταση υγείας των νοσηλευόμενων ασθενών. Δηλαδή αν μιλάμε για πολύ σοβαρά περιστατικά, αν βλέπετε βελτίωση από σοβαρά περιστατικά και αν έχετε κάποια αποτελέσματα σε σχέση με την αντιική αγωγή. Βλέπετε δηλαδή να δουλεύει, να έχει αποτελέσματα;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Νομίζω είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα για αυτό. Υπάρχουν περιστατικά τα οποία είναι κατά τεκμήριο ελαφρά, υπάρχουν και μερικές πνευμονίες.
Αυτός ο ιός έχει μία απίστευτη συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα, ξαφνικά κάνουν μία καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο για το οποίο συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και μάλιστα υπήρξε και μία πρόταση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μία ειδική παρέμβαση, η οποία θα είναι ίσως και πρωτοπόρα στον κόσμο.
Το συζητάμε καθημερινά και αύριο έχουμε ειδική συνεδρίαση για αυτό το σκοπό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δει καταστάσεις που να είναι σοβαρές και να βελτιώνονται;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βεβαίως και έχουμε δει καταστάσεις που είναι σοβαρές και βελτιώνονται και προσπαθούμε να κρατάμε τους ασθενείς όσο το δυνατόν σε καθημερινή αυστηρή επιτήρηση, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μία κατάσταση η οποία σταδιακά επιδεινώνεται. Φυσικά και έχουμε δει και τέτοια περιστατικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καθηγητά, και στο Υφυπουργό, φυσικά. Αναφερθήκατε στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας για την εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων. Παρατηρούνται ή τουλάχιστον καταγγέλλονται και καταγράφονται ελλείψεις ή δυσκολία στην προμήθεια αντιδραστηρίων. Ισχύει αυτό; Σε τι βαθμό; Αν σας ανησυχεί; Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε; Όπως επίσης και σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις μασκών σε νοσοκομεία για τους υγειονομικούς. Ευχαριστώ.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Από όσο γνωρίζω και έχω κάνει επικοινωνία και σήμερα με τα εργαστήρια αναφοράς, υπάρχει επάρκεια για τα εργαστήρια αναφοράς. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα σε δοκιμασίες οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα, σε ασυμπτωματικούς, σε ανθρώπους οι οποίοι είναι επαφές και δεν έχουν συμπτώματα και να μην καταστρατηγείται η στρατηγική μας.
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια και πρέπει να υπάρξει επάρκεια μέχρι τέλους. Όντως υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα για τεχνικές που αφορούν στα προκαταρκτικά στάδια ανίχνευσης του ιού. Και όπως λέμε εμείς στην μοριακή βιολογία, αυτό που εξάγεις από το δείγμα για να το αναλύσεις μετά με την μοριακή τεχνική.
Προσπαθούμε να τις υπερκεράσουμε γρήγορα και για αυτό θα έχω περισσότερα τις επόμενες μέρες. Ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες να υπάρχει επαρκής ποσότητα και αντιδραστηρίων και τεχνικών, ιδιαίτερα για τους σοβαρά νοσούντες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας.
Όσον αφορά στην επάρκεια προστατευτικού υλικού και μασκών, ξέρω ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια. Δεν ξέρω αν ο Υφυπουργός ξέρει κάτι παραπάνω από μένα, αλλά ξέρω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προμήθειας από το εξωτερικό επαρκούς προστατευτικού υλικού.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν λείπουν όμως μάσκες, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ακούω περί καταγγελιών, ψάχνω να βρω συγκεκριμένα πράγματα.
Λοιπόν, υπάρχουν μάσκες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πρόβλημα με τα αποθεματικά μας. Παρά ταύτα, θωρακίζουμε τη χώρα σε κάθε επίπεδο και με όλες τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε παγκοσμίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στα ΚΥΤ. Υπάρχουν όμως, από όσο γνωρίζουμε, πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται εκτός δομών. Τι πρόκειται να γίνει με αυτούς; Πώς θα διαχειριστούμε το θέμα; Αναφερθήκατε σε φράκτες. Θα τους μαντρώσετε με κάποιο τρόπο;
Και η άλλη ερώτηση έχει να κάνει πάλι με τις καραντίνες των υγειονομικών. Σήμερα βγαίνουν διάφορα νοσοκομεία και λένε: εμείς έχουμε έναν εδώ, έχει μπει σε καραντίνα, ολόκληρες κλινικές κλείνουν έστω και 7 ημέρες.
Υπάρχει πρόβλεψη για να μπορούν έστω να μην κλείνουν για καμία ημέρα, να μπαίνει άλλο προσωπικό;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για τα ΚΥΤ, Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε εδώ να πω, ότι δεν επιτρέπεται να κλείνει καμία πτέρυγα νοσοκομείου και καμία κλινική.
Είναι λάθος, είναι σφάλμα. Πρέπει να λειτουργούν με τις κατάλληλες συνθήκες προστασίας του προσωπικού και οι επαφές να επιτηρούνται αυστηρά.
Έχω κάνει κατευθείαν επικοινωνία με κλινικές και νοσοκομεία, τα οποία εξέφρασαν αυτή την επιθυμία και ήμουν κάθετος. Δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα. Είναι λάθος.
Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να στεκόμαστε στα πόδια μας, να παίρνουμε τα μέτρα προστασίας και να ακολουθούμε τις οδηγίες που είναι παράλληλες στο πνεύμα αυτών που σας είπα. Μέγιστη προστασία, δουλειά ακόμα και με μάσκα, όταν δεν επαρκεί να λειτουργήσει το προσωπικό.
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, δεν προσπαθούμε να «μαντρώσουμε» κανέναν. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που και για τη δική τους ασφάλεια θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα περίφραξης.
Από εκεί και πέρα όμως, νομίζω ότι κάθε μέρα είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Βλέπουμε τα ζητήματα αυτά και ο στόχος είναι να προφυλάξουμε και τους ίδιους τους μετανάστες από την οποιαδήποτε μετάδοση.
Να εξασφαλίσουμε δηλαδή όρους υγιεινής. Διότι ο σεβασμός προς την υγεία όλων, είτε είναι αλλοδαποί, είτε είναι Έλληνες, είναι καθήκον μας και είναι προτεραιότητά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμπληρωματικά σε αυτό, πρακτικά πώς μπορεί να γίνει; Ας πούμε, στη Σάμο είναι οι άνθρωποι μέσα σε ένα βουνό. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ενισχύουμε τις δυνάμεις που μπορούν να συνδράμουν σε αυτό και στη λογική του να μπορέσουμε να γίνει αντιληπτό. Και μέσα από καμπάνιες που τρέχουμε αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι η Πολιτική Προστασία έχει βγάλει σε 6 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ των οποίων Αραβικά, Φαρσί, και λίγο–πολύ καλύπτει έως το 70% των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται εκεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε στο να αντιληφθούν το τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν κυρίως τους εαυτούς τους, αλλά και την κοινότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαδικασία της ιχνηλάτησης μέσα σε ένα ΚΥΤ πώς ακριβώς γίνεται; Γιατί γνωρίζουμε ότι και εκεί υπάρχουν κρούσματα.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Από πού γνωρίζετε ότι υπάρχουν εκεί κρούσματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Όχι;
Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Ξέρετε, κρούσμα είναι κάποιος ο οποίος έχει κάνει την εξέτασή του και έχει χαρακτηριστεί ως θετικός. Λοιπόν, το λέω με πολλή εκτίμηση και πολύ σεβασμό, ας ξεφύγουμε από τη λογική της συνωμοσιολογίας και των καταγγελιών και ας μείνουμε στα πραγματικά δεδομένα.
Υπάρχει σχέδιο για οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να υπάρχει σε ένα ΚΥΤ και για οποιονδήποτε μετανάστη ή Έλληνα πολίτη. Ας μη μπαίνουμε σε μια λογική ότι υπάρχουν καταγγελίες, ότι δεν υπάρχουν μάσκες.
Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ας κατατεθεί. Θα μας βοηθήσει να γίνουμε και καλύτεροι, ίσως μια αρρυθμία να την βελτιώσουμε. Αν υπάρχουν καταγγελίες ότι υπάρχουν κρούσματα και δεν είναι δημόσιες, είναι εγκληματικό αυτός που το καταγγέλλει να μη μας λέει πού υπάρχει αυτό ή αν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω και κάτι εδώ Υπουργέ, μου επιτρέπετε; Το να υπάρξει ένα κρούσμα σε ένα χώρο φιλοξενίας, να πω και άλλα παραδείγματα, ένα χώρο φυλακής, ένα χώρο νοσοκομείου, ένα χώρο δημόσιων υπηρεσιών, ένα χώρο ακόμα και μέσα στα υψηλότατα επίπεδα ηγεσίας, όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες, σημαίνει αυτό ότι χάσαμε το παιχνίδι;
Σημαίνει αυτό ότι δεν ελέγξαμε τη νόσο; Ποια νόσο; Αυτή που κάτω από τη μύτη μας κυκλοφορεί και μεταδίδεται; Θέλει ψυχραιμία, έτσι; Δεν θέλει πανικό και καταγγελία. Δεν θέλει βγαίνω και λέω «έκλεισα την κλινική μου» όπως άκουσα προηγουμένως. Δεν είναι αστεία αντίδραση ή νορμάλ.
Η νορμάλ αντίδραση είναι ότι είμαστε σε πόλεμο όπως είπε ο Υπουργός. Είμαστε εδώ και πολεμάμε, δεν κοιμόμαστε, ξαγρυπνούμε, επαγρυπνούμε, θεωρούμε τον εαυτό μας όπως σας είπα προχθές μολυσμένο, και ας μην είμαστε, για να μην μεταδώσουμε τη νόσο στον δίπλα μας και παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα.
Και στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων, με τα προβλήματα που έχει και στη φυλακή ενδεχομένως με τα προβλήματα που θα έχει και υπάρχουν ειδικοί χώροι απομόνωσης των ανθρώπων. Και κάνουμε τη ζωή μας, συνεχίζουμε τη ζωή μας όσο μπορούμε πιο αδιατάραχτα, αλλά με εγρήγορση έτσι; Όχι με καταγγελίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορείτε απλά να μας διευκρινίσετε πως ακριβώς μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε έναν χώρο που είναι κλειστός και υπάρχει υπερπληθώρα ανθρώπων.
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Φυσικά και είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτό το χώρο. Φυσικά και οι άνθρωποι που είναι πολύ κοντά σε αυτό τον άνθρωπο, στη σκηνή του ενδεχομένως θα απομονωθούν.
Υπάρχει πλάνο, υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, θα πάμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε αυτή την περίπτωση, όπως θα πάμε και στις φυλακές, στους άλλους κλειστούς πληθυσμούς, στους κρατούμενους, για να κάνουμε τη δουλειά μας. Και το έχουμε κάνει και στο παρελθόν με επιδημίες γρίπης.
Εγώ ο ίδιος είχα πάει στο κέντρο κρατουμένων στην Πέτρου Ράλλη όταν είχαν επιδημία γρίπης με την πανδημία γρίπης. Δεν θα αφήσουμε τέτοια περιστατικά να περάσουν έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, από τα νούμερα που έχουμε μέχρι τώρα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουμε κάποια άλλα στοιχεία αν παρουσιάζονται περισσότερα κρούσματα σε πιο μικρές ηλικίες από αυτά που είχαμε δει τις αρχικές εβδομάδες;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, δεν έχουμε. Βέβαια θα πρέπει να περιμένω περισσότερα. Η γενική εμπειρία είναι αυτή τη στιγμή ότι ένα 13% σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά που προσβάλλονται. Βέβαια, υπάρχουν μερικές δημοσιεύσεις ότι ίσως είναι λίγο παραπάνω και δεν το ανιχνεύουμε γιατί έχουν πολύ ελαφρά συμπτωματολογία.
Θα σας δώσω περισσότερα δεδομένα για αυτό τις επόμενες μέρες. Αλλά δεν με ανησυχεί η πορεία της επιδημίας στα παιδιά αυτή τη στιγμή, παρά μόνο σαν φορείς μετάδοσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλά έχουν γραφτεί για την Γαλλία, κύριε Καθηγητά, σε πιο νέους ανθρώπους…
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν έχουμε κάποια τέτοια δεδομένα ότι είναι περισσότερα. Σας έχω πει και άλλες φορές, ότι το 70% των περιπτώσεων που έχουμε είναι μεταξύ 30 και 69, ούτως ή άλλως, στην παγκόσμια επιδημία.
Φυσικά και έχουμε νόσο σε πιο νέους ανθρώπους και φυσικά αυτοί οι άνθρωποι πάνε καλύτερα. Σας έδωσα τους μέσους όρους των ηλικιών των ανθρώπων που διασωληνώνονται και πεθαίνουν. Νομίζω είμαι σαφής ότι η επιδημία μας σιγά-σιγά πορεύεται κατά αναλογία και αντιστοιχία με τα διεθνή δεδομένα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.