Ομιλία υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου σε σύσκεψη με θέμα: "Κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια"
27/09/2011Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ»
Νομίζω ότι η παρέμβαση του κ. Τέγου έδωσε αφορμή να γίνουν ορισμένες διευκρινήσεις, αλλά βέβαια η δική μου εντύπωση είναι - δεν είναι γνώμη γιατί είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση - ότι χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή από την πλευρά των Διοικητών των νοσοκομείων.
Θα έρθω, όμως, στο θέμα αυτό στη συνέχεια της ομιλίας μου, αφού κάνω πρώτα μια σύνδεση με τα όσα προσπαθούμε αυτές τις μέρες να κάνουμε με τη σημερινή μας παρέμβαση και με αυτά που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και τις επόμενες βδομάδες.
Κοιτάξτε, εμείς χρειαζόμαστε περίπου 5 μήνες ακόμη, επαναλαμβάνω χρειαζόμαστε ως Υπουργείο Υγείας περίπου 5 μήνες ακόμα, για να ολοκληρώσουμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στο χώρο της δημόσιας υγείας τις τελευταίες δεκαετίες.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι αρχές Οκτωβρίου, το πρώτο δεκαήμερο, έχουμε σκοπό να παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα του περασμένου χρονικού διαστήματος, καθώς και τις προτεραιότητες αναλυτικά του επομένου πενταμήνου για να μπορεί να καταλάβει κανείς ποια είναι η στρατηγική και η τακτική μας, ποιο είναι το σχέδιο μας, πως αρχίσαμε και πως θα τελειώσουμε.
Επιτρέψτε μου να μην κάνω σήμερα μια πάρα πολύ ειδική αναφορά σε όλα αυτά γιατί δεν έχουμε χρόνο, έχουμε πολύ βαριά ημερήσια διάταξη σήμερα και πρέπει να την ολοκληρώσουμε, έχουν έρθει ήδη και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με τους οποίους θα υπογράψουμε προγραμματικές συμφωνίες αμέσου εφαρμογής αμέσως μετά.
Επωφελούμαι της σημερινής συναντήσεως για να πω τα εξής. Κυρίες και κύριοι, από τα νοσοκομεία της χώρας και από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, θέλω να πω ότι αυτές τις μέρες υπάρχει ένας οργασμός κατάληξης ενεργειών μας και επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη χθεσινή ημέρα όπου υπογράψαμε ως Υπουργείο Υγείας επιτέλους μετά από 6 χρόνια αναστολής τη λίστα των φαρμάκων που επιλέγονται για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία.
Είχε από το 2005 σταματήσει να εφαρμόζεται η σχετική πρακτική στο χώρο των ασφαλιστικών Ταμείων και της υγείας. Επανήλθαμε, ήταν πολύ επίπονη η προσπάθεια, κατέληξε χθες, για μια λίστα φαρμάκων που θα αρχίσει να εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, δηλαδή από τον τρέχοντα μήνα από την έναρξη του.
Ταυτοχρόνως, κυρίες και κύριοι, είναι συγκίνηση αυτό που νιώθουμε από το γεγονός ότι η πολιτική μας για τις μεταμοσχεύσεις έχει δώσει απτά σημερινά αποτελέσματα και συγχαίρω εδώ τους Διοικητές των νοσοκομείων στα οποία υπάγονται και λειτουργούν τα 7 κέντρα μεταμοσχεύσεως της χώρας, τα οποία καθημερινά πια κάνουν μεταμοσχεύσεις. Συγχαίρω τους Διοικητές και τους παρακαλώ για μια ακόμη φορά να μεταφέρουν στις μονάδες των νοσοκομείων τους τα συγχαρητήρια όλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Είχαμε πει ότι αυτός ο χρόνος και ο επόμενος θα είναι έτη μια στρατηγικής ενημέρωσης του κόσμου. Τα περιορισμένα μας οικονομικά μας έχουν οδηγήσει αντί πιο αποδοτικών δημόσιων εργαλείων εμείς οι ίδιοι οι της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να προωθούμε αυτή την ύψιστη πολιτική δημόσιας υγείας, με αποτελέσματα πραγματικά εκπληκτικά.
Αντί 2.000 εγγραφών ως δωρητών οργάνων σώματος κατ’ έτος μέσα σε 3 μήνες ξεπεράσαμε τις 5.000 νέους δωρητές και το μήνα Σεπτέμβριο ήδη έχουμε ξεπεράσει την απόδοση του 2010 σε δωρητές οργάνων σώματος που έφυγαν από τη ζωή και που οι οικογένειες τους κάνανε αυτή την επιλογή.
Είμαστε συγκινημένοι με την απόδοση που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκολλήσει από τη θέση του ουραγού στο πλαίσιο της Ε.Ε., γιατί άλλο πράγμα και περισσότερο εξηγητέο να αποτυγχάνεις στην οικονομία, αλλά είναι θλιβερό να αποτυγχάνεις στο στίβο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Εδώ επιτρέψτε μου να πω ένα χθεσινοβραδινό επεισόδιο. Κάνω μια αναφορά, κάνω και μια έκκληση. Χθες ήμουν στο Ωνάσειο, επισκεπτόμενος φίλο μου που ασθενεί. Φεύγοντας αργά το βράδυ, πολύ αργά το βράδυ, με περίμενε, επειδή ενημερώθηκε ότι είμαι εκεί, μια ομάδα ανθρώπων που στηρίζουν τη ζωή τους σε μηχανική καρδιακή υποστήριξη και οι συγγενείς τους. Έζησα πρωτοφανείς για τη δική μου εμπειρία στιγμές.
Οι άνθρωποι αυτοί, επειδή η προμήθεια του σχετικού υλικού έχει σταματήσει λόγω οφειλών του νοσοκομείου υφίστανται το εμπάργκο μιας τράπεζας και ενός προμηθευτή. Το Ωνάσειο Νοσοκομείο, χειριζόμενο δικές μας χρηματοδοτήσεις, κατάφερε να δώσει το 1/3 της οφειλής του στον συγκεκριμένο επιχειρηματία και η καθυστέρηση καταβολής των υπόλοιπων των 2/3 δημιουργεί ένα τρομακτικό πρόβλημα στους ανθρώπους αυτούς.
Εγώ παρακάλεσα από το πρωί και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Πολύζο να δώσει μια λύση, σήμερα όμως. απευθύνθηκα στον επιχειρηματία λίγο πριν έρθω εδώ, λέγοντας ότι αν χαθεί μια ανθρώπινη ζωή κάποιοι άνθρωποι έχουν ευθύνη γι' αυτό. Και τρίτον του έδωσα την κατευθυντήρια γραμμή, εννοώ στο νοσοκομείο, να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και το Υπουργείο θα κάνει αλλαγή των προτεραιοτήτων του, έστω την τελευταία στιγμή για να καλύψει την ανάγκη του.
Οι άνθρωποι αυτοί, εάν υπάρξουν τα μοσχεύματα, 20 είναι στον σχετικό κατάλογο, θα γίνει απόπειρα να μεταμοσχευθούν και να φύγουν από αυτή τη δραματική κατάσταση στην οποία σήμερα βρίσκονται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όποιον ζει την υγεία καθημερινά και υφίσταται τις αρνητικές της πλευρές, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορέσει να δώσει μια λύση διεξοδική, πέρα των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την οργάνωση και τα οικονομικά των νοσοκομείων και στο μεγάλο θέμα της προσφοράς οργάνων σώματος για να φύγουν ορισμένοι συνάνθρωποι μας από μια κατάσταση όπου τα όρια ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο είναι δυσδιάκριτα.
Κάνω έκκληση, λοιπόν, από αυτό το βήμα εμείς να κινητοποιηθούμε, κάνω έκκληση στους παράγοντες του Υπουργείου και του Ωνασείου να κινητοποιηθούν γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να το λύσουμε.
Αλλά κάνω κατά βάση έκκληση σε όσους μας ακούν, είτε είναι στην αίθουσα αυτή, είτε είναι εκτός αιθούσης, να δώσουν και την ψυχή τους ακόμη, προκειμένου μέσα στο χώρο των νοσοκομείων όταν μια ζωή φεύγει να γίνεται δεκτό να αποπειραθούμε και να επιχειρήσουμε αποτελεσματικά να δώσουμε ζωή σε άλλους ανθρώπους. Είναι αιχμάλωτοι άνθρωποι.
Πείστε, λοιπόν, το προσωπικό σας που είναι κοντά στους συγγενείς σε πολύ δραματικές οικογενειακές στιγμές να δώσουν κι αυτοί μια αποφασιστική βοήθεια για να επιτύχουμε σ’ αυτόν τον πολύ ανθρώπινο στόχο να αυξήσουμε τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα.
Τρίτον, και πάλι συγχαρητήρια και από αυτό το βήμα - τα έχω δώσει και προσωπικά σε αρκετούς από εσάς αγαπητοί κύριοι Διοικητές και κυρίες Διοικήτριες - για την ταχύτατη εφαρμογή του προγράμματος του ΟΚΑΝΑ. Για τη χορήγηση προστασίας, μέριμνας ιατρικής και υγείας, τελικά, από τα νοσοκομεία της χώρας.
Έχετε δουλέψει, όσοι δεχτήκατε αυτή την ευθύνη, με αποφασιστικό και καίριο τρόπο. Εκατοντάδες συμπολίτες μας μπήκαν στα προγράμματα αυτά ήδη. Ραντεβού εμείς εδώ από το χώρο της Αττικής τη Δευτέρα στον Πειραιά. Ραντεβού τη Δευτέρα στον Πειραιά, όπου την Παρασκευή αυτή, μεθαύριο δηλαδή, κλείνει η Μονάδα Παροχής Θεραπείας στο κέντρο της πόλης, αφού σε 5 νοσοκομεία του Πειραιά τη Δευτέρα θα παρέχεται θεραπεία για τους ασθενείς από τα ναρκωτικά.
Κάνουμε μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Το Νοέμβριο δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμότητα στις σχετικές λίστες. Αντί για 7 χρόνια και 3 μήνες καθυστερήσεων, το Νοέμβριο ένας ασθενής που ζητάει ένταξη στα προγράμματα σε 15 μέρες, στον ταχύτερο δηλαδή ευρωπαϊκό χρόνο, θα μπορεί να μπαίνει σε αυτά τα προγράμματα.
Χθες είχαμε μια μαχητική και πολύ εκδηλωτική κινητοποίηση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ στο Υπουργείο για θέματα που έχουν να κάνουν με την απόπειρα της Ελλάδας να συγκροτήσει τις δαπάνες της. Παρ’ ότι είχαμε στη Βουλή επανειλημμένα, απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο βουλευτών, ξεκαθαρίσει ότι το ΚΕΘΕΑ με αγώνα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θα στηριχθεί οικονομικά όσο κανένας άλλος Οργανισμός, το γεγονός το χθεσινό ήρθε για εμάς ως κεραυνός εν τη αιθρία.
Και ορισμένες τηλεοπτικές καλύψεις του γεγονότος αυτού, παρ’ ότι ο Υφυπουργός, ο κ. Τιμοσίδης διαβεβαίωσε ότι παρ’ όλη την κρίση το ΚΕΘΕΑ δεν θα πειραχτεί, επιστράτευσαν κάποιοι ακόμα και τα παιδιά αυτά που μάχονται με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, με την πιο σκληρή θεραπείας, τα «στεγνά».
Ακόμα επιστράτευσαν και τα παιδιά αυτά, για να στείλουν μήνυμα, προβοκατόρικο μήνυμα, ότι η ελληνική Πολιτεία δεν κάνει πολιτική στον τομέα, ή περικόπτει, ή απολύει, ή σταματάει τα προγράμματα. Ντροπή τους, γιατί ουδεμία σχέση με την αλήθεια έχουν όλα αυτά. Καλό το σόου, αλλά καλύτερη η αλήθεια.
Να προστατέψουν τα παιδιά αυτά, να τα βοηθήσουν, γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους. Όχι να τα βάζουν μπροστά για να δώσουν μάχη για ένα ανύπαρκτο θέμα. Νομίζω ότι ο κ. Τιμοσίδης χθες έδωσε αποφασιστική απάντηση και ο κ. Δημόπουλος σήμερα το πρωί στο κρατικό μέσο ενημέρωσης επίσης μια παρόμοια αποφασιστική απάντηση.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα είναι εδώ και αμέσως μετά οι 7 υπεύθυνοι των υγειονομικών Περιφερειών της χώρας θα υπογράψουν τις προγραμματικές συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για την παραχώρηση 556 κλινών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε αυτές.
Κατηγορηθήκαμε για ιδιωτιικοποίηση τάχα, κατηγορηθήκαμε για περιορισμό δήθεν των κλινών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού αυτές τις χαρίζουμε τάχα και πάλι στον ιδιωτικό τομέα. Ωραία επιχειρήματα αρκεί να ήταν αληθινά. Κανένα νοσοκομείο που έχει περιορισμό κρεβατιών δεν είναι στο πρόγραμμα.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν διαρκώς και αδιαλείπτως ελεύθερα κρεβάτια. Γιατί; Αφού τα νοσήλεια είναι κλειστά τα συγκεκριμένα και αφού υπάρχει συμφωνία, γιατί να μην γίνουν κοινωνοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι σε ορισμένες στιγμές του πάρα πολύ καλό και οι άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα με τον τρόπο αυτό δίνοντας πόρους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Θέλω ένας πολίτης που αντιτίθεται να καταγράψει τους λόγους της αντιπαράθεσης του. Γιατί; Μεταφορά πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τίποτα περισσότερο. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που σήμερα ολοκληρώνουμε και αυτή την ενέργεια με τον πιο πρακτικό τρόπο. Διότι την έχουμε νομοθετήσει, αλλά άλλο να νομοθετείς μόνο και άλλο και να νομοθετείς και να εφαρμόζεις όπως κάνουμε στο σύνολο των περιπτώσεων μας, σχεδόν, εμείς.
Τώρα, κυρίες και κύριοι, σήμερα στη Βουλή είναι ο νόμος για τη συνένωση των ιδρυμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και ορισμένων αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακούστε τι σας αφορά. Καταρχάς συνενώνουμε τα προνοιακά ιδρύματα όπως κάναμε και με τα νοσοκομεία.
Από τον Ιούλιο οι συνενωμένες διοικήσεις των νοσοκομειακών είναι μια πραγματικότητα. Οι καινούριοι Διοικητές που θα διοριστούν αυτές τις μέρες είναι σήμερα εδώ όπως και οι Υποδιοικητές. Είμαστε σε μια κατεύθυνση εφαρμογής. Το ίδιο θα γίνει και στα προνοιακά ιδρύματα με την ίδια επιτυχία και την ίδια γρηγοράδα.
Εσείς, όμως, αναλαμβάνετε βάσει της πρόβλεψης που υπάρχει στον παρόντα νόμο, αναλαμβάνετε και τα κέντρα αποκατάστασης, τα οποία πια είναι ΕΣΥ. Και θα σας παρακαλούσαμε να ενημερωθείτε και οι ΔΥΠΕάρχες, αλλά και οι Διοικητές για την πρόβλεψη του νόμου που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και σε 3 εβδομάδες θα είναι νόμος του ελληνικού κράτους, αφού όλοι επευφημούν την κίνηση αυτή.
Χρήματα που διαθέτουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, κοντά στα 53 εκατομμύρια ευρώ, για να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι στο εξωτερικό, ή σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, τώρα διοχετεύονται στο ΕΣΥ, αφού αυτά τα κέντρα αποκατάστασης που έχουμε στην Ελλάδα άδεια σχεδόν θα πιάσουν δουλειά.
Σήμερα πληρώνουμε άδειες μονάδες. Πως ανέχθηκαν άραγε επί τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση τόσες Πολιτικές Ηγεσίες; Πως τα ανεχθήκαμε αυτά τόσα χρόνια στην Ελλάδα; Δυστυχώς τα πληρώνουμε όλα μαζί και δυστυχώς για μας ήρθε η ώρα όλα αυτά να τα κάνουμε γρήγορα και τα κάνουμε μήνα με το μήνα όσα μπορούμε περισσότερα.
Όμως, η κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή που εμπεριέχεται στο παρόν σχέδιο νόμου και σας αφορά σχετίζεται με τη δυνατότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ να αποφασίζουν. Εγώ έλεγα ο Διοικητής να αποφασίζει, το Υπουργείο είπε κι εγώ πείστηκα το Διοικητικό Συμβούλιο του εκάστου νοσοκομείου να αποφασίζει, να καλεί για ειδικότητα που δεν έχει έναν γιατρό που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ να κάνει τη δουλειά του μέσα στο νοσοκομείο για μία ημέρα την εβδομάδα.
Κάποιοι λίγοι ελάχιστοι το επέκριναν αυτό, οι πολλοί το κατάλαβαν, διότι θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις γιατρών, ξέρετε ότι έχουμε κι εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μένα ένα πελατειακά διαρθρωμένο σύστημα κλινικών και γενικώς μονάδων του ΕΣΥ, όπου αλλού έχουμε πληθώρα γιατρών μιας ειδικότητας και έλλειψη, ή παντελή έλλειψη μιας άλλης.
Αυτό παρότι έχει καταλήξει να έχει έναν διπλάσιο αριθμό γιατρών από ότι έχουν όλα τα συστήματα υγείας των δυτικών χωρών, των χωρών του ΟΟΣΑ, ταυτοχρόνως να έχει και ελλείψεις -ακατόρθωτο αλλά εμείς το κάναμε- υπερδιπλάσιος αριθμός γιατρών και ελλείψεις ταυτόχρονα.
Τις ελλείψεις δεν θα τις καλύψουμε με προσλήψεις, θα έχουμε και τις συνταξιοδοτήσεις αφού δεν έγινε δεκτό, κάτι που εμείς στο Υπουργείο είχαμε σκεφτεί να κρατήσουμε τους γιατρούς μέχρι το 68ο έτος στα νοσοκομεία, γιατί δημιουργούσε προβλήματα σε άλλα Υπουργεία κι έτσι πήραμε πίσω αυτή μας τη διάθεση, άρα συνεχίζουν τα πράγματα ως έχουν.
Θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις, δεν θα μπορούμε να τις καλύψουμε με νέες προσλήψεις, άρα με την πρόσκληση απέξω γιατρών που είναι ήδη στο σύστημα αφού είναι συμβεβλημένος γιατρός του ΕΟΠΥΥ θα μπορείτε να καλύψετε καθημερινές σας ανάγκες και να απαντήσουν τα νοσοκομεία μας στις ανάγκες των ανθρώπων.
Και τώρα, για να κλείσω, έχουμε σήμερα εδώ την ανακοίνωση μιας πολύ μεγάλης πρωτοβουλίας. Εγώ και από τον κ. Δατσέρη στο ΚΕΣΥ αλλά και από τον κ. Πολύζο έχω ακούσει εδώ και καιρό για τη σημασία της. Έχω παρευρεθεί σε μία συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, υπό την Προεδρία του κ. Δατσέρη της αρμοδίας Επιτροπής που έκανε την ονοματολόγηση και την κοστολόγηση που θα κάνει τώρα.
Μπορώ να πω ότι μάλλον καταλαβαίνω, μάλλον καταλαβαίνω την τεχνική επιστημονική τελικώς ιατρική αυτή λειτουργία, αλλά στο μέτρο που έχω εξασκηθεί να ακούω αυτούς που καταλαβαίνουν καλύτερα, σας μεταφέρω, κυρίες και κύριοι, την υποχρέωση που νοιώθουμε όλοι στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, αυτή η καινοτομία να οριστικοποιηθεί να καταλήξει και να εφαρμοστεί.
Εάν, κ. Τέγο, δεν ξεκινήσουμε να μπαίνουμε στη λογική από την 1η Οκτωβρίου, αντελήφθην, η ολοκλήρωση του προγράμματος θα μας βρει ανέτοιμους να το εφαρμόσουμε. Εσείς εμφανίσατε μια σειρά από λογικές δυσκολίες, που τις παρουσιάσατε εδώ, τις καταλαβαίνω κι εμένα το μυαλό μου εκεί πήγαινε και κάνα δυο συζητήσεις με γιατρούς που έχω κάνει με έχουν βοηθήσει να δω ότι έχουμε θέματα στην εφαρμογή, αλλά αν δεν ξεκινήσουμε δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και πρέπει να ξεκινήσουμε την 1η Οκτωβρίου, αφού 700 κεντρικά ενοποιημένα νοσήλια κ. Πολύζο είναι έτοιμα.
Και θέλω να συγχαρώ τον κ. Τιμοσίδη, που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια κι εσάς προσωπικά κ. Πολύζο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα σας χρωστά πολλά σε λίγο καιρό όταν ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες.
Και να πω σε σας το εξής, κυρίες και κύριοι: Πρέπει να πειστούν με οποιονδήποτε τρόπο οι γιατροί των νοσοκομείων σας να μπουν σε αυτή τη λογική. Καταλαβαίνω έναν γιατρό να λέει "μα, το δικό μου καθήκον", το δικό του δηλαδή καθήκον, "είναι ιατρικό και μόνο ιατρικό". Όχι, το καταλαβαίνουμε μεν, αλλά του λέμε και κάτι ακόμη δε. Του λέμε ότι θα πρέπει να εναρμονίσει την πρακτική του με την πρακτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία μας είναι ο σκοπός μας, ο σκοπός μας δεν είναι ούτε ο γιατρός, ούτε ο νοσηλευτής, ούτε κανείς. Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται ότι έχεις στην ψυχή και στη λογική σου τον ασθενή.
Ο γιατρός θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή του την υποχρέωση, να συνεργαστεί και για να τον εμπνεύσει να καταλάβει η Διοίκηση πρώτα απ’ όλα ότι με αυτόν τον τρόπο αλλάζουμε πλήρως τον τρόπο χρηματοδότησης του ΕΣΥ.
Εμένα η πιο κατανοητή φράση είναι αυτή, για μένα η πιο κατανοητή φράση είναι αυτή από όλα τα άλλα, τα οποία αλλού καταλαβαίνω κι αλλού δεν καταλαβαίνω, διότι δεν έχω εξοικείωση με το αντικείμενο. Αλλάζουμε πλήρως τον τρόπο χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περιορίζοντας όχι μόνον σπατάλες, αλλά και κακές πρακτικές που οδηγούν σε σπατάλες. Και ουδείς δικαιούται να πει ότι δεν αποδέχεται λόγου χάρη κατευθυντήριες γραμμές. Ποιος είναι; Ας πάει μόνος του να κάνει μια κλινική, να μην αποδέχεται. Κι εκεί θα αποδεχτεί.
Μεταφέρουμε εμπειρίες από τον υπόλοιπο προηγμένο κόσμο, που όταν στην αρχή μου μεταφέρθηκαν από το Νίκο Πολύζο και από το Μιχάλη Τιμοσίδη εντυπωσιάστηκα τεχνικά, αλλά μόνο όταν πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας και τα είδα να τα έχουν αυτά κατάλαβα, μιλώντας με τη Διοικήτρια εκεί που είναι νοσηλεύτρια, κυρίες και κύριοι.
Και με τον επί 3,5 χρόνια Υπουργό Υγείας, τον κ. Πατσαλίδη, φίλο μου, τότε κατάλαβα τι μας λείπει και τότε κατάλαβα τι πράξη υπέγραψα για να γίνει, μια υπουργική απόφαση που ενέκρινε τις πολιτικές τις οποίες προώθησε ο κ. Πολύζος και με τη σειρά του έχει υπογράψει μια σειρά από εξειδικευτικές αποφάσεις τις οποίες σας ανέφερα.
Όταν μου έλεγαν κάτι σχετικό, σε αυτά τα διαστήματα της μεγάλης έντασης που είχαμε στο Υπουργείο Υγείας, έλεγα ναι, αλλά κι εγώ μέσα μου έλεγα αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ. Κι όμως τελειώνει, κυρίες και κύριοι, και θα πρέπει να το αναλάβετε, να το καταλάβετε κατ΄ αρχάς, διότι εγώ αισθανόμουνα όταν μιλούσαν οι ομιλητές βλέποντας στα μάτια του ακροατηρίου πού υπάρχει κατανόηση και πού δεν υπάρχει καμία.
Πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε και, κ. Πολύζο, μετά με το ΚΕΣΥΠΕ το έχουμε αυτό ως θέμα και θα κάνουμε μια πιο έντονη συζήτηση με τους ΔΥΠΕάρχες, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, ώστε αυτή η πολύ μεγάλη καινοτομία να εφαρμοστεί.
Η παραπέρα δική μου κατανόηση να έχετε τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλει και στην καλύτερη μεταφορά του θέματος στη Βουλή και στην ελληνική κοινωνία. Όσο εγώ το ζω και το καταλαβαίνω καλύτερα, τόσο καλύτερα θα μπορώ να το πω και είμαι της άποψης ότι μιλάει απλούστερα όποιος έχει καταλάβει καλύτερα.
Κυρίες και κύριοι, κλείνω με το εξής: Χθες το βράδυ ήμουν πολλή ώρα με τον κ. Μουσιώνη κι έχουμε ο κ. Τιμοσίδης εγώ και ο κ. Μουσιώνης πει ότι το επόμενο μεγάλο βήμα του Υπουργείου σχετίζεται με τη διαμόρφωση μιας νέας ημέρας για τα επείγοντα περιστατικά, ειδικά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, γενικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είμαστε στο δρόμο της διαμόρφωσης της σχετικής εισήγησής μας. Δεν προλαβαίνουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, αλλά από τις 15 Οκτωβρίου και μετά το θέμα αυτό ξεκινάει: Εφημερίες Αθήνα-Θεσσαλονίκη, που δημιουργούν πληγές στους συνανθρώπους μας, επείγοντα περιστατικά. Εκεί πια το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργήσει ως μία μονάδα, που στο μυαλό της θα έχει φυσικά και όχι την εξυπηρέτηση της προσωπικής πελατείας του ιατρικού κόσμου του ΕΣΥ, αλλά του πολίτη που έρχεται εκεί.
Τα πραγματικά περιστατικά που ζούμε κάθε μέρα πολίτης με ανοιγμένο το κεφάλι να περιμένει πέντε ώρες, επειδή κάποιος άλλος έχει καταλάβει το κρεβάτι που αυτός δικαιούται, θα λάβουν τέλος. Και νομίζω ότι θα είναι η πολύ-πολύ μεγάλη και σχετική με τον άνθρωπο αλλαγή που θα επιφέρουμε τις επόμενες εβδομάδες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κι ακόμη -και με αυτό βάζω τελεία και κάθομαι στη θέση μου- θα προωθήσουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία σχέδιο νόμου για την αλλαγή του τρόπου ένταξης των αποφοίτων της ιατρικής στις ειδικότητες. Είχαμε σκεφτεί να το κάνουμε καλοκαίρι αυτό, εγώ είπα εδώ αλλά και στην τηλεόραση μια φορά ότι θέλουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα ζώσα -έχουμε κάνει ήδη διάλογο- τη θέλουμε ζώσα και παρισταμένη σε αυτή την πορεία.
Θέλουμε κοντά μας αυτούς που μας στηρίζουν κι επίσης θέλουμε τη συνεννόηση, ή και τη σύγκρουση με αυτούς που διαφωνούν, θέλουμε την παρούσα σύγκρουση, όμως, όχι τη σύγκρουση που αποφεύγουμε ενώ θα μπορούσαμε να την είχαμε κάνει και την αποφεύγουμε με άλλες μεθόδους. Όποιος διαφωνεί, να έρθει να μας το πει και θα μας ακούει κι όλη η ελληνική κοινωνία. Με απούσα την ελληνική κοινωνία, δεν θα κάνουμε αλλαγή σε έναν τομέα, που ταλαιπωρεί κάποιες δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, επί πάρα πολλά χρόνια.
Και με αυτή την παρέμβαση, την οποία τέλος Οκτωβρίου θέλουμε να την έχουμε σχεδόν έτοιμη για να την καταθέσουμε στη Βουλή, γιατί σκεφτόμαστε από τις 15-20 Οκτωβρίου και μετά να ανοίξουμε ένα διάλογο, να ανοίξουμε ΤΟΝ διάλογο και στη συνέχεια την πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που μας έχει παραδοθεί από τον Απρίλιο να τη διαμορφώσουμε σε κείμενο σχεδίου νόμου -δεν είναι απλό- και το Νοέμβριο αυτό να το καταθέσουμε στη Βουλή για να πάρει το δρόμο του.
Και ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, όποιος έχει επιχειρήματα να τα καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και με την ελληνική κοινωνία να μας παρακολουθεί να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις.
Με αυτές τις δύο μεγάλες παρεμβάσεις που έπονται και μένω στις κορυφαίες, δεν μιλάω για την καθημερινότητα, γιατί αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα θέματα τα οποία άλλες φορές επιτυχώς άλλες ανεπιτυχώς προσπαθούμε να λύσουμε, αλλά με αυτές τις δυο ακόμη κορυφαίες στιγμές θα ολοκληρωθεί ένας οργασμός ενεργειών παρεμβάσεων και αλλαγών, που τόσα χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας είχε ανάγκη και κάποια στιγμή η Ελλάδα ήρθε η ώρα να τα κάνει αυτά.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλώ τους υπευθύνους των Υγειονομικών Περιφερειών αν κ. Πολύζο δεν έχετε κάτι άλλο να πείτε να πάρουν θέση στο τραπέζι αυτό, για να ξεκινήσει το δεύτερο κομμάτι της σημερινής ατζέντας. Όμως εσείς δεν αποχωρείτε, έχουμε συνέχεια μετά, έχουμε δουλειά.
Και για μια ακόμη φορά για ό, τι έγινε συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στους επιστήμονες που συνεργάζονται μαζί μας. Να είστε καλά.