Ομιλία Υφυπουργού ΥΚΑ κ.Μιχάλη Τιμοσίδη,σε εκδήλωση με θέμα : Πρωτόκολλα-Οδηγίες Συνταγογράφησης
24/11/2011Γραφείο Τύπου
210 - 52.05.290-1
ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2011
ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΙΧΑΛΗ ΤΙΜΟΣΙΔΗ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Πρωτόκολλα - Οδηγίες Συνταγογράφησης»
Κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριοι Πρόεδροι των Επιστημονικών Εταιρειών, κύριοι Διοικητές, κύριοι εκπρόσωποι των εταιρειών που εργάζεστε στο χώρο του φαρμάκου,που είμαστε συνδιαμορφωτές ακριβώς της δυνατότητας που πρέπει να έχει ο πολίτης και να φτάνει το καλό φάρμακο έγκαιρα και στην ώρα του στον ασθενή ,όποτε το χρειαστεί, κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι του Τύπου, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ανταπόκρισή σας.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να ξέρετε ότι είναι από τις λίγες φορές που επικαλούμαι την ιδιότητα του γιατρού ,γιατί ήξερα ότι στη θέση της πολιτικής κι όταν είσαι υπεύθυνος σ’ ένα Υπουργείο, οι ιδιότητες πρέπει να πάνε στην άκρη γιατί μπορεί να είσαι μεροληπτικός και άδικος, ασκώντας δημόσια πολιτικές που πρέπει ν’ απευθύνονται σε όλους τους πολίτες.
Αυτή τη στιγμή όμως, θέλω να ζητήσω την κατανόηση τη δική σας γιατί οι άλλοι συνάδελφοι θα το κατανοήσουν αμέσως, να εκφράσω μια προσωπική ικανοποίηση και χαρά. Θεωρώ ευτυχή συγκυρία να συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια όλο αυτό το χρονικό διάστημα και σήμερα εδώ, ν’ ανακοινώνουμε ότι επιτέλους και η χώρα μας μπορεί να εναρμονιστεί, ν’ αποκτήσει τον ίδιο βηματισμό με τις υπόλοιπες εξελιγμένες χώρες.
Και θ’ αναφερθώ στο δικό μας χώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντας για εφαρμογή ένα εργαλείο κ. Υπουργέ, δεν είναι εντολή, δεν είναι οδηγίες αυτό που προσπαθούμε από σήμερα να ξεκινήσουμε και επίσημα.
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, είναι ένα εργαλείο που έχουν αξιοποιήσει πάρα πολλά χρόνια σε όλο το σύγχρονο κόσμο και δεν είναι τίποτε άλλο, απο ένα επιστημονικό βοήθημα για τους γιατρούς, είτε αυτοί είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα.
Αλλά δεν αφορά μόνον αυτούς, αφορά και στους ελεγκτές αυτών των γιατρών και στο τέλος-τέλος, αφορά και στην απόδοση λογαριασμού, τον οποίο πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, ο φορολογούμενος κάθε κράτους. Έτσι λοιπόν, πρέπει να δούμε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης και να μην τα εκλάβουμε ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας βρήκαμε μια ευκαιρία να βάλουμε κανόνες και να δώσουμε οδηγίες ώστε να περιστείλουμε, να μειώσουμε τη δαπάνη που πρέπει να παρέχει ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνική διάσταση, στους πολίτες του.
Δυο λόγια μόνο, γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Νομίζω ότι είναι κάτι που συζητιέται πάρα πολλά χρόνια και αυτό είναι πανθομολογούμενο. Έπρεπε να ξεκινήσει και ξεκινάει. Περί τίνος πρόκειται: Τα πρώτα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης που συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων, τους οποίους και από αυτή τη θέση θέλω να ευχαριστήσω γιατί αφιέρωσαν κ. Υπουργέ πολύ χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποιο αντίστοιχο αντάλλαγμα, μπήκαν λοιπόν ,πιστεύοντας σ’ αυτή τη λογική και σε αυτή την πολιτική που πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε, συνέβαλλαν τα μάλα.
Και έτσι έχουμε σήμερα για 16 νοσολογικές οντότητες αυτή τη στιγμή που όρισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, έτσι έχει γίνει αυτή η δουλειά και αυτή όλη η δουλειά εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2011 από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας όπως ορίζει ο νόμος, αφού βέβαια έχουν ληφθεί υπ' όψιν όλες οι παρατηρήσεις που υπέβαλλαν κ. Υπουργέ, όλες οι επιστημονικές εταιρείες οι οποίες βοήθησαν πολύ σημαντικά.
Θέλω να πιστεύω ότι με αυτή τη δουλειά έχουμε δώσει και ρόλο στις ίδιες τις επιστημονικές εταιρείες που ενώ ο νόμος έχει ορίσει, η πολιτεία δεν ήταν ποτέ συνεπής απέναντί της και δεν είχε τη στενή συνεργασία που πρέπει να έχουμε σ’ αυτή την περίπτωση. Συνεπώς, για τη σύνταξη χρησιμοποιήθηκαν επίσης επικαιροποιημένες οδηγίες που ήδη σήμερα λειτουργούν στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Αμερικής.
Ο σκοπός λοιπόν είναι κυρίως, και θέλω να το τονίσω αυτό, η προαγωγή της Ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση, αλλά και η ίδια η ασφάλεια των ασθενών, από μια λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο που ήδη είχαμε το προηγούμενο διάστημα, της υπέρμετρης συνταγογράφησης αλλά και του υψηλού κόστους που αυτή παράγει, προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί έτσι η μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους, δεν το κρύψαμε ποτέ, της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.
Όμως, όταν λέμε μείωση του κόστους, σ’ αυτό θέλω να συμπεριλάβω τρεις τέσσερις παράγοντες. Σε αυτό, συμπεριλαμβάνεται εκτός από την τιμή ,αυτή καθαυτή την τιμή του φαρμάκου, η μείωση του χρόνου επέλευσης αλλά και η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος να γίνει όσο γίνεται συντομότερα, σε πιο γρήγορο χρόνο και βεβαίως η μείωση των συνεπειών της πάθησης από τη χρήση των φαρμάκων.
Όλα αυτά λοιπόν σε μια λογική που θα γίνει αναλυτικά και θα δοθεί σε όλους, ότι υπάρχει ένας αλγόριθμος που θα δουλέψει αυτό το θεραπευτικό πρωτόκολλο συνταγογράφησης με το αρχικό φάρμακο επιλογής, τα δευτερεύοντα φάρμακα, τον εναλλακτικό τρόπο θεραπείας, τις σπάνιες περιπτώσεις και τις επιλογές που αναγράφονται με την κοινόχρηστη ονομασία της ουσίας.
Τελειώνω λοιπόν με την αναφορά μου στα θεραπευτικά πρωτόκολλα γιατί ο λόγος που εγώ έχω μια μικρή εισήγηση, είναι ακριβώς πώς μπορούμε να συνδέσουμε την εφαρμογή αυτών των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο δίκτυο χρονίων παθήσεων που ξεκινήσαμε εδώ και λίγο καιρό στο Υπουργείο, παρ’ ότι βρισκόμασταν μέσα σε μια τρομακτική οικονομική κατάσταση και οικονομική κρίση και στόχος μας ήταν να κάνουμε τη μείωση των υπερκοστολογημένων είτε συνταγογραφήσεων είτε του άλλου κόστους στο χώρο της υγείας, δεν παραμελήσαμε το άλλο κομμάτι που είναι αντικείμενο του Υπουργείου Υγείας, να εφαρμόσουμε και πολιτικές δημόσιας υγείας.
Έτσι λοιπόν, μετά από την εφαρμογή και την ψήφιση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, που πιστεύουμε ότι έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, έχουμε προχωρήσει και υλοποιείται ήδη αυτές τις ημέρες, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα χρόνια νοσήματα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου κ. Υπουργέ ότι έχουμε εγκαταστήσει πια και είναι στη χώρα μας, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με το οποίο συνεργαζόμαστε ακριβώς για τις πολιτικές των χρονίων νόσων.
Έτσι λοιπόν, εδώ σε συνεργασία με 120 Κέντρα Υγείας και με νοσοκομεία της χώρας, σε 150 Δήμους της χώρας, ήδη εφαρμόζεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Από τις αρχές του χρόνου έχουμε δρομολογήσει τη διαδικασία και θα ξεκινήσει ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού.
Έχουμε ήδη προμηθευτεί τις αναγκαίες τεχνικές υποδομές, αλλά θα συνεργαστούμε με όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και με τα αποκεντρωμένα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ήδη λειτουργούν με τα Ασφαλιστικά Ταμεία και με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, βρισκόμαστε σε συνεργασία, να διευκολύνουμε αυτή τη εξέταση, ν’ απευθυνθούμε σε 1,5 εκατομμύριο περίπου Ελληνίδων γυναικών και στα επόμενα 3 χρόνια αυτός ο στόχος να γίνει πραγματικότητα.
Ήδη διενεργείται το τεστ Παπανικολάου και επομένως το αμέσως επόμενο δίκτυο που θα αξιοποιήσουμε και ήδη βρισκόμαστε σε συζήτηση, είναι εδώ και ο Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, του Εθνικού Κέντρου Διαβήτη, είναι η αξιοποίηση των 82 περίπου Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων που υπάρχουν στη χώρα, έτσι ώστε να γίνει η εφαρμογή αυτών των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και να προβούμε και σε δράσεις και ενέργειες προληπτικής ιατρικής που αφορά το σακχαρώδη διαβήτη, που είναι μια από τις καλπάζουσες σύγχρονες ασθένειες, μη μεταδοτικές ασθένειες, δηλαδή χρόνιες ασθένειες.
Θ’ ακολουθήσουν οι πολιτικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι η πρώτη αιτία του θανάτου στο σύγχρονο κόσμο και βεβαίως οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και με την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μετά την ψήφιση του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, ένας τομέας για τον οποίο η χώρα μας ήταν σε πάρα πολύ δυσχερή θέση μιας και είχε καταλάβει την τελευταία θέση σε όλο τον κόσμο, σήμερα να έχουμε ένα ρυθμό αύξησης των περιστατικών που μεταμοσχεύονται.
Γιατί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης αλλά πιστεύω και της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλοι οι φορείς σε συνεργασία με όλους τους εθελοντικούς φορείς της χώρας, να κάνουμε γνωστό και να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη, έτσι ώστε να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων σώματος και να έχουμε περισσότερες περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων.
Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ζουν λεπτό με λεπτό πότε θα βρεθεί το όργανο, το πολύτιμο όργανο για να δώσουμε ζωή σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Θέλω να κλείσω γιατί ξέρω ότι πρέπει να είμαι πολύ σύντομος. Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας δε θα έχει να ζηλέψει και δε θα ντρέπεται όταν βρίσκεται σε διεθνή φόρα, όταν συζητούν για δημόσιες πολιτικές. Το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών μπήκε σε σωστή βάση και είμαι βέβαιος ότι σε δυο τρία χρόνια θα έχουμε επίσημα τεκμηριωμένα στοιχεία για ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο σήμερα δε μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τα στοιχεία που έχουμε και παρουσιάζουμε, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια και θέλω να ευχαριστήσω και εσάς για την υπομονή σας που πράγματι τόση ώρα είστε εδώ και παρακολουθείτε όλη αυτή τη συζήτηση.
Ευχαριστώ πολύ.