Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Eνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

22/06/2021
Eνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Πριν πάρει το λόγο η κυρία Θεοδωρίδου, θέλουμε να σας ανακοινώσουμε ότι από αυτήν την εβδομάδα οι ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιούνται δύο φορές. Μία για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης και μία κάθε Πέμπτη, μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παρεμβαίνει στις δύο αυτές ενημερώσεις όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας. Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με διπλή χαρά, αφού το θεωρούμε σύμμαχο στον έλεγχο της πανδημίας. Η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, με τη μείωση της διασποράς του ιού την οποία βιώνουμε τώρα, οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας που γνωρίζουμε: μάσκες, αυτοδιάγνωση, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.

Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας.

Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

Η σημασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική.

Σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στην δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Και αναφερόμαστε στον κίνδυνο των θρομβώσεων, το σπάνιο αυτό ανεπιθύμητο συμβάν το οποίο όμως μας έχει προβληματίσει. Και για συγκεκριμένες, πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις τέτοιων ιστορικών θρομβώσεων υπάρχει, όπως έχουμε προηγούμενα ανακοινώσει, η δυνατότητα χορήγησης ενός άλλου τύπου εμβολίου.

Όμως, η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη. Οι διεθνείς Οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει, δεν έχουν τα στοιχεία για την έγκριση, την άδεια της γενικής χορήγησης, όπως λέμε, ετερόλογων εμβολίων. Υπάρχουν βέβαια στοιχεία με ευοίωνες προβλέψεις για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητά τους.

Καμία, λοιπόν, δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι, με τον ενθουσιασμό των 18 έως 28 ετών.

Ο χρόνος τρέχει. Η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και ο χρόνος είναι 60 ημέρες μπροστά μας, που πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας.

Και ενώ η δεύτερη δόση που αναφέρουμε ξανά και ξανά είναι το μεγάλο όπλο για την προστασία μας, απασχολεί, πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσεως.

Ο επιφανής ερευνητής με αντικείμενο κυρίως τα εμβόλια Covid και όχι μόνο, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης που τόσο απασχολεί το κοινό.

Κατά την εκτίμησή του, η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός. Φαίνεται ότι η ανοσία με τις δύο δόσεις των εμβολίων κρατάει περισσότερο από αυτό που υπήρχε η αρχική εκτίμηση.

Αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού αναμένεται και για τους επαγγελματίες Υγείας, για τους υγειονομικούς. Πριν λίγες ημέρες, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής γνωμοδότησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής αρχής να ωφελούμε χωρίς να βλάπτουμε τους άλλους.

Η κλιμακούμενη πρωτοβουλία από την πλευρά της Πολιτείας περιλαμβάνει τρία στάδια. Τη στοχευμένη ενημέρωση, τα μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης για ορισμένα πράγματα και η πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα πρώτα δύο μέτρα, η ενημέρωση, η πειθώ, θα βοηθήσουν στο να μη χρειαστεί η εφαρμογή υποχρεωτικότητας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη που υπαγορεύει πολλές φορές μεταβολές μέτρων που λαμβάνονται, κάποια ίσως δεν κατανοούνται και πλήρως, αλλά αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και του ατόμου και της κοινωνίας.

Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε την κυρία Θεοδωρίδου. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας. Από το πρωί μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 85.000 άτομα και η ημέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 110.000 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7.500.000 εμβολιασμοί. 4.550.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43% και περισσότεροι από 3.000.000 συμπολίτες μας, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31%

Σε σχέση με τις παραδόσεις από τις εταιρείες, ήθελα να ενημερώσω ότι για τον μήνα Ιούλιο περιμένουμε από την Pfizer περισσότερα από 1.550.000 δόσεις, με συνολικές παραδόσεις της Pfizer για το τρίτο τρίμηνο στα 4.880.000 δόσεις.

Από την εταιρεία Moderna 380.000 δόσεις.

Και από την εταιρεία Johnson & Johnson, 152.000 δόσεις τον Ιούνιο, μέχρι τέλος Ιουνίου και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο.

Τα ποσοστά συμμετοχής των υγειονομικών, όπως έχει ήδη αναφερθεί και η Καθηγήτρια, η κυρία Θεοδωρίδου, για το ιατρικό προσωπικό του Δημόσιου Τομέα, του Ε.Σ.Υ. δηλαδή, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το ποσοστό ανέρχεται στο 86%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μισθωτούς του Ιδιωτικού Τομέα είναι στο 91%.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στον Δημόσιο Τομέα είναι στο 69% και στο νοσηλευτικό προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα 73%.

Το λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. είναι 66% και το αντίστοιχο στον Ιδιωτικό Τομέα στο 70%.

Εισερχόμαστε πλέον στην τρίτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου. Έχουμε ανοίξει πολλά διαθέσιμα ραντεβού στην χώρα και αυτή την στιγμή κάποιος πολίτης μπορεί να βρει διαθέσιμο ραντεβού για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, ακόμα και για τα mRNA εμβόλια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια, παραδείγματος χάριν, με το εμβόλιο της Pfizer, 25 Ιουνίου.

Και χαρακτηριστικά στην Αττική, όπου ήταν η περιοχή που δεχόμασταν την μεγαλύτερη πίεση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κάποιος μπορεί να κλείσει να εμβολιαστεί με εμβόλιο της Pfizer στις 30 Ιουνίου ή με εμβόλιο της Μοderna αύριο 23 Ιουνίου. Δηλαδή, σήμερα κάποιος μπορεί να μπει να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί αύριο.

Έχω πει στην αρχή πού βρισκόμαστε αυτή την στιγμή, με το 43% των συμπολιτών μας να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και το 31% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις που έχουμε από τις εταιρείες και την δυναμικότητα του συστήματος, αν θα συνεχιστεί η ανταπόκριση των πολιτών είναι εφικτός ο στόχος του 70% εντός του καλοκαιριού.

Εδώ θα ήθελα να απευθύνω ξανά κάλεσμα, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, να μπορέσουμε να μείνουμε στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, κυρίως στους νέους, και θα επαναλάβω τα λόγια που είπε η κυρία Κυριακίδου σήμερα, η Ευρωπαία Επίτροπος, κατά την επίσκεψη στον mega εμβολιαστικό σταθμό, στον «Προμηθέα», ότι τα εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατ’ αρχήν είναι ασφαλή.

Και δεύτερον, είναι το μοναδικό μας μέσο έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα άτομα τα οποία αγαπάμε και το μοναδικό μέσο για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, σε μια φυσιολογική και κοινωνική ζωή.

Δώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό προσέλευσης στην AstraZeneca, που ξεπερνούσε το 93%. Ανακοινώνουμε σήμερα τα τελικά ποσοστά προσέλευσης στην AstraZeneca, παραμένουν πολύ υψηλά.

Έτσι, λοιπόν, από την Τρίτη μέχρι σήμερα, το ποσοστό προσέλευσης κινήθηκε από το 93% μέχρι το 98%, με μέσο όρο για τις μέρες αυτές στο 97%.

Το ποσοστό αυτό είναι το ποσοστό που έχουμε καθημερινά, δηλαδή που παρατηρούμε από την πρώτη στιγμή, είναι το ίδιο με τα ποσοστά των άλλων εταιρειών, τα οποία είναι για την Pfizer 98%, 98% για τη Moderna και 97% για την Johnson & Johnson.

Θα ήθελα να πω ότι την Παρασκευή που μας πέρασε ξεκίνησε η διαδικασία στα ΚΕΠ, όπου οι πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση στο εξωτερικό, μπορούν με το πιστοποιητικό του εμβολιασμού από την ξένη χώρα να προσέρχονται στο ΚΕΠ. Εκεί θα καταχωρείται ο εμβολιασμός και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση.

Η δεύτερη αλλαγή που έχουμε κάνει, λόγω των αλλαγών που έχουμε στην αποθήκευση των εμβολίων, μειώσαμε το διάστημα σε 6 μέρες που κάποιος δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού εάν ακυρώσει ή αλλάξει το ραντεβού του περισσότερες από τρεις φορές.

Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω ότι με το άνοιγμα σε όλες τις ηλιακές ομάδες, στους πολίτες άνω των 18 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, από εδώ και στο εξής τα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να καλέσουν οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών στις αδιάθετες δόσεις.

Κλείνοντας, λέω ότι οι πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη και δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε προγραμματίσει εκ νέου ραντεβού και θα σταλεί sms. Αυτό θα γίνεται σταδιακά, θα αρχίσει από σήμερα το βράδυ, με το προτεινόμενο νέο ραντεβού, έτσι ώστε αν θέλουν να το επιβεβαιώσουν και να εμβολιαστούν

Τα πρώτα μηνύματα θα αρχίσουν να φεύγουν από σήμερα το βράδυ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Θεμιστοκλέους. Να περάσουμε σε κάποιες ερωτήσεις.

Μ. Ν. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: Καλησπέρα και ευχαριστώ. Κυρία Θεοδωρίδου, μιας και αναφερθήκατε στη μετάλλαξη Δ και σε ένα πιθανό επόμενο κύμα για ανεμβολίαστους. Υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει και αν έχει διερευνηθεί αν ήταν με μεταλλαγμένα στελέχη ή όχι;

Και θα ήθελα και μία ερώτηση για τον κύριο Θεμιστοκλέους. Μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, ότι η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα είναι η έσχατη λύση, ποια θα είναι τα ενημερωτικά μηνύματα για να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα; Κυρίως νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που απ’ όσο βλέπω είναι πιο χαμηλά τα ποσοστά, με βάση αυτά που μας είπατε.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καταρχάς το ινδικό στέλεχος δεν απασχολεί επί του παρόντος τη χώρα μας, αλλά πάντα υπάρχει αυτή η επαγρύπνηση και με ανοιχτά τα σύνορα και με τον τουρισμό είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε και την επίσκεψη της μετάλλαξης αυτής στη χώρα μας.

Πάντως τα δεδομένα είναι ότι οι εμβολιασμένοι δεν αποτελούν πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες ή ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι.

Υπάρχει ένας αριθμός εμβολιασμένων και με δύο δόσεις εμβολίων που μπορεί να περάσει ήπια τη νόσηση. Και ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτές οι περιπτώσεις να διερευνώνται και για το στέλεχος του ιού με το οποίο έχουν μολυνθεί.

Υπάρχει άλλωστε το Κέντρο της Γονιδιωματικής, το οποίο ελέγχει ακριβώς τη γενετική αλληλουχία αυτών των στελεχών.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Να πω για τα ποσοστά του υγειονομικού προσωπικού. Έχουμε πει ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνονται και ενημερώσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις στα Νοσοκομεία και για αυτό βλέπουμε έστω και μία αργή, αλλά σταδιακή άνοδο των ποσοστών.

Να πούμε κατ’ αρχήν στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά, αν συνυπολογίσουμε σε αυτό το ποσοστό και αυτούς οι οποίοι έχουν νοσήσει.

Και το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν παρεμβάσεις, όπως και τώρα γίνονται, για αυτό πιστεύω έχουμε αυτή την έστω μικρή αύξηση στα Νοσοκομεία, έτσι ώστε να αυξήσουμε τα ποσοστά συμμετοχής των υγειονομικών.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Καλησπέρα. Συνεχώς λαμβάνουμε κάποια μηνύματα από πολίτες οι οποίοι μας λένε τι γίνεται με τη δεύτερη δόση και την ακύρωσή τους, όταν έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση και βγήκε μετά η οδηγία ότι αν έχουν νοσήσει στο παρελθόν ή θα τους έρχεται κάποιο μήνυμα ή θα πρέπει να το ακυρώνουν μόνοι τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και υπάρχει ένα ζήτημα εκεί και θα ήθελα να μας πείτε, γιατί διαπιστώνω κατά κάποιο τρόπο ένα άγχος να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί. Και φαίνεται νομίζω και στα στοιχεία, ότι οι εμβολιασμοί που γίνονται για την πρώτη δόση είναι πολλοί περισσότεροι από ό,τι για την ολοκλήρωση, για δεύτερη δόση. Πιστεύετε μπορούμε να έχουμε την αισιοδοξία ότι στις 60 ημέρες, που νομίζω ότι ανέφερε και η κυρία Θεοδωρίδου, είναι ο χρόνος για να δημιουργήσουμε αυτό το τείχος ανοσίας ότι είναι αρκετό; Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε αυτούς που έχουν νοσήσει και θα κάνουν μία δόση, θα είναι έτοιμο την επόμενη Τετάρτη. Δηλαδή σε άλλες 10 μέρες από σήμερα θα είναι έτοιμο, έτσι ώστε αυτοί που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία δόση σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Άρα ακυρώνουν κανονικά τη δεύτερη δόση..

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ακυρώνουν από μόνοι τους τη δεύτερη δόση.

Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Δεν χρειάζεται να περιμένουν κάτι, απλά το ακυρώνουν.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Ακυρώνουν από μόνοι τους τη δεύτερη δόση, με βάση τις οδηγίες. Έχουμε τις τρεις περιπτώσεις, αν κάποιος έχει νοσήσει, θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 6 μηνών έτσι ώστε να κάνει την πρώτη δόση.

Αν έχει πρώτη δόση προγραμματισμένη πριν από τους 6 μήνες, θα ακυρώσει ο ίδιος το ραντεβού του και στους έξι μήνες, αφού ολοκληρώσει τους έξι μήνες, τότε θα κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί.

Αν έχει κάνει την πρώτη δόση και περιμένει τη δεύτερη, θα ακυρώσει ο ίδιος από μόνος του τη δεύτερη δόση, όλες τις περιπτώσεις τις έχουμε ανακοινώσει.

Είναι και αυτές οι κύριες περιπτώσεις που λέμε τώρα και πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορέσουμε να εκδώσουμε όχι αυτή την Τετάρτη, την επόμενη Τετάρτη.

Για το δεύτερο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε, δεν μπορεί κάποιος να δει ανάλογα με τη μέρα, γιατί αυτό έχει τυχαιότητα, τι ποσοστό πρώτων δόσεων γίνεται και τι δεύτερων δόσεων.

Το σίγουρο είναι ότι με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια και τις δόσεις που έχουμε, αν υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών, το 70% μπορεί να επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.

Άρα ο βασικότερος παράγοντας αυτή τη στιγμή που έμεινε, είναι η ανταπόκριση των πολιτών έτσι ώστε να εμβολιαστούν.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Πάντως νομίζω ότι θα βοηθήσουν και τα μέσα, διαχέοντας την προτροπή αυτοί που έχουν κάνει τη μία δόση να μην επαναπαύονται, να μην εφησυχάζουν ότι είναι προστατευμένοι. Και να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Νομίζω σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων μπορεί να υπάρχει και αυτή η σκέψη, ότι κάναμε τη μία δόση και είμαστε προστατευμένοι. Ένα ποσοστό μικρό ανοσίας το έχουν, αλλά δεν φτάνει. Θέλουμε και τις δυο δόσεις, αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Σας ευχαριστούμε πολύ.