Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη

26/08/2021
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας.

Ξεκινά η ενημέρωση από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο Σύστημα Υγείας.

Κυρία Παπαευαγγέλου ο λόγος σε εσάς.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.538 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 336. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών ακόμα 28 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων σημειώνουμε 843 νέα κρούσματα στην Αττική και 365 στη Θεσσαλονίκη. Όμως τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται και σε άλλες περιοχές και ενδεικτικά θα αναφέρω την Αχαΐα με 154 νέα κρούσματα, το Ηράκλειο με 106 και τη Μεσσηνία με 109.

Είναι σαφές από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ότι το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών του καλοκαιριού. Η πορεία της πανδημία, όμως,εμφανίζει μια σχετική σταθεροποίηση της τελευταίες δυο εβδομάδες αλλά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται στα 3.220 κρούσματα ανά μέρα.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των τεστ που γίνονται καθημερινά που αγγίζουν τις 90.000, με ιδιαίτερη αύξηση του αριθμού των rapid. Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας παρέμεινε σταθερός στην επικράτεια περίπου στο 3.5% αλλά όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλός δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά μας που αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα περιλαμβάνουν: αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και ταυτόχρονη σημαντική επέκταση σε μεγαλύτερες ηλικίες με συνεπακόλουθο την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Αναμένουμε ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάνουμε έκκληση λοιπόν σε όλους όσους επιστρέφουν να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν την επιστροφή τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον για 7-10 μέρες, στις επαφές τους τόσο στην εργασία και τις κοινωνικές τους συναναστροφές όσο και στο σπίτι. Η χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη διασπορά. Προτείνεται να αποφεύγεται εάν εφικτό να συναντήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 εβδομάδων κατά μια πενταετία, και σήμερα είναι στα 30 έτη. Πιο συγκεκριμένα,παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων στους νέους άνω των 39 ετών,ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον μήνα Ιούλιο οι υπερήλικες >65 ετών αποτελούσαν μόλις το 3.9% των νέων κρουσμάτων, στα κρούσματα που διαγνώστηκαν μεταξύ 1ης και 25ης Αυγούστου είχαμε συνολικά πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα άνω των 65 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό κρουσμάτων στην ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού στο 8.3%., γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που θα χρειαστούν νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ μέσα στις επόμενες μέρες.

Είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμα και σήμερα την περαιτέρω διασπορά της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νέοι θα πρέπει να αναβάλλουν την επίσκεψη στους παππούδες, ιδιαίτερα επιστρέφοντας από τα νησιά ενώ οι συνάνθρωποι μας μεγαλύτερης ηλικίας να μη ξεχνούν ότι η αυστηρή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να είναι στις 267 εισαγωγές ανά μέρα. Σήμερα υπολογίζεται ότι 2.500 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται στην επικράτεια. Το ισοζύγιο νέων εισαγωγών/εξιτηρίων βρίσκεται στο 1,6. Σημαντική είναι η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να αφορούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες. Έτσι σήμερα το 45% (σχεδόν ένας στους δύο) είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσηλευομένων ασθενών. Λογικό επακόλουθο είναι λοιπόν να βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αύξηση των διασωληνώσεων αλλά και της διάμεσης ηλικίας των διασωληνωμένωνασθενών κατά σχεδόν 10 έτη. Ο μέσος κυλιόμενος όρος των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά έχει αυξηθεί στους 31/μέρακατά μέσο όρο.

Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Έτσι λοιπόν με την εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών και ενώ μάθαμε καλά ότι ο ιός αυτός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, αλλάζοντας συχνά τα δεδομένα της πανδημίας, προσδοκούμε ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός με όπλο τις γνώσεις μας για τη σημασία των ατομικών αλλά και συλλογικών μέσων ατομικής προστασίας, τον μαζικό εμβολιασμό και το συχνό testing. Στοχεύουμε να επιστρέψουμε στις συνήθειες μας, να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και να μπορούμε να φροντίζουμε όλους τους ασθενείς με χρόνια ή μη άλλα νοσήματα, εκτός COVID, στα Νοσοκομεία μας.

Αδιαμφισβήτητα ο μαζικός εμβολιασμός όλων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε ώστε να πετύχουμε. Πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ συνολικά για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 22/08/2021, δείχνουν ότι μόλις 5.2% των κρουσμάτων και 3.4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Η πλειοψηφία των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σήμερα, με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως και με το 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο εφαρμογής εμβολιασμού.

Ανησυχεί ιδιαίτερα η παρατήρηση ότι η εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών έχει εμφανίσει πλατό, δεν βελτιώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί το πιο καθοριστικό παράγοντα να νοσήσει κάποιος βαριά από κορονοϊό και να χάσει τη ζωή του. Απευθυνόμενη σε αυτούς που ακόμα δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, τους καλώ να το ξανασκεφτούν. Δεν μπορούν πια να βασίζονται στη προστασία που δυνητικά τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντος τους. Είναι σαφές πια ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν.

Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα σε περιβάλλον όπου επικρατεί η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δ, δεν προσφέρει πλήρη αποστειρωτική ανοσία και ότι όσο περνάει ο καιρός μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, κάποιοι εμβολιασμένοι ενδέχεται να κολλήσουν. Αδιαμφισβήτητο, όμως, παραμένει το γεγονός ότι ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας. Και ενώ η συζήτηση για την επαναληπτική δόση έχει ήδη ξεκινήσει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε τη χορήγηση επαναληπτικής δόσης εμβολίου άμεσα σε όλους τους πλήρως εμβολιασμένους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κύριος στόχος παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Η επαναληπτική δόση σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη πιθανότητα λοίμωξης αλλά και σοβαρής νόσησηςτων ήδη εμβολιασμένων δεν θα λύσει όμως το πρόβλημα της πανδημίας. Οι προσπάθειές μας πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στο κύριο στόχο μας που είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε αποτελεσματική μείωση της διασποράς και θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών.

Κάνω έκκληση και πάλι λοιπόν σε όσους διστάζουν ακόμα και σήμερα, να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους που εμπιστεύονται να λύσουν τις απορίες τους και να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους. Ας μη ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα ατομικής προστασίας για τον ίδιο τον άνθρωπο που εμβολιάζεται, αλλά συγχρόνως αποτελεί και μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κλείνοντας, και με τη σκέψη στα σχολεία που θα ξεκινήσουν και πάλι σε λίγες μέρες, όχι μόνο από τη θέση του λοιμωξιολόγου αλλά κυρίως ως παιδίατρος και γονέας θα ήθελα να απευθυνθώ στους γονείς των εφήβων και να τους καλέσω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους το συντομότερο δυνατόν. Ας μη ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός των εφήβων ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο όπου ήδη στα τέλη Ιουλίου είχε εμβολιαστεί το 41% των εφήβων 12-17 ετών. Στην Ευρώπη οι περισσότερες χώρες έχουν συστήσει τον εμβολιασμό των εφήβων και έχουν ήδη πετύχει σημαντικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πριν λίγες μέρες, στις 23 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Παιδίατρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων έναντι του SARS-CoV-2 (COVID-19), όπου τονίζονται τα πολυάριθμα οφέλη του μαζικού εμβολιασμού των εφήβων και τοποθετούνται σαφώς υπέρ του άμεσου εμβολιασμού των εφήβων στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες παιδίατροι με τη στενή σχέση που έχουμε με τις οικογένειες που φροντίζουμε, έχουμε πετύχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μας με τα κοινά εμβόλια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι σε επαφή με τις επιστημονικές εταιρείες των Ελλήνων παιδιάτρων έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στον έγκαιρο εμβολιασμό των εφήβων μας που ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ο εμβολιασμός των εφήβων έναντι της νόσου COVID-19 είναι ασφαλής και θα μειώσει αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού στα Γυμνάσια και τα Λύκεια επιτρέποντας στα παιδιά μας να επιστρέψουν στην απρόσκοπτη μαθητική ζωή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Παπαευαγγέλου. Κύριε Μαγιορκίνη έχετε τον λόγο.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Να δούμε την επιδημία πώς έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα σε παγκόσμια κλίμακα.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 215 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4.4 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεις έμεινε αμετάβλητος εντός της τελευταίας εβδομάδας σε περίπου 650.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων ήταν σχετικά σταθερός με μόλις 2% αύξηση σε περίπου 9.800 ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα δείχνει σχετικά σταθερή με μικρή αύξηση 3% στις διαγνώσεις, αλλά με 10% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 129.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1400 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 16 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σημαντική βελτίωση έδειξε η Γαλλία και η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες.

Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια παρέμεινε σχετικά σταθερός. Από την άλλη, η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 250 και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1.

Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε σταθερός. Ωστόσο ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκε κατά 54% σε περίπου 30 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 42 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4.6 εκατομμύρια πολίτες. Περίπου 32 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας ήταν σχεδόν 85.000.

Η επιδημία τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες δείχνει σημεία σταθερότητας μεν στον αριθμό των διαγνώσεων, αλλά βραδείας επιδείνωσης στο προφίλ νοσηρότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνονται πλέον οι διαγνώσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, όπως είπε και η κυρία Παπαευαγγέλου.

Βρισκόμαστε 1.5 περίπου μήνα πριν από την περίοδο αύξησης της μεταδοτικότητας. Καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και έτσι αναμένουμε ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού θα αυξηθούν σημαντικά. Έχουμε περίπου 1 με 1.5 μήνα να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αναμενόμενη αύξηση μεταδοτικότητας της χειμερινής περιόδου.

Και εδώ θα σταθώ και θα κάνω έκκληση ξανά, για ακόμη μία φορά στους νέους. Πρέπει να κλείσουν το ραντεβού τους με το εμβόλιο σήμερα. Οι νέοι είναι φυσιολογικό να έχουν πολλές επαφές, να είναι δραστήριοι και έτσι χωρίς να το θέλουν, τονίζω χωρίς να το θέλουναποτελούν το επίκεντρο της μετάδοσης της επιδημίας. Κάθε νέος ηλικίας 18-40 ετών μεταδίδει, επαναλαμβάνω χωρίς να το θέλει, τη νόσο σε τουλάχιστον 2-3 φορές περισσότερα άτομα από ότι οι υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.

Συνεπώς η νόσος είναι πιθανόν να έχει συνέπειες τόσο για τους ίδιους, αλλά πολύ περισσότερο για το περιβάλλον τους. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης χωρίς τον εμβολιασμό των νέων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό.

Σας ευχαριστώ πολύ, θα είμαι διαθέσιμος στο τέλος για ερωτήσεις.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Μαγιορκίνη. Να περάσουμε σε ορισμένες ερωτήσεις.

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Κοντοζαμάνη, 1η Σεπτεμβρίου έχετε δηλώσει σε κάθε τόνο ότι οι υγειονομικοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα βγουν σε αναστολή.

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αναπλήρωση αυτών των θέσεων, πόσοι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα δεν έχουν ακόμη κάνει την πρώτη δόση και υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες ότι οι υγειονομικοί ως δημόσιοι υπάλληλοι προπληρώνονται το 15νθημερο του επόμενου μήνα, τέλος Αυγούστου to 15μερο του Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν αναφορές ότι θα τους ζητηθεί να δώσουν πίσω αυτό τον μισθό του δεκαπενθημέρου ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ισχύει αυτό; Υπάρχει αυτή η σκέψη;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας. Βεβαίως, πράγματι, όπως είπατε, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται τον επόμενο μήνα.

Όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, θα αναζητηθούν τα ποσά αυτά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Δηλαδή, θα πρέπει να επιστρέψουν, ανάλογα με τις ημέρες τις οποίες λείπουνε από την εργασία τους, τα ποσά αυτά. Το προβλέπει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Τώρα, σε ότι αφορά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το πώς θα λειτουργήσουμε από την επόμενη εβδομάδα και δεδομένου, βεβαίως, ότι έχουμε μια πανδημία σε εξέλιξη, έχουμε συγκεντρώσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχουμε σχεδιάσει, όλα τα Νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια, έχοντας αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές, πού υπάρχουν τμήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και υπάρχει η πρόβλεψη και για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως άλλωστε το προβλέπει ο νόμος.

Υπάρχει η πρόβλεψη- θα υπάρξει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρε-. Να μπορέσουμε να έχουμε στην διάθεση μας υπηρεσίες outsourcing όπως λέμε, για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα Nοσοκομεία και στις δομές.

Έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά.

Και βεβαίως θα υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία και προς αυτή την κατεύθυνση, συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού αυτού, προκειμένου να αποφύγουμε την γραφειοκρατία.

Αναφέρομαι κυρίως στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια, έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση και θα παραταθούνε και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας που θα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές.

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Πόσοι υγειονομικοί είναι μέχρι τώρα ανεμβολίαστοι; Τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ζήτηση για ραντεβού.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Αυξάνεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών. Το έχουμε πει και το λέμε συνέχεια και το τονίζουμε, οι υγειονομικοί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για εμβολιασμό.

Άλλωστε θυμάστε ότι ήταν η πρώτη ομάδα η οποία εμβολιάστηκε όταν είχαμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας. Και παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αύξηση του ποσοστού αυτού.

Είμαστε σίγουροι ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι την 1η του μήνα που τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος.

Α.ΚΟΛΟΝΕΛΟΥ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να κάνω ένα ερώτημα που αφορά τον κύριο Κοντοζαμάνη. Με ανακοίνωσή τους σήμερα οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων αναφέρουν ότι είναι ανέφικτο να πραγματοποιείται πλέον η εξέταση που αφορά τα rapid test, αυτό που είπε ο Υπουργός, θα κοστίζει 10 ευρώ, λένε ότι είναι ανέφικτο γιατί είναι η τιμή αυτή κάτω του κόστους.Τι τους απαντάτε; Τι βλέπετε ότι θα γίνει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο και για αυτό; Ευχαριστώ πολύ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση. Σίγουρα έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε κάποιος να χάνει, να «μπαίνει μέσα» να το πω απλά από μια υπηρεσία την οποία παρέχει.

Και υπολογίσαμε αυτή την τιμή, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ποσότητες τεστ, διαγνωστικών ελέγχων, οι οποίοι έλεγχοι θα διεξαχθούν, και τη ραγδαία μείωση του κόστους του τεστ αυτού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών που χρησιμοποιούμε αυτά τα τεστ για τη διαχείριση της πανδημίας.

Γ.ΣΚΙΤΖΗ: Καλησπέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Κοντοζαμάνη, σε σχέση με το σχεδιασμό για την τρίτη ομάδα στην κατηγορία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και αναφέρομαι στους ιδιώτες γιατρούς τους φαρμακοποιούς και τους οδοντιάτρους.

Εκεί ποιος είναι ο σχεδιασμός σας στο ενδεχόμενο μη εμβολιασμού; Γιατί υπάρχουν, ήδη όπως ξέρετε και εσείς, στις ομοσπονδίες συζητήσεις, δηλαδή σε περίπτωση που γίνει ένας έλεγχος και δεν είναι εμβολιασμένος ο γιατρός ο ιδιώτης τι ακριβώς γίνεται;

Και κυρία Παπαευαγγέλου, αν μου επιτρέπετε, ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με την τρίτη, την επαναληπτική δόση όπως λέτε και εσείς, αν έχει γίνει μια συζήτηση ήδη για τους υγειονομικούς που ήταν στην πρώτη κατηγορία που έχουν εμβολιαστεί, δεδομένου ότι έχει κλείσει ο κύκλος του εξαμήνου για πολλούς από αυτούς. Σας ευχαριστώ.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πρόκειται για επέκταση των κατηγοριών που οφείλουν να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Είπαμε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούμε.

Το διευκρινίζουμε λοιπόν γιατί και ο οδοντίατρος και ο φαρμακοποιός και οι ιδιώτες γιατροί είναι υγειονομικοί. Επομένως οφείλουν να εμβολιαστούν.

Θα υπάρξουν κυρώσεις, θα προβλεφθούν, στην περίπτωση που αυτές οι κατηγορίες υγειονομικών δεν εμβολιαστούν.

Γ.ΣΚΙΤΖΗ: Αν υπάρχει ειδίκευση στις κυρώσεις. Αυτό είναι το ερώτημα.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Θα υπάρχει. Ναι, θα υπάρχει. Με νομοθετική πρωτοβουλία.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Αναφορικά με την χορήγηση τρίτης δόσης σε άλλες ομάδες πληθυσμού είναι κάτι το οποίο συζητείται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Αυτή την εβδομάδα εισηγηθήκαμε τον εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.

Συνεχίζονται οι κουβέντες. Θα σας παραπέμψω την Δευτέρα στην ενημέρωση της κυρίας Θεοδωρίδου. Δεν υπάρχει άλλη απόφαση πέρα από αυτήν που ξέρετε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επόμενη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 30 Αυγούστου. Ευχαριστούμε πολύ.