Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

12/09/2022
Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας. Ξεκινάει η ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους. Καλό φθινόπωρο και καλή σχολική χρονιά σε παιδιά και γονείς.

Το φθινόπωρο όπως όλοι ξέρουμε πάντα σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου προετοιμασίας ΄για τους χειμερινούς μήνες που ακολουθούν και που είναι οι μήνες που ευνοούνται, κυρίως οι σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μέχρι σήμερα 2022, 3ο φθινόπωρο μαζί με τον κορονοϊό. Ο βασικός εμβολιασμός κατά του Covid και οι αναμνηστικές δόσεις, όπως ξέρουμε, έχουνε μεταβάλει καθοριστικά την πορεία της λοίμωξης προστατεύοντας από τη σοβαρή νόσο και τους θανάτους.

Όμως, η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας τόσο με τον εμβολιασμό, όσο και από την ίδια τη νόσηση, όπως και η διαδοχική εμφάνιση διαφόρων μεταλλάξεων παραλλαγών του κορονοϊού, υπαγόρευαν την ανάγκη παρασκευής εμβολίων προσαρμοσμένα προς τα κυκλοφορούντα στελέχη.

Την 1η Σεπτέμβριου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ο ΕΜΑ γνωμοδότησε θετικά για δύο διδύναμα εμβόλια, το comirnatie original Ο1 της εταιρείας Pfizer, όπως και το spikevax byvalante της εταιρείας Moderna πάλι με την Ο1.

Η έγκριση στοχεύει στο να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες εμβολιασμού των Ευρωπαϊκών χωρών για την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Τα διδύναμα αυτά εμβόλια στηρίζονται στην Mrna μεθοδολογία και τεχνολογία και αποτελούν μία προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων.

Περιλαμβάνουν δηλαδή την πρωτεΐνη της ακίδας του αρχικού στελέχους, του στελέχους Γουχάν και την πρωτεΐνη της ακίδας της παραλλαγής Ο1.

Τα προαναφερθέντα εμβόλια με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή αυξημένο ποσό, αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2 , Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.

Τα δεδομένα ασφάλειας, δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, είτε τοπικές, είτε συστηματικές, είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχικά εμβόλια. Είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας.

Τα εμβόλια χορηγούνται ενδομυϊκά και περιέχουν 15 μικρογραμμάρια νουκλεοσιδίου του αρχικού στελέχους, τους στελέχους Γουχάν και 15 μικρογραμμάρια του νουκλεοσιδίου της παραλλαγής όμικρον.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική έγκριση του EMA τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω και οι συστάσεις όπως συμβαίνει πάντα καθορίζονται από κάθε χώρα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά της δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη και άλλα δεδομένα που μπορεί να έχει κάθε χώρα.

Τα επικαιροποιημένα αυτά εμβόλια προορίζονται και αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές, μόνο για αναμνηστική δόση. Δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, να υπενθυμίσω ότι είναι οι δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία διαφοροποίηση αν έγινε το εμβόλιο της Astra Zeneca ή το Jonson ή της Pfizer.

Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν και ανεμβολίαστοι ή και πλημμελώς εμβολιασμένοι, οπότε στα άτομα αυτά ο βασικός εμβολιασμός θα συμπληρώνεται με το μονοδύναμο, με το κλασικό εμβόλιο. Τα εμβόλια χορηγούνται τα επικαιροποιημένα σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.

Επομένως μετά από εμβολιασμό και μετά από νόσηση θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες για τη χορήγηση αυτής της δόσης με το βελτιωμένο προσαρμοσμένο εμβόλιο. Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε κύριες ομάδες. Σας είναι γνωστές διότι ήδη έχει χρησιμοποιηθεί αυτή η κατηγοριοποίηση και σε άλλες περιστάσεις κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού. Και με λεπτομέρειες για τα νοσήματα που καθιστούν τα άτομα ευάλωτα και άρα χρήζουν του επαναληπτικού αυτού, το αναμνηστικού εμβολιασμού υπάρχουν πίνακες οι οποίοι απομένει να έχουν μια τελευταία ματιά στην αυριανή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής και να είναι στη διάθεσή σας αναρτημένοι αν το ζητήσετε.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει πρώτον όλα τα άτομα ηλικία άνω των 60 ετών. Επίσης άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.

Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων. Επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα. Όπως και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό.

Οι πίνακες όπως σας προανέφερα έχουν διαμορφωθεί και η τελική επικύρωση τους θα γίνει αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων εμβολίων όπως για τις παραλλαγές 04, 05 ή και άλλοι τύποι εμβολίων όπως πρωτεϊνικά εμβόλια.

Βλέπουμε δηλαδή μια σημαντική διεύρυνση στο άμεσο μέλλον των επιλογών και αυτό που περιμένουμε από αυτή την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων είναι ουσιαστικά η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών.

Ο βασικός και κύριος στόχος είναι, και αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε κατά νου, η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερο από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Και πριν κλείσω για τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα ήθελα να θυμίσω το γνωστό παλιό μας σημαντικό εμβόλιο ότι μαζί δηλαδή με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό για τον Covid δεν θα πρέπει να αμελήσουμε ή να αναβάλουμε τον εμβολιασμό για την γρίπη που είναι τόσο σημαντικός για την προστασία της υγείας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Καλησπέρα. Θα ξεκινήσω παραδοσιακά δίνοντας τα αριθμητικά στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 7.600.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση και σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότεροι από 5.845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση, αριθμό που μας τοποθετεί στη 12η θέση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό 54,8% του γενικού πληθυσμού, την ώρα που αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 53,7%.

Επίσης μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με 2η αναμνηστική δόση περισσότεροι από 555.000 συμπολίτες μας και με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 10η θέση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 BA1 όπως ονομάζεται και πριν από λίγο στις 18:00 ανοίξαμε την πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού με αναμνηστική δόση με τα εμβόλια αυτά.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης. Οι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων, οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Από εδώ και στο εξής το βασικό σχήμα όπως ήδη έχει αναφέρει η καθηγήτρια η κυρία Θεοδωρίδου θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Στο σύστημα η ένδειξή τους πέρα από αναμνηστική και 1η και 2η δόση, θα υπάρχει η ένδειξη Pfizer για τα αρχικού τύπου και Pfizer BA1 για τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα τύπου και επίσης σήμερα να ενημερώσετε ότι αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον ΕΜΑ για τα εμβόλια BA4,5 δηλαδή τις καινούριες παραλλαγές, πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση των εμβολίων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου, την εβδομάδα που ξεκινάει από 19 Σεπτεμβρίου.

Η χώρα μας με το που παραλάβει, αμέσως τις επόμενες μέρες θα θέσει τα εμβόλια αυτά όπως κάναμε και με τα εμβόλια της Όμικρον 1, άρα πολύ σύντομα θα έχουμε και τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Γεια σας. Θέλω να ρωτήσω το εξής. Επειδή πάρα πολύς κόσμος έχει νοσήσει με κορονοϊό και πολλοί από αυτούς που νοσούν πλέον, επειδή το περνούν και ελαφρά σχετικά, εννοώ οι υγιείς, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν τεστ ή να το δηλώσουν στον ΕΟΔΥ. Το λέω για την καλοκαιρινή περίοδο.

Το γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει και θεωρούν περιττή, τολμώ να πω τη λέξη, την αναμνηστική δόση καθώς λένε ότι αν συμβεί είναι κάτι ήπιο και θα ξαναπεράσει, σας λέω τι ακούω μέσα στην κοινωνία και που οφείλω να σας αναφέρω.

Και θέλω επίσης και μία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή με σοβαρά προβλήματα υγείας που είχαν κάνει την τέταρτη δόση πλέον, όπως τη λέγατε εσείς τότε, με κάποιο από τα συμβατικά εμβόλια, πρέπει να κάνουν και αναμνηστική και πέμπτη δόση δηλαδή;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Κύριε Κεφαλογιάννη πολύ καίρια τα ερωτήματά σας.

Αρχίζω από τη δεύτερη ερώτηση που κάνατε αν άτομα μεγάλης ηλικίας όπως είπατε τα οποία προ τεσσάρων πέντε μηνών, τότε ανοίξαμε για την τέταρτη δόση, έκαναν την τέταρτη δόση. Ήμουνα νομίζω σαφής, η βιβλιογραφία, οι ενδείξεις όλες είναι σαφείς ότι μετά την πάροδο τριών τεσσάρων μηνών η ανοσία φθίνει, επομένως ναι αυτά τα άτομα θα κάνουν και την επόμενη δόση με το επικαιροποιημένο.

Η πρώτη σας ερώτηση ναι μεταφέρει ένα πνεύμα που υπάρχει, αλλά ακόμη και μία τοποθέτηση που υπήρχε και επιστημονικά πριν, ότι εάν έχεις κάνει τρεις δόσεις εμβολίου και νοσήσεις έχεις υβριδική ανοσία δε χρειάζεσαι εμβόλιο, δεν ισχύει αυτό. Όλοι συζητούν, όπως προανέφερα, ότι και μετά από τη νόσηση εφόσον έχει περάσει ένα διάστημα πέραν τουλάχιστον των τριών μηνών χρειάζεται ο επανεμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Να διευκρινίσω ότι αναφερόμουν στους απολύτως υγιείς στην ερώτηση.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Στους απολύτως υγιείς ακόμη αν και δεν μου αναφέρατε και ηλικία, αλλά δεν τους έχουμε συμπεριλάβει τουλάχιστον στην αρχική ταξινόμηση για τη λήψη δόσης με επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Υπάρχει κάποια σκέψη για τον υγιή πληθυσμό; Δηλαδή γι΄ αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Πάλι το είπα, θα υπάρχει διότι υπάρχουν και άτομα τα οποία εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο κι επομένως μπορούν να διαφοροποιηθούν ή ακόμη και επιθυμούν να κάνουν ένα εμβόλιο. Όλα θα τα λάβουμε υπόψιν μας, είναι από αυτά τα θέματα που σας είπα ότι θα τα επεξεργαστούμε και θα τα αποτυπώσουμε στην αυριανή συνεδρίαση συμπληρωματικά στον μεγάλο κατάλογο που έχουμε ήδη διαμορφώσει για τα νοσήματα, για τις καταστάσεις που συστήνεται ο εμβολιασμός.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ:

Μια διευκρίνιση καταρχάς, αρχικά μάλλον. Όσοι λοιπόν δεν είναι εμβολιασμένοι καθόλου, δεν έχουν κάνει το αρχικό σχήμα θα πρέπει να κάνουν το αρχικό σχήμα και μετά να ακολουθήσουν οι επαναληπτικές.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ακριβώς, πολύ σωστά. Το εμβόλιο το παλιό, το καλό μας εμβόλιο.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ:

Το βασικό ας πούμε.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Το βασικό εμβόλιο. Αυτά είναι βελτιωμένα εμβόλια αλλά η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων είναι που μας έδωσε το πλεονέκτημα να μιλάμε για μείωση θανάτων και μείωση σοβαρών νοσημάτων.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ:

Αναφέρατε, κύριε Θεμιστοκλέους, ότι αναμένεται ο ΕΜΑ να εγκρίνει τα νέα εμβόλια. Γιατί τότε θα σκεφτεί κάποιος να μπω στη διαδικασία να κάνω αυτά τα επικαιροποιημένα και να μην περιμένω να έρθουν τα καινούργια για να κάνω αυτά booster; Δηλαδή να κάνω αυτά ως επαναληπτική δόση;

Και ρωτώ και τους δυο σας. Δηλαδή και από πλευράς επιστημονικής και σε ότι έχει να κάνει με το σχεδιασμό.

Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ναι, είναι απόλυτα κατανοητό ότι αν κανείς ακούει ότι το ένα είναι Ο1, το άλλο είναι Ο4, Ο5 θα σκέφτεται τους μεγαλύτερους αριθμούς. Στη σύγκριση των διδυνάμων εμβολίων υπάρχουν διαφορές αλλά δεν είναι αξιόλογες ώστε να κάνουν τη μεγάλη μεταβολή στην επιλογή για εμβολιασμό.

Και θέλω να προσέξετε τις φράσεις που όλα τα μέλη της Επιτροπής προσπάθησαν να διατυπώσουν και να είναι σαφείς, ότι δεν έχει σημασία το ποιο εμβόλιο κάνεις. Είναι να το κάνεις στο σωστό χρόνο.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Να σας πω εγώ καταρχήν αυτό αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συζητηθεί και σε αυτό το επίπεδο. Ο λόγος που το κάνουμε πρώτα είναι γιατί δεν ξέρουμε τη σαφή ημερομηνία άφιξης των επόμενων εμβολίων.

Τη στιγμή που έχουμε ένα νέου τύπου εμβολίου θα βγει στην κυκλοφορία όποτε θα έρθει το επόμενο. Το επόμενο μπορεί να έρθει σε 15 μέρες, σας είπα περίπου πότε είναι πιθανό, 20 μέρες, μπορεί να έρθει και σε ένα μήνα.

Άρα κάποιος θα πρέπει να ζυγίσει και πιστεύω η κυρία Θεοδωρίδου ήταν πολύ ξεκάθαρη, αν θα εμβολιαστεί τώρα, δηλαδή Τετάρτη ή Πέμπτη με το επικαιροποιημένο ή θα εμβολιαστεί σε ένα μήνα πιθανώς με το καινούργιο.

Η απάντηση επιστημονικά είναι τώρα με το ΒΑ1. Υπάρχουν χώρες να σας πω στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα κάνουν καθόλου διαχωρισμό. Δεν θα δίνουν καν την πληροφορία στους πολίτες με ποιο εμβόλιο εμβολιάζονται.

Εμάς ξεκάθαρο από την αρχή ήταν ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει και για αυτό ακόμα και την ώρα που κλείνει ραντεβού θα ξέρει με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστεί.

Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:

Το καλοκαίρι νόσησε πολύς κόσμος. Το ξέρουμε αυτό. Κάποιοι εξ αυτών, αρκετοί δεν νόσησαν, ήταν ασυμπτωματικοί και κάποιοι εξ’ αυτών φαντάζομαι δεν θα έχουν κάνει καν τεστ να δουν ότι το πέρασαν, μέσα σε οικογένειες μιλάω τώρα.

Όταν μιλάμε για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που πρέπει τώρα, καλείται να εμβολιαστεί και μέσα σε αυτούς είναι νέοι άνθρωποι, υγιείς. Μήπως θα έπρεπε, δεν ρωτάω αν θα έπρεπε, λέω αν εσείς συστήνετε να κάνουν αντισώματα πρώτα, γιατί μπορεί να μην έχουν περάσει 3 μήνες, να νόσησαν τον Αύγουστο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Μέχρι τώρα δεν έχουνε συστήσει αντισώματα ως δείκτη που να επηρεάσει καμία από τις δράσεις σχετικά με τον εμβολιασμό. Επομένως δεν θα έλεγα ότι θα συστήναμε.

Ακόμη και στους δύο μήνες να γίνει το εμβόλιο, δεν υπάρχει θέμα μετά από αυτήν την ήπια συμπωματική νόσηση που είπαμε.

Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ:

Όχι, αν είναι ασυμπτωματική λέω μπορεί να είναι ενός μήνα, δηλαδή δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος αν πάει και κάνει και το εμβόλιο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Όχι.

Π. ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ:

Γεια σας. Ήθελα να αναφερθώ λίγο στη γρίπη. Διεθνείς οργανισμοί και ειδικοί επιστήμονες έχουνε εκφράσει με βάση την εμπειρία του Νοτίου Ημισφαιρίου το φόβο ότι μπορεί φέτος να έχουν ένα πολύ έντονο κύμα γρίπης στην εποχική της έξαρση και πρόωρο ίσως.

Υπάρχουνε σκέψεις για αλλαγή στις συστάσεις που κάνετε για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τη γρίπη; Αυτή είναι η μία ερώτηση και ένα άλλο που ήθελα να ρωτήσω πάλι στο ίδιο πλαίσιο.

Είναι ότι υπάρχει και ένας φόβος για κόπωση του πληθυσμού από τους πολλούς εμβολιασμούς αι πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίστε αυτό; Γιατί μήπως έχει κάποια επίπτωση στο πότε θα κάνει ο κόσμος και αν θα κάνει την γρίπη;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ναι, αυτό που λέτε, την κόπωση από τον εμβολιασμό είναι όντως ένα φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς και δεν νομίζω ότι υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για τον τρόπο που μπορεί κανείς να κάνει ανάταξη αυτού του φαινομένου.

Οπωσδήποτε η ενημέρωση, η σωστή ενημέρωση όχι η πιεστική ενημέρωση, γενικότερα η πίεση νομίζω ότι δρα ευεργετικά. Τώρα για το θέμα της γρίπης, ναι, πάντα παίρνουμε τα δεδομένα της Αυστραλίας, γιατί σε αυτήν αναφερθήκατε και από εκεί κάνουμε μία έτσι προέκταση, επέκταση τω σκέψεών μας, ότι μπορεί να έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα.

Σας πληροφορώ, νομίζω ο κύριος Θεμιστοκλέους το γνωρίζει πολύ καλά, ότι τα εμβόλια της γρίπης σχεδόν έχουν φθάσει, είναι ήδη στα περισσότερα φαρμακεία. Οι συστάσεις, η εγκύκλιος που εκδίδεται κάθε χρόνο μιλάει για εμβολιασμό εντός του Οκτωβρίου. Δηλαδή κλασικά γίνεται η αναφορά για τον εμβολιασμό τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν χρειάζεται, είμαστε χώρα με πολύ καλό καιρό, υπάρχει επιτήρηση αυστηρή αλλά δεν έχουμε μία έκρηξη κρουσμάτων για να πούμε να γίνει το εμβόλιο μέσα στις αρχές Οκτωβρίου, να γίνει όμως μέσα στον Οκτώβριο, δεδομένου ότι χρειάζονται γύρω στις δύο εβδομάδες για την ανοσοποίηση και συνήθως η επιδημία έρχεται μετά τα μέσα Δεκεμβρίου και στη χώρα μας.

Επομένως δεν υπάρχει ένα σχέδιο επιτάχυνσης του εμβολιασμού για τη γρίπη, αλλά υπάρχει μία προτροπή να γίνει στο χρόνο που πρέπει και που συστήνεται, να μην αναβάλλεται. Οι περισσότεροι στη χώρα μας κάνουν το εμβόλιο γρίπης όταν αρρωστήσουν με γρίπη τα μισά άτομα της οικογενείας τους.

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Συγγνώμη γιατί είναι συμπληρωματική ερώτηση, ούτε σύσταση για να διευρυνθεί ο εμβολιασμός για τη γρίπη; Σύσταση, δεν εννοώ…

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Αναφέρονται οι ευάλωτες ομάδες αλλά μπορεί δεν είναι απαγορευτικό, υπάρχει και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θυμόσαστε από πέρσι και η διευκόλυνση της διενέργειας του εμβολιασμού τα φαρμακεία.

Β.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:

Κυρία Θεοδωρίδου για σας είναι η ερώτηση, κάνοντας μία επισκόπηση των σημερινών επιστημονικών δεδομένων όσον αφορά την έρευνα για τα εμβόλια και τα αποτελέσματα που έχουμε, εκτιμάτε ότι είμαστε κοντά ή ακόμη πολύ μακριά από τον αποκλειστικά ετήσιο εμβολιασμό για τον κορονοϊό;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ευχαριστώ πολύ, μου δίνετε ένα τόσο σημαντικό ρόλο να απαντήσω, είναι ένα ερώτημα στο οποίο όλοι θα θέλαμε να έχουμε μία απάντηση, διότι όλοι έχουμε την κόπωση και θα μας ικανοποιούσε το να λέγαμε ότι αυτό το εμβόλιο που κάνουμε τώρα θα είναι το ετήσιο του φθινοπώρου όχι μόνο του 2022 αλλά και κάθε φθινοπώρου. Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία.

Η επιδημιολογία είναι τόσο ρευστή, τόσο μεταβαλλόμενη που νομίζω ότι κανείς και από τους πλέον ειδικούς δεν τολμάει να διατυπώσει μια σύσταση ή μια τέλος πάντων τοποθέτηση ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει κανείς σε αυτόν τον ετήσιο εμβολιασμό.

Ε. ΚΥΡΙΤΣΗ:

Είπατε ότι μετά την πάροδο τριών μηνών από τον εμβολιασμό ή από τη νόσηση τουλάχιστον θα πρέπει να γίνεται αναμνηστική δόση. Συνεπώς οι άνθρωποι άνω των 60 ετών ή όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι η ώρα τους τώρα να κάνουν την 5η δόση, θα κάνουν μετά από ένα τρίμηνο μέσα στο χειμώνα και άλλη αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια; Δηλαδή κάθε τρίμηνο θα πρέπει να γίνει η αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Δεν μίλησε κανείς για κάθε τρίμηνο. Εσείς είπατε για άτομα εκτός και αν δεν κατάλαβα καλά, άνω των 60 ετών το οποίο σε ένα ποσοστό έχουν κάνει την 4η δόση, δεν χρησιμοποιούμε πολύ 4η, 3η, διότι φαντάζομαι αυτό σας μπερδεύει και εσάς και εμάς.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ:

Επειδή άκουσα με προσοχή αυτά που είπε και κρατήσαμε τις σημειώσεις, αυτά που είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους αναφορικά με τους εμβολιασμούς και είναι πολύ χρήσιμα τα νούμερα.

Νομίζω είπατε ότι με τη δεύτερη αναμνηστική έχουν εμβολιαστεί περί τις 500.000. Αυτό το νούμερο είναι σχετικά μικρό για τα δεδομένα των εμβολιασμών. Άρα λοιπόν μια πολύ μεγάλη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί με τη 2η αναμνηστική.

Θεωρείτε ότι αυτό οφείλεται που, στο γεγονός ότι νόσησαν; Άρα λοιπόν υπάρχει ο προηγούμενος εμβολιασμός και η υβριδική λεγόμενη ανοσία που τους βοηθάει τους προστατεύει; Περίμεναν τα καινούρια εμβόλια; Και πως πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν τα καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια; Δηλαδή θα υπάρξει και μια πίεση έμμεση στον πληθυσμό; Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Το νούμερο αν είναι μικρό ή μεγάλο είναι πάντα σχετικό και ένας καλός δείκτης για να μπορεί κανείς να πει αν είναι μικρό ή μεγάλο είναι να κάνει σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γι΄ αυτό έδωσα την σύγκριση και η χώρα μας βρίσκεται στη 10η θέση από τους 27.

Άρα το νούμερο για εμάς που ασχολούμαστε και μιλάμε για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί, κατ΄ αρχήν δεν έχουμε τη σύσταση που αφορά όλους, υπάρχει κόσμος που έχει νοσήσει, έχουμε μπει σε μια διαφορετική φάση της πανδημίας δεν είναι πρώτη φορά.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι αλλά ο αριθμός αυτός είναι αρκετά ικανοποιητικός και γι΄ αυτό και δίνω και πάντα και τη θέση της χώρα μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ

Αν μου επιτρέπετε, έχουμε στοιχεία τι ομάδες είναι αυτές; Δηλαδή είναι σε ανοσοκαταστολή; Είναι ηλικιωμένοι; Είναι με χρόνια νοσήματα ίσως;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Οι περισσότεροι είναι τα άτομα άνω των 60 ετών και είναι και ανοσοκατασταλμένοι. Οι περισσότερες είναι άτομα άνω των 60 ετών και με βάση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Αν μου επιτρέπετε, αναφέρατε πάντως δύο σημαντικούς λόγους που ισχύουν. Και την κόπωση που ανέφερε η συνάδελφός σας που είναι σημαντικός παράγων, αλλά και την αναμονή για το καλύτερο εμβόλιο. Εδώ ίσως να θυμηθούμε ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι΄ αυτό τονίζουμε ότι κάνουμε όποιο εμβόλιο έχουμε στα χέρια μας και δεν περιμένουμε.

Ε. ΚΥΡΙΤΣΗ:

Άλλη μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω, υπάρχει κάποια σκέψη κάποιο σχέδιο για τα παιδιά κάτω των 12 ετών;

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Ακούσατε για τα επικαιροποιημένα ότι δεν ισχύουν για την ηλικία κάτω των 12 ετών. Τώρα, τα σχήματα εμβολιασμού για παιδιά κάτω των 12 ετών εγκρίναμε την 4η δόση για παιδιά 5 με 12 με ανοσοκαταστολή όμως, έτσι; Να το τονίσουμε.

Δ.ΠΡΟΚΟΠΗ:

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κα Θεοδωρίδου, είπατε ότι η αποτελεσματικότητα των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων για την όμικρον 1 και 2 και μετά 4 και 5 δεν είναι μεγάλη, δεν είναι σημαντική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν την εμβολιαστική τους εκστρατεία δίνοντας βάρος στην 4 και την 5, ενώ η Ευρώπη πάει παρέα και τα δύο εμβόλια.

Υπάρχει τελικά διαφορά; Μήπως είναι θέμα επάρκειας η στρατηγική που ακολουθεί η Ευρώπη;

Και ένα δεύτερο σχετικά με τη γρίπη με τις συνλοιμώξεις και τον κορονοϊό. Είναι σοβαρό αυτό το ενδεχόμενο να δούμε συνλοιμώξεις και στη χώρα μας ή όχι τόσο; Είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος;

Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Αν είναι σοβαρό;

Δ.ΠΡΟΚΟΠΗ:

Σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε περιπτώσεις συνλοίμωξης κορονοϊού και γρίπης και στη χώρα μας.

Ευχαριστώ.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

Πάλι αρχίζω από το δεύτερο, ότι το θέμα αυτό της πιθανής συνλοίμωξης και της πιθανής δυνητικά μάλιστα επιβαρυντικής συνύπαρξης του ιού της γρίπης, των ιών της γρίπης και του Covid το συζητάμε από την αρχή της επιδημίας.

Είναι λογικό ότι αν συμπέσουν δυο ιοί οι οποίοι έχουν ως στόχο το αναπνευστικό ότι η έκβαση μπορεί να είναι βαρύτερη αλλά δεν έχουμε στοιχεία μέχρι τώρα διότι δεν είχαμε και επιδημική έξαρση και λόγω της μάσκας που φορούσανε.

Τώρα στο πρώτο σας ερώτημα για το θέμα της αποτελεσματικότητας. Αποτελεσματικότητα δεν έχουμε για κανένα από τα επικαιροποιημένα είτε Ο1 είναι, αυτό χρειάζεται να εφαρμοστεί το εμβόλιο για να έχουμε στοιχεία αποτελεσματικότητας.

Η έγκριση κυρίως γίνεται με τα στοιχεία της ανοσογονικότητας. Το ότι η Αμερική δε επέλεξε να κάνει το εμβόλιο αυτό όπως ανέφερα κάθε χώρα με βάση τα στοιχεία της, με βάση την επιδημιολογική της εικόνα και τις πιθανές προβλέψεις που κάνει επιλέγει το εμβόλιο που χρησιμοποιεί.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Να απαντήσω κάτι εγώ. Όχι, δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλαμβάνει και σας εξήγησα ότι πολύ νωρίτερα ο ΕΜΑ εγκρίνει, σας λέω σήμερα είναι η αναμενόμενη ημερομηνία έγκρισης και με το που τα έχουμε θα τα έχουμε και εμείς στην κυκλοφορία που είναι ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Αμερικάνοι, δεν υπάρχει καμιά διαφορά.

Δ.ΠΡΟΚΟΠΗ:

Πόσα εμβόλια..

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

400.000.

Α. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Θεμιστοκλέους, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουμε πει σήμερα. Αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νομίζω ότι έχει εξαντληθεί το θέμα με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Οπότε θα ήθελα να σας ρωτήσω, σήμερα ο Υπουργός Υγείας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με το οποίο παρατείνεται ως το τέλος του έτους η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού στην εργασία.

Αλήθεια, ποιο είναι το νόημα από τη στιγμή που αφενός δεν υπάρχει κανένα μέτρο σε ισχύ και παράλληλα έχουμε αποφασίσει ότι είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον ιό;

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Αυτό για να το ξεκαθαρίσουμε αφορά την υποχρέωση στην εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν αφορά τα πιστοποιητικά στο να μπαίνεις στα μαγαζιά ή οτιδήποτε άλλο.

Την υποχρέωση των ανεμβολίαστων για ένα τεστ. Είναι από τα τελευταία μέτρα που κρατιούνται γιατί ξέρετε, είμαστε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό και ο μεγαλύτερος λόγος είναι αυτό που αναφερθήκαμε και προηγουμένως είναι γιατί ο κόσμος έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει και το 81% του πληθυσμού έχει νοσήσει.

Αυτοί που εξακολουθούν, και αυτό είναι το σημαντικό και πέρα από τους.., που εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και πολύ μεγάλο κίνδυνο είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου και για αυτό είναι αυτό μέτρο σε ισχύ ακόμη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ευχαριστούμε πολύ, καλό σας βράδυ.