Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Πρακτικά συνέντευξης τύπου του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

04/12/2013
Πρακτικά συνέντευξης τύπου του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2013


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ακολουθούν τα πρακτικά της σημερινής συνέντευξης τύπου του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη:

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Σήμερα σας καλέσαμε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει να κάνει με την επαγγελματική κατάρτιση 1.300 γιατρών και υγειονομικού προσωπικού, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ και για την επαγγελματική κατάρτιση και για τη πρόσληψη νέων ανέργων γιατρών και λοιπού προσωπικού.

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα τις ανακοινώσει ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κύριος Μπέζας.

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Και επειδή ο αρμόδιος Υφυπουργός δεν μπορεί να μιλήσει, γιατί έχουμε μία ίωση, έψαχνα και γιατρό του ΕΟΠΥΥ να βρω και δεν έβρισκα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Αυτά του κάνανε χθες στη διαιτησία. Τον εκνευρίσανε. Μία μέρα έλειψα στις Βρυξέλλες και κοιτάχτε πως μου τον φέρανε πίσω.

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Την παρουσίαση την αναλυτική θα την κάνει ο κύριος Καλλίρης και ο κύριος Ζερβός από την αντίστοιχη υπηρεσία. Απλά εμείς να πούμε ότι όπως είπε και ο Υπουργός πριν, είναι μία δράση καινοτόμα.

Απευθύνεται σε άνεργους επαγγελματίες του χώρου της υγείας, σε νέους δηλαδή άνεργους γιατρούς, νοσηλευτές, σε άνεργους ειδικοτήτων παραϊατρικών επαγγελμάτων, σε οικονομικό και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και γενικότερα σε επαγγελματίες ανέργους του κλάδου της υγείας και ο στόχος είναι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Είναι φανερό ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά μία σειρά από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και στον τομέα της υγείας, δηλαδή ως προς το θέμα της απασχόλησης και εδώ ακριβώς αυτό το γεγονός σηματοδοτεί μία στροφή προς τον τομέα της κατάρτισης.

Προσπαθούμε δηλαδή μέσα από τη κατάρτιση να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνεργοι αυτή τη στιγμή επαγγελματίες υγείας, να ενταχθούν στη συνέχεια στο σύστημα υγείας ως εργαζόμενοι.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.300 ανέργους, αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 15.600.000,00 ευρώ.

Όλα θα γίνουν ηλεκτρονικά. Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά. Η επιλογή θα γίνει ηλεκτρονικά με μοριοδότηση. Τις λεπτομέρειες θα τις πει ο κύριος Καλλίρης και ο κύριος Ζερβός.

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα είναι η υλοποίηση ενεργειών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους επαγγελματίες υγείας, με στόχο τη κοινωνική και οικονομική τους ένταξη.

Θα υπάρξει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση ανέργων που θα γίνει στα νοσοκομεία. Θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα γιατρούς, νοσηλευτές, ειδικότητες παραϊατρικού προσωπικού και λοιπού οικονομικού - διοικητικού προσωπικού νοσοκομείων.

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι προγράμματα εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης έως 1.200 ώρες. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν 1.300 άνεργοι επαγγελματίες υγείας. Η αίτηση συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή μέσω διαδικτύου στην ειδική ιστοσελίδα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Ήδη έχουμε κάνει τις προεργασίες και τις προετοιμασίες από 9/12 που θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων, στο www.voucher.gov.gr και νομίζω ότι είναι μία πρωτοβουλία του Υπουργείου να καταρτίσει επαγγελματίες υγείας, με θεωρητική αλλά και πρακτική επιμόρφωση. Είναι σημαντικό για εμάς και είναι μια πρωτοβουλία ώστε τα χρήματα του ΕΣΠΑ να τροφοδοτούνται πραγματικά σε ανθρώπους που έχουν τις ανάγκες μας αυτή την περίοδο και εμείς έχουμε τη δική τους ανάγκη για να καλύψουμε τις ανάγκες των δικών μας νοσοκομείων.

Ο κος Ζερβός σαν υπεύθυνος της διαχειριστικής θα σας πει τα υπόλοιπα.

Κος ΖΕΡΒΟΣ:

Καλησπέρα σας. Σε τεχνικό επίπεδο η συγκεκριμένη πράξη, τα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Έχουν διαπιστωθεί ανάγκες για πρακτική άσκηση στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε ο κος Καλλίρης προηγουμένως, η όλη διαδικασία της επιλογής των ανέργων θα γίνει ηλεκτρονικά χωρίς την παρέμβαση κάποιου τρίτου. Αιτήσεις θα γίνουν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα από τις 9 Δεκεμβρίου μέχρι την 20η Δεκεμβρίου. Και παράλληλα στην ίδια ιστοσελίδα θα υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής και οι πάροχοι της κατάρτισης.

Στην πορεία αφού γίνει η κατάταξη των ανέργων ωφελουμένων κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με τη μοριοδότηση η οποία είναι στη διάθεση όλων, θα γίνει και η αντιστοίχιση με τις προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης που θα έχουν πάρει οι πάροχοι κατάρτισης.

Η μοριοδότηση αφορά κριτήρια τα οποία σχετίζονται με τους ανέργους. Δηλαδή το χρόνο ανεργίας, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και την ηλικία. Η ομάδα-στόχος είναι νέοι άνεργοι κατά προτίμηση. Και το σύνολο των 1300 ανέργων αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ και T.E.I. σε ειδικότητες όπως προαναφέρθηκε γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικών επαγγελμάτων και για οικονομικό και Διοικητικό προσωπικό που θα υποστηρίξει τη λειτουργία των νοσοκομείων όπως οικονομολόγους, δικηγόρους και πληροφορικούς.

Περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένα δράση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας στο ygeia-pronoia.gr.

Βεβαίως θα υπάρχει εκπαιδευτικό επίδομα ανά ώρα το οποίο σε σχέση και με τα συγκρινόμενα προγράμματα που απευθύνονται σε ανέργους. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε πόσες ώρες κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης θα υπάρχουν ανά μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πόσο είναι δηλαδή;

Κος ΖΕΡΒΟΣ:

Είναι στα 6 ευρώ την ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το νοσοκομείο θα πάρει χρήματα;

Κος ΖΕΡΒΟΣ:

Το νοσοκομείο όχι δεν θα πάρει χρήματα. Το νοσοκομείο προσφέρει θέσεις πρακτικής άσκησης, ούτως ώστε οι άνεργοι να μετουσιώσουν τις γνώσεις τις οποίες έχουν σε πρακτική άσκηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Ζερβέ, είναι καθαρά αυτά τα 6 ευρώ;

Κος ΖΕΡΒΟΣ:

Είναι μείον 20% που είναι ο φόρος και ένα ποσό που είναι το χαρτόσημο τα οποία όμως επιστρέφονται στο τέλος καθότι αυτοί είναι άνεργοι δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Κος ΚΑΛΛΙΡΗΣ:

Θα σας δώσουμε και συνολικά από το γραφείο τύπου όλα τα στοιχεία για το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Η απασχόληση πως θα είναι; Ωριαία ή ημερήσια; Δηλαδή θα δουλεύει ο άλλος μια ώρα, δυο ώρες ή 8ωρο;

Κος ΖΕΡΒΟΣ:

Έως 7 ώρες την ημέρα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση διάρκειας 240 ωρών και πρακτική άσκηση διάρκειας 960 ωρών. Σύμφωνα με τα δεδομένα, γιατί αρμόδιο Υπουργείο είναι το Υπουργείο Εργασίας, η πρακτική άσκηση είναι ως 7 ώρες την ημέρα. 7 ώρες την ημέρα θα κάνουν εργασία στα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και θα έχουν ασφάλεια;

Κος ΖΕΡΒΟΣ:

Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι οι καταρτιζόμενοι κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος θα έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση όσον αφορά το ΙΚΑ με τη συγκεκριμένη ποσόστωση.

Κα ΜΑΚΡΗ:

Λοιπόν, με εντολή του Υπουργού εκδόθηκε με την υπογραφή μου μία εγκύκλιος που αφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Εκείνο το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον, είναι ότι μεταξύ των άλλων ζητήθηκε να γίνει και εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Πέραν των άλλων οδηγιών που έχουν δοθεί για τη μεταφορά, την αποθήκευση, την προμήθεια προϊόντων, έχει δοθεί και η εντολή να γίνονται οι έλεγχοι με αυστηρότητα και προσοχή αλλά και με καλή συνεργασία με τους επαγγελματίες.

Τους ελέγχους αυτούς τους κάνουν οι επόπτες δημόσιας υγείας μέσω των αρμοδίων Περιφερειών όπως ορίζει ο νόμος. Επειδή αντιλαμβάνομαι την επόμενη ερώτηση ότι προφανώς τα κλιμάκια αυτά δεν επαρκούν, έχω συνεννοηθεί με τον Υπουργό και εν συνεχεία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης ευθύς ως μεταφερθούν οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών στους αστυνομικούς, θα καταρτίσουμε και μεικτά κλιμάκια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το πρόστιμο μπορείτε να μας θυμίσετε; Για καταστηματάρχες και…

Κα ΜΑΚΡΗ:

Αν δεν κάνω λάθος, είναι 500 ευρώ, αλλά υπάρχουν και τα τέλη στα καταστήματα τα οποία διατηρούν χώρους καπνιζόντων τα οποία είναι 200 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με τις ημέρες που λειτουργούν. Αλλά κρατώ μία επιφύλαξη για τα 500 ευρώ, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν με απασχόλησε. Με απασχόλησε η εφαρμογή και δευτερευόντως το οικονομικό, δηλαδή η προαγωγή της δημόσιας υγείας είναι ο στόχος για τον οποίο έχει εκδοθεί η εγκύκλιος αυτή και δεν είναι αμιγώς οικονομικό θέμα για εμάς τουλάχιστον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Με τα ψυχιατρεία τι γίνεται;

Κα ΜΑΚΡΗ

Ο διάλογος, όπως σας είχα πει, ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα στο γραφείο μου, εν συνεχεία δεν προσήλθαν οι εργαζόμενοι διότι θεώρησαν ότι είναι προσχηματικός. Μερίδα εργαζομένων με επισκέφτηκε χθες και είπε ότι εκείνοι επιθυμούν -εκπρόσωποι και αυτοί συνδικαλιστές- να συνεχίσουν τον διάλογο ο οποίος θα αρχίσει από σήμερα, ει δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω εντολή από τον Υπουργό, γρήγορα αλλά όχι βιαστικά να τον ολοκληρώσω πριν τις γιορτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα γίνει δια της κινητικότητας;

Κα ΜΑΚΡΗ:

Υπάρχει τέτοια σκέψη. Η τελική εισήγηση, το έχω πει πολλές φορές είναι δική μου, η τελική απόφαση είναι του Υπουργού. Αλλά είναι και αυτό μέσα στις σκέψεις μας. Μέσα στις σκέψεις μας είναι η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα, οτιδήποτε θα βοηθήσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση γιατί έχουμε και υποχρέωση από το σύμφωνο Άντορ-Λυκουρέντζου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για τι αριθμό ατόμων μιλάμε, κυρία Μακρή;

Κα ΜΑΚΡΗ:

Δεν μιλούμε γιατί δεν έχουμε καν αποφασίσει. Ευχαριστώ.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Να πω ένα τελευταίο ως προς το πρόγραμμα για να μου κάνετε μετά ερωτήσεις -όσες θέλετε- για τα τρέχοντα.

Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας κάνει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και γενικά προσπαθούμε να βρούμε όσα άλλα εργαλεία ανακαλύψουμε και θα έχουμε στη διάθεσή μας για να αναλαμβάνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που μεταξύ άλλων μπορούν να συμβάλλουν στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη με την έννοια ότι όλοι αυτοί οι καταρτιζόμενοι θα καλύψουν κενά στα νοσοκομεία.

Αλλά ταυτόχρονα να πάρουν χρήματα άνθρωποι που σήμερα τα έχουν πραγματική ανάγκη λόγω των συνθηκών τις οποίες όλοι βιώνουμε. Γιατί μπορείτε να πείτε ότι είναι λίγα τα 800 ευρώ το μήνα αλλά στην παρούσα φάση μπορεί αυτά τα 800 ευρώ το μήνα να είναι πολύ κρίσιμα. Και εμείς θέλουμε, εφ' όσον μπορούμε να τα δώσουμε, να τα δώσουμε. Τώρα, είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Οι γιατροί αποφάσισαν, λοιπόν, να παρατείνουν την απεργία τους μέχρι 13 Δεκεμβρίου. Λένε ότι δεν θα έρθουν στο διάλογο αν δεν γίνει από μηδενική βάση. Υπάρχουν προβλήματα, ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του, δεν λειτουργούν τα ΚΕΠΑ. Τι θα κάνετε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Λοιπόν, να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά.

Σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχαμε ένα πολύ διεξοδικό διάλογο. Νομίζω εξαιρετικά εποικοδομητικό και θα έλεγα και πολιτικά σημαντικό για εμάς.

Ο διάλογος αυτός είχε ορισμένα συμπεράσματα. Πρώτα από όλα ως προς την ουσία της μεταρρυθμίσεως, δηλαδή ως προς την απόφαση της ενοποίησης των δύο παράλληλων συστημάτων και μάλιστα της επιλογής να είναι το κράτος ο φορέας υπό τον οποίο θα γίνει η ένωση και όχι ο ΕΟΠΥΥ, υπήρξε απόλυτη ομοφωνία. Δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής από κανένα κόμμα που να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Αντιθέτως, όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα. Προσέξτε, το τονίζω, όταν λέω «συμφώνησαν», δεν εννοώ «συμφώνησαν μαζί» γιατί θα μπλέξουμε με «όχι, εμείς τα είπαμε αλλιώς και είπαμε έξω από το μνημόνιο», ένας «όχι έξω από τον καπιταλισμό», ο άλλος κάτι άλλο. Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος. Στην ουσία.

Όλοι είπαν ότι πρέπει να έχουμε μία δομή και υπεύθυνο για τη δομή αυτή πρέπει να είναι το κράτος. Άρα, ο βασικός πυρήνας της μεταρρυθμίσεως, η έννοια που είπατε πριν, από μηδενική βάση που ζητάνε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή να εξετάσουμε και αυτό, δεν έχει νόημα, γιατί είναι μία από τις σπάνιες φορές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα που έχουμε τέτοια ομοφωνία.

Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι την αντίθετη πρόταση δεν την υποστήριξε όχι κανένα κόμμα, ούτε ένας βουλευτής. Το «χειρότερο» δε ήταν ότι υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως διχογνωμία για το ποιος βουλευτής και ποιο κόμμα πρώτο είχε την ιδέα.

Ξεκαθαρίζω, δεν είναι δική μου ιδέα. Δεν θέλω να πάρω τη δόξα ως γνωστόν κανενός. Άρα, ένα λοιπόν βασικό συμπέρασμα, πρώτον, είναι ότι όλοι συμφωνήσανε ότι πρέπει να γίνει αυτό, με τις ενστάσεις του κάθε κόμματος και επί της διαδικασίας και επί του μνημονίου και τα λοιπά.

Το δεύτερο. Εγώ ζήτησα από τα κόμματα και κυρίως το κυβερνητικό κόμμα, των εταίρων μας δηλαδή στη Κυβέρνηση, να έχω μία ξεκάθαρη δήλωση για το εάν θα πρέπει να υπογράψουμε αυτή τη δέσμευση την οποία ζητάνε από εμένα και από τον κύριο Μπέζα, για να προσέλθουν στο διάλογο.

Η δέσμευση –υπενθυμίζω- που ζητάνε από εμάς, είναι να δεσμευτούμε εγγράφως ότι δεν θα υπάρξει καμία κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση.

Με χαρά λέω, ότι δεν υπήρξε κανένας βουλευτής, από κανένα κόμμα, που να μας είπε ότι πρέπει να το υπογράψουμε. Το κυριότερο δε, το συγκυβερνόν κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, δια του κυρίου Ρήγα, ξεκάθαρα είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπογραφεί τέτοιο χαρτί και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το κράτος και η Κυβέρνηση να φαίνεται εκβιαζόμενη από τους γιατρούς.

Αυτό ήταν σημαντικό πολιτικό θέμα για εμάς, όπως καταλαβαί-νετε, για να ξέρουμε και εμείς σε κυβερνητικό πια επίπεδο, ποια είναι τα περιθώρια των κινήσεων που έχουμε.

Επίσης, εμείς με τον κύριο Μπέζα ζητήσαμε τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής, ώστε να προσκαλέσει η Επιτροπή με δική της πρωτοβουλία τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν προσέρχονται σε διάλογο μαζί μας εδώ, για να γίνει ο διάλογος δημόσια, παρουσία των κομμάτων μέσα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πάντα με δεδομένο ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει και πάντα με δεδομένο ότι τέτοιου είδους δέσμευση δεν μπορεί να υπάρξει, σαν και αυτή που προανέφερα για καμία διαθεσιμότητα, καμία κινητικότητα, καμία απόλυση.

Απ’ ό,τι κατάλαβα, ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κύριος Κρεμαστινός είπε ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

Εμείς και αύριο να μας λέγανε, θα πηγαίναμε. Με τον κύριο Μπέζα έχουμε αποφασίσει ότι οποτεδήποτε μας πουν, σε οποιονδήποτε χώρο, ότι είναι έτοιμοι να κάνουνε διάλογο, δημόσιο, όχι εν κρυπτώ, είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε

Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Υποστηρίζουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Δεν την κάνουμε για τη τρόικα. Δεν την κάνουμε για την Task Force. Δεν την κάνουμε για τη κινητικότητα. Δεν την κάνουμε για τους αριθμούς.

Τη κάνουμε γιατί είναι σωστή. Γιατί είναι σωστή για τους Έλληνες πολίτες. Γιατί πρέπει να γίνει. Για την ακρίβεια, όπως ακούστηκε σήμερα στη Βουλή, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτό όμως είναι κάτι που θα απασχολήσει τους ιστορικούς. Εμείς είμαστε πολιτικοί.

Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει πάρα πολλά χρόνια, θα γίνει τώρα. Τώρα, στη περίπτωση που οι γιατροί αρνηθούν και τη διαμεσολάβηση της Βουλής και δεν θελήσουν να έρθουν ούτε εκεί να κάνουν το διάλογο αλλά ζητήσουν πια από τη Βουλή να τους δώσει τη σχετική δέσμευση για την οποία όπως σας είπα, δεν υπήρξε η παραμικρή ένσταση και η παραμικρή συμβουλή από οποιονδήποτε συνάδελφο να την παρέχουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως είπανε ότι διαφωνούνε επί της αρχής στη κινητικότητα και στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο γενικό πλαίσιο. Δεν ζήτησαν όμως εξαίρεση ειδική ενός κλάδου. Τώρα τα κόμματα που κυβερνούμε, ήταν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να υπάρξει τέτοιου είδους εξαίρεση για κανέναν και ότι ο νόμος πρέπει να τηρηθεί.

Το αρχικό σχέδιο που είχαμε στο μυαλό μας και το οποίο συζητούσαμε, ήταν μετά το πόρισμα της Παρασκευής και αφού καταλήξουμε οριστικά στους αριθμούς, στις ειδικότητες και σε όλες τις λεπτομέρειες οι οποίες μένει να αποφασιστούν και η δέσμευσή μας και η διάθεσή μας, όλα αυτά να συζητηθούν με τους γιατρούς παρόντες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιχειρήματά τους για το τι είναι σωστό και το τι όχι. Εάν όμως αυτοί επιμείνουν να μην προσέλθουν στο διάλογο, τότε βεβαίως σε αυτή την περίπτωση αντιλαμβάνεσθε ότι θα πάρουμε τις αποφάσεις μόνοι μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ποιες αποφάσεις, δηλαδή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ο κόσμος ταλαιπωρείται, θα δώσετε μια λύση σε αυτό;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Με τη σειρά. Ο κόσμος ταλαιπωρείται αλλά δεν τον ταλαιπωρούμε εμείς. Τον κόσμο τον ταλαιπωρούν οι απεργοί. Άρα την μήνιν του κόσμου να την πάτε στον υπεύθυνο. Ο κος Μπέζας χθες ζήτησε στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης έστω την εξαίρεση των ΚΕΠΑ. Και η απάντηση ήταν ότι «στα ΚΕΠΑ έχουμε απεργία σήμερα 70% και θα δώσουμε μάχη για να γίνει 100%».

Άρα όπως καταλαβαίνετε, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τους οποίους τους σέβομαι και εκτιμώ, με εκπλήσσουν με το μέγεθος της αδιαφορίας που δείχνουν για τον ταλαιπωρούμενο Έλληνα πολίτη ακόμα και τους πιο αδύναμους από εμάς.

Πρέπει δε να σας πω ότι η τελική τους δήλωση χθες στη διαιτησία, ήταν «θα απεργούμε επ΄ άπειρον». Υπάρχει καταγεγραμ-μένο στα πρακτικά. Λοιπόν, εάν εκείνοι θέλουν να απεργούν επ΄ άπειρον εμείς δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε στους πολίτες μας επ΄ άπειρον.

Είπαμε, λοιπόν, ότι πρώτον θα αυξήσουμε το πλαφόν στους γιατρούς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ έστω να καλύψουμε τον αριθμό των χαμένων ραντεβού που δεν γίνονται κατά τις πρωινές ώρες στα πολυϊατρεία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μέχρι πόσο;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα το αυξήσουμε, έως και στα 400 μπορούμε να το φτάσουμε. Θέλουμε να καλύψουμε το σύνολο των χαμένων ραντεβού. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος και λέμε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ότι θα μπορούν να επιλέγουν το γιατρό της αρεσκείας τους από τους συμβεβλημένους χωρίς να πληρώνουν. Και ήδη ενημερώνουμε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τους συμβεβλημένους, ότι θα αυξήσουμε αυτό το πλαφόν. Από αυτό το μήνα, το μήνα Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μόνο το πλαφόν ή και τους συμβεβλημένους;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Παράλληλα με την αύξηση του πλαφόν πράγματι θα κάνουμε και νέες συμβάσεις στο σύστημα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών. Θα δώσουμε την ευκαιρία και σε νέους γιατρούς να μπουν στο σύστημα.

Άλλωστε εάν συνεχίσουν την απεργία τους και άρα οι αποφάσεις που θα πάρουμε είναι μονομερείς, προφανώς η προσφορά σε όσους πρόκειται να μην μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, δεν πρόκειται να ισχύσει και άρα θα έχουμε πολύ περισσότερες θέσεις από αυτές που είχαμε προϋπολογίσει για να δώσουμε σε νέους γιατρούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για πόσους μιλάτε, έχετε κάποια εκτίμηση πόσοι θα είναι αυτοί;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Η εκτίμηση θα γίνει μετά το πόρισμα και μετά την τελική συζήτηση στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Όσοι είναι, ένας, δύο, 50, 100. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι για όσους κριθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν, θα δίναμε εναλλακτικά σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ, το έχω πει πολλές φορές. Εφόσον η απεργία δεν λήγει και οι αποφάσεις θα ληφθούν μονομερώς από εμάς, προφανώς αυτή η προσφορά δεν ισχύει. Και τις θέσεις αυτών θα τις πάρουν νέοι γιατροί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Όσοι φύγουν δηλαδή, τόσοι θα συμβληθούν;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Και κάτι παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Λέμε και για τους γιατρούς που είναι στα πολυϊατρεία. Το μπλέξαμε;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Λέμε δυο πράγματα: Ένα, θα αυξήσουμε το πλαφόν. Δύο, θα αυξήσουμε τους συμβεβλημένους και εφόσον η απεργία συνεχιστεί και άρα οι αποφάσεις θα ληφθούν μονομερώς από εμάς χωρίς την παρουσία τους αλλά όχι με δική μας ευθύνη, θα αυξήσουμε έτι περαιτέρω τους συμβεβλημένους, ακόμη περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και θα μειωθούν οι γιατροί στα πολυιατρεία.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Για όσους τυχόν κριθεί ότι δεν συνεχίζουν στην πρωτοβάθμια, για όσες θέσεις δηλαδή μόνιμου ιατρικού προσωπικού κριθεί ότι δεν θα συνεχίσουν στην πρωτοβάθμια, κάθε μία θέση θα γίνεται αυτομάτως προκήρυξη θέσεως στο ΕΣΥ, στη δευτεροβάθμια δηλαδή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εμείς είχαμε πει ότι θέλουμε να έχουν και οι ίδιοι δικαίωμα να διεκδικήσουν αυτή τη θέση. Για αυτό και είπα ότι η ταύτιση των συγκεκριμένων ανθρώπων με τη σκληρή εικόνα των απολύσεων δεν είναι ακριβής γιατί για τους συγκεκριμένους θα δίναμε και δίνουμε και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις στο εθνικό σύστημα υγείας άρα μπορεί να μην μείνουν χωρίς δουλειά. Αλλά για αυτούς που δεν θα θελήσουν να πάνε στο εθνικό σύστημα υγείας γιατί δεν θέλουν -φερ΄ ειπείν- να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση όπως είναι το καθεστώς στο εθνικό σύστημα υγείας, εναλλακτικά τους δίνουμε 200 επισκέψεις το μήνα συμβεβλημένοι στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή 2.000 το μήνα για αυτούς που τους λέτε απολυμένους. Εγώ δεν ξέρω πολλούς απολυμένους στην Ελλάδα να παίρνουν 2.000 το μήνα. Αν είναι έτσι όλοι οι απολυμένοι, θα πηγαίναμε όλοι για απόλυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μας λέτε ότι μπορούν να συμβληθούν.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Είπα ότι θα μπορούν να συμβληθούν μόνο εφ' όσον προσέλθουν στον διάλογο, λήξει η απεργία και καταρτίσουμε από κοινού το σχέδιο. Όλα αυτά είναι η υπόθεση που δεν έχουμε ταλαιπωρήσει τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Διαφορετικά; Θα αποκλειστούν;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, δεν θα αποκλείσουμε κανένα. Αφού δεν θα είναι παρόντες να τα συμφωνήσουμε δεν θα υπάρχει συμφωνία. Δεν μπορείς να κάνεις συμφωνία με κάποιον που είναι απών. Πώς θα κάνεις συμφωνία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εξαιρούνται αυτομάτως.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν θα εξαιρεθούν, δεν θα είναι παρόντες. Πολύ απλό, δεν θα συμμετάσχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, Υπουργέ, αν την Παρασκευή ανακοινωνόταν αυτό το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης….

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Θα ανακοινωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ανακοινωθεί. Από Δευτέρα θα ξέραμε; Ενώ τώρα δεν θα ξέρουμε και θα έχουμε ένα έξτρα διάλογο;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Τη Δευτέρα, Παρασκευή μπορεί να παραδοθεί το πόρισμα αργά το βράδυ, γιατί έχει πολλή δουλειά. Τη Δευτέρα εμείς θα δώσουμε στη δημοσιότητα το πόρισμα και την Τετάρτη, αν δεν απατώμαι, θα έχουμε συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων όπου εκεί έχουμε ζητήσει να είναι προσκεκλημένοι και οι γιατροί και να κάνουμε διάλογο.

Όμως, αφού εκείνοι βάζουν ως όρο για να προσέλθουν τη μηδενική βάση και το χαρτί το γνωστό περί διαθεσιμότητας- κινητικότητας, θέλω να είμαι σαφής:

Εγώ σε διάλογο μαζί τους με κλειστά τα Πολυϊατρεία δεν μπαίνω. Αν θέλουν να έρθουν στο διάλογο και να συζητήσουμε και τον αριθμό των ειδικοτήτων και πώς μπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ και πώς μπορούν να γίνουν συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ και ό,τι άλλο πολιτισμένο μπορούμε να βρούμε σαν άνθρωποι λογικοί, είμαι εξαιρετικά πρόθυμος για όποια μέρα θέλουν.

Ικανή και αναγκαία προϋπόθεση:

Θα λήξει η απεργία για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και κυρίως θα πηγαίνουν στα ΚΕΠΑ για να μην ταλαιπωρούνται οι αδύναμοι συμπολίτες μας.

Εάν η απόφασή τους η οριστική είναι αυτό που γράφουν τα πρακτικά, γράφει η κυρία εδώ που κάνει τη διαπραγμάτευση: «η Ομοσπονδία αρνείται να αποδεχθεί οποιαδήποτε απόλυση, συνώνυμο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, έστω και ενός συναδέλφου ιατρού εις το διηνεκές του χρόνου, επ’ άπειρον».

Είναι δήλωση του κυρίου Χρονόπουλου, γράφουν τα πρακτικά, «ο κύριος Χρονόπουλος Ιωάννης υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία αρνείται να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε απόλυση, συνώνυμο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, έστω και ενός συναδέλφου ιατρού εις το διηνεκές του χρόνου, επ’ άπειρον.

Εντάξει; Λοιπόν, ο κύριος Χρονόπουλος, «επ’ άπειρον», θα τους πάρει στο λαιμό του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν είναι άδικο όμως αυτό να διαπραγματεύεται για λογαριασμό των συναδέλφων….

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, όχι, υπάρχουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σύμφωνοι, υπάρχουν. Και υπάρχει και κόσμος.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ως Ομοσπονδία μιλάει, όχι ως Χρονόπουλος.

Το κλείνω. Αν σήμερα μας πουν να κάνουμε διάλογο, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να συζητήσουμε όλες τις πτυχές του σχεδίου, είμαστε πρόθυμοι και εγώ και ο κύριος Μπέζας.

Σε εκβιασμούς δεν υποχωρούμε. Όπως μας είπε σήμερα η Βουλή με τα ονόματα και το λόγο όλων των συναδέλφων που πήραν το λόγο, όλων των κομμάτων, τέτοια είδους εξαίρεση δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι παράλογη. Θα σήμαινε παραβίαση του νόμου, παραβίαση των αρχών του δικαίου, παραβίαση του κράτους.

Όποιος νομίζει ότι θέτει εαυτόν υπεράνω του κράτους και όλων των υπολοίπων συμπολιτών του και μπορεί να απεργεί επ’ άπειρον και να εκβιάζει στο διηνεκές, με συγχωρείτε αναλαμβάνει ακεραία και την ευθύνη.

Εμείς είμαστε εδώ, η πόρτα είναι ανοιχτή, η Βουλή είναι ανοιχτή, στην επιτροπή θα πάμε, όπου αλλού μας καλέσουν θα πάμε, αλλά πρέπει να πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο.

Εφ' όσον το συνεχίσουν, πλην των μέτρων που σας προανέφερα, που είναι ανακουφιστικά μέτρα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που έχει να κάνει με τα ραντεβού που χάνονται και την ταλαιπωρία του κόσμου -επειδή καταλαβαίνω ότι αυτό είναι ένα μέτρο ας το πούμε παρενθετικό και δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, γιατί εμείς θέλουμε να έχουμε δημόσιο σύστημα προασπιζόμαστε την ύπαρξη του δημοσίου συστήματος, όλη η μεταρρύθμιση γίνεται για να φτιάξουμε δημόσιο σύστημα και όχι να το ξεχαρβαλώσουμε εντελώς- εάν, λοιπόν, επιμείνουν η απάντηση θα είναι: η μεταρρύθμιση θα γίνει γρηγορότερα. Θα κινηθούμε με ταχύτερους ρυθμούς. Όπως θυμάστε, το αρχικό μας σχέδιο έλεγε ότι θα χρειαζόμασταν 6 μήνες για την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταβολής και σχεδιάζαμε σπαστές διαθεσιμότητες – κινητικότητες, έτσι ώστε να μην μείνουν ούτε μία μέρα τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ κλειστά.

Εφόσον πλέον είναι κλειστά, δεν έχουμε αυτή τη δέσμευση, γιατί κάτι που είναι κλειστό, δεν μπορεί να ξανακλείσει δεύτερη φορά. Άρα, λοιπόν, υπό την έννοια αυτή, επειδή η ευθύνη μας στους πολίτες παραμένει ακεραία, η μεταρρύθμιση θα πάει γρηγορότερα έτσι; Και ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είπατε κύριε Υπουργέ για ομαδικές απολύσεις εδώ στη περίπτωση αυτή;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν υπάρχουν απολύσεις από το δημόσιο. Υπάρχουν διαθεσιμότητες και κινητικότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ωραία. Ομαδικά διαθεσιμότητες;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Κάποιες εξ’ αυτών καταλήγουν στις νέες οργανικές θέσεις. Μπορώ να σας πω από τώρα ότι όλο το λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ειδικότητες των γιατρών που θα αποφασίσουμε να κρατήσουμε στη πρωτοβάθμια, θα μπορούν σε πάρα πολύ λίγες μέρες να είναι στη θέση τους.

Γιατί όπως ξέρετε το Υπουργείο Υγείας έχει μία πολύ ταχύτερης διαδικασίας κινητικότητα από τα άλλα Υπουργεία, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημοσίας υγείας, της τάξης των 15 ημερών. Μαζί με τα γραφειοκρατικά όλα, ας πούμε 25 μέρες.

Εκείνοι που δεν θα ακολουθήσουν, θα μείνουν στην οκτάμηνη διαθεσιμότητα, όπως προβλέπει ο νόμος και τα προβλεπόμενα.

Το λέω για τελευταία φορά. Η ειλικρινή μας πρόθεση είναι να τους σεβόμαστε, να τους αγαπούμε και να τους τιμούμε. Είναι άνθρωποι που ξέρουμε ότι έχουν δώσει αγώνα για τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είμαστε σε αντιδικία μαζί τους. Για αυτό και σας λέω, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα, πλην του ότι θα γίνει η μεταρρύθμιση.

Και ξέρετε, μεταρρύθμιση στην οποία δεν θα ξεβολεφτεί κανένας, με συγχωρείτε, αλλά δεν γίνεται. Εγώ δεν ξέρω καμία μεταρρύθμιση στη λήξη της οποίας να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η μεταρρύθμιση σημαίνει ότι αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Άρα κάποιοι θα πρέπει να συνηθίσουν κάτι άλλο.

Όμως, όπως είπε η Βουλή δια της Επιτροπής σήμερα, αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Τους παρακαλώ, τους θερμοπαρακαλώ, τους εκλιπαρώ να σταματήσουν την απεργία σήμερα. Να σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο σήμερα. Να με καλέσουν και εμένα και τον κ. Μπέζα και όποιον άλλον θέλουν όπου θέλουν, ό,τι ώρα θέλουν, αρκεί να παύσουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, όμως λέτε ότι τα πολυϊατρεία είναι κλειστά αλλά όμως οι γιατροί έχουν προσωπικό ασφαλείας. Εγώ δεν θυμάμαι 25 χρόνια που μπαινοβγαίνω σε νοσοκομεία να έκλεισε ποτέ η υγειονομική μονάδα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι κλειστά τα πάντα.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Καλά τώρα, θέλετε να μου πείτε δηλαδή ότι δεν υπάρχουν προβλήματα; Αυτό σας είπα τώρα όταν σε ένα πολυϊατρείο που έχει 200, εργάζονται 6, με συγχωρείτε δεν σημαίνει ότι εμείς θα κάτσουμε και θα λέμε «εντάξει οι πολίτες μας εξυπηρετούνται από τους 6»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, υπάρχει και ένα άλλο θέμα σοβαρό το οποίο αφορά τους ασφαλισμένους και στους δύσκολους καιρούς που περνάμε έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι γιατροί οι συμβεβλημένοι που λέτε και τους οποίους θα αυξήσετε και ενδεχομένως καλά θα κάνετε, ζητάνε από τους ασφαλισμένους ένα 10ευρω. Οι περισσότεροι δε από την 3η, 4η, 5η ημέρα του μηνός ή της εβδομάδας λένε στους ασφαλισμένους ότι έχουν φτάσει στο πλαφόν και πρέπει να πληρώσουν την επίσκεψη. Οι δημόσιες μονάδες μπορεί να είχαν τη γραφειοκρατία, μπορεί να είχαν τις καθυστερήσεις και οτιδήποτε άλλο αλλά όμως εξυπηρετούσαν ένα κόσμο ο οποίος είχε πρόβλημα σοβαρό οικονομικό.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ένα λεπτό, το πλαφόν που αυξάνουμε, είναι χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει ο ασφαλισμένος 10ευρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ελέγχετε αν έχουν κλείσει το πλαφόν;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Εντάξει, τώρα εγώ δεν μπορώ να μπω σε μια περιπτωσιολογία τι μπορεί να γίνεται, με συγχωρείτε. Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε να πει κάποιος και στο πολυϊατρείο του λέει ο γιατρός να πληρώσεις. Μην πάμε σε περιπτωσιολογία. Εγώ σας λέω ο ΕΟΠΥΥ θα αυξήσει το πλαφόν και θα δώσει επιπλέον δωρεάν επισκέψεις για τον ασφαλισμένο στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Και αυτό είναι μια μεταβατική κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε τώρα το πρόβλημα που υπάρχει. Άλλο λέω, αυτή η αύξηση η οποία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Οι ειδικότητες που ίσως θα χρειαστεί να βγουν από την πρωτοβάθμια. Θέλω να σας ρωτήσω κατά πόσο θα παίξει ρόλο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσον αφορά στις αποφάσεις που θα λάβετε και αν αυτό επικοινωνιακά έστω είναι ένα επιχείρημα προς τους γιατρούς να τους πείσετε για το δίκιο σας ή..

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Κοιτάξτε, οι θέσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας είναι καταγεγραμμένες. Καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή σχετικά έγγραφα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ένα σύστημα και προτείνει γενικώς, όχι μόνο σε εμάς, πολύ πιο απλά δομημένο και πολύ πιο αυστηρό. Ξέρετε ότι στηρίζεται κατά βάση στο γενικό γιατρό.

Εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι ακούμε όλους αυτούς τους συμβούλους και ακούμε τι μας λένε και τους σεβόμαστε αλλά δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι στη χώρα μας είχε οικοδομηθεί μια διαφορετική πραγματικότητα. Για αυτό και εμείς κινούμαστε πάντα κάπου στη μέση.

Και είπαμε από την αρχή ότι θα ακούσουμε τι λένε όλοι αυτοί οι ειδικοί πολύ ωραία, την τελική απόφαση θα την πάρουμε εμείς αφού μιλήσουμε και με τους γιατρούς και με όλους τους άλλους ενδιαφερομένους για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που μας προτείνουν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Δεν σημαίνει ότι επειδή είπε κάτι ο Χ εμπειρογνώμων, αυτό είναι κατ΄ ανάγκη η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Για αυτό και είπαμε ότι θέλουμε αυτό το διάλογο με τους γιατρούς για να πουν και αυτοί την άποψή τους κατά πόσον αυτό γίνεται ή δεν γίνεται και πως θα γίνει καλύτερα. Για αυτό με αγωνία με βλέπετε και λέω ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο γιατί τίποτα δεν είναι προειλημμένο και αυτά θα τα συζητήσουμε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή ούτως ή άλλως.

Άρα θα ακούσουμε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που φυσικά μετέχει σε αυτό το πρόγραμμα και γενικώς μας συμβουλεύει, θα ακούσουμε και την Task Force, θα ακούσουμε και τις επιτροπές των Ελλήνων που είχαμε φτιάξει και τη μία και την άλλη, έχουμε κάνει διάλογο τρεις μήνες τώρα.

Εγώ δεν θέλω να περιαυτολογήσουμε αλλά εσείς που παρακολουθείτε, έχετε δει άλλη φορά τόσο διάλογο επί τόσους μήνες; Έχουμε μιλήσει με τους πάντες και όχι μια φορά, 30 φορές με τον καθένα.

Κάποτε όμως πρέπει και να αποφασίσουμε κιόλας.

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Όπως είπε και ο Υπουργός προηγουμένως και να σας πω και την πρόταση που κάναμε εχθές, όπως είπε και ο Υπουργός έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο. Και δεν είναι μόνο αυτός ο διάλογος ο οποίος έγινε με τους θεσμοθετημένους φορείς που τον παρακολουθούσαν ίσως και κάποιοι από εσάς.

Έχουν γίνει και μια σειρά κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο χώρο του ΕΟΠΥΥ. Και επίσης είμαστε η μοναδική πολιτική ηγεσία η οποία είχε εμφανιστεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για να κάνει διάλογο επιτόπου πριν από την προκήρυξη της κάθε απεργίας. Αυτό δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη περίπτωση.

Εχθές εμείς κάναμε την εξής πρόταση. Είχε ειπωθεί και από τον Υπουργό προηγουμένως στα μέσα ενημέρωσης αλλά την κάνουμε και επίσημα, είπαμε να σταματήσουμε για ένα μήνα τη διαδικασία αυτή την εξέλιξη της μεταρρύθμισης και να έρθετε να συζητήσουμε μαζί σας άλλη μια φορά, προσέξτε, για όλα τα ζητήματα της μεταρρύθμισης. Βέβαια χωρίς να δεχόμαστε να υπογράψουμε μια δήλωση του τύπου ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα μπει σε κινητικότητα ή σε διαθεσιμότητα.

Διότι αναγκαστικά η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει την κινητικότητα. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που αποφασίζουμε ο ΕΟΠΥΥ να είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας, το κομμάτι της παροχής να περάσει στο ΕΣΥ και να μην μεσολαβήσει η κινητικότητα.

Άρα είπαμε σταματάμε αυτή τη διαδικασία για ένα μήνα και ελάτε να συζητήσουμε για όλα τα ζητήματα της μεταρρύθμισης. Αρνήθηκαν και αυτή την τελευταία πρόταση.

Σεβόμαστε τον κοινωνικό τους ρόλο, δεν εκβιάζουμε ως Υπουργείο Υγείας αλλά και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να εκβιάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να ρωτήσω, ένα χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή σε περίπτωση που δεν έρθουν στο διάλογο, αν έρθουν στο διάλογο θα υπάρξει ένας μήνας που θα γίνει πριν ληφθούν οι αποφάσεις. Σε περίπτωση που δεν έρθουν στο διάλογο εσείς λαμβάνετε το πόρισμα την Παρασκευή, πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το τι θα γίνει;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Το να μην προσέλθουν στο διάλογο σημαίνει ότι συνεχίζεται η απεργία. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην εξίσωση της μεταρρυθμίσεως και μια επιπλέον μεταβλητή που δεν την είχαμε στην αρχική αφετηρία αυτής της συζητήσεως.

Ποια είναι η νέα μεταβλητή; Ότι πια είναι κλειστά. Αυτή η μεταβλητή εμάς μας αναγκάζει να επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμά μας. Άρα μετά τη συνεδρίαση της Βουλής την επομένη Τετάρτη, αφού θα έχουμε εξηγήσει τη μεταρρύθμιση στα κόμματα ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι οι συνάδελφοι βουλευτές όλων των κομμάτων για το τι πρόκειται ακριβώς να κάνουμε, αμέσως μετά θα σχεδιάσουμε με τον κ. Μπέζα και θα σας ανακοινώσουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα όπως κάναμε το καλοκαίρι στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων, το ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί και την περίπτωση της μεταρρυθμίσεως στην πρωτοβάθμια.

Θέλω να είμαι καθαρός με όλους, δεν θέλω να υπάρχει καμιά παρεξήγηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει η μεταρρύθμιση. Διότι σας λέω ότι όλα τα κόμματα υποστηρίζουν την ουσία της. Άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε ξανά και ξανά αυτό στο οποίο που όλοι τελικά συμφωνούμε.

Άρα η μεταρρύθμιση θα γίνει. Με αγωνία σας το λέω, πιστεύω ότι εάν γίνει με τους γιατρούς παρόντες θα γίνει όχι μόνο πιο πολιτισμένα και με λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες, θα γίνει και πιο σωστά. Γιατί έχουν να εισφέρουν σε αυτό το διάλογο. Και αδικούν τον εαυτό τους με αυτή τη μαξιμαλιστική θέση περί απεργίας επ΄ άπειρον.

Όμως δεν μπορεί από την άλλη το κράτος να τους περιμένει ούτε μπορούμε να αφήσουμε τους ασφαλισμένους μας στο έλεος μιας επ΄ άπειρον απεργίας. Άρα θα πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα.