Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, στον Real Fm.

30/07/2014
Συνέντευξη της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, στον Real Fm.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Τετάρτη, 30.7.2014

H Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα στον ‘‘REAL FM’’

Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο ‘’REAL FM’’ και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Αγγελική Λάζου, σημείωσε:

-Για το νέο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ για τους χρήστες ναρκωτικών:

Οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών πρέπει να αντιμετωπιστούν διττά: ψυχικά πρωτίστως και στη συνέχεια να με δράσεις επανένταξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Εστιάζουμε σε αυτούς τους βασικούς άξονες. Ασφαλώς υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά υπάρχει και μια τεράστια εμπειρία, ως συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ, παράλληλα δουλεύουμε με συνεργασίες τόσο με πανεπιστήμια, όσο και με διεθνείς οργανισμούς.

-Για το πώς θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση των προγραμμάτων:

Χρειάζονται ανθρώπινοι πόροι, δηλαδή προσωπικό, το οποίο να εκπαιδεύεται και οικονομικοί πόροι, οι οποίοι να συνοδεύουν αυτή την προσπάθεια. Αυτό κάνουμε στην παρούσα φάση, αποτυπώνουμε τις ανάγκες μας, προκειμένου να τις ενσωματώσουμε στο πλαίσιο της ανακατανομής πόρων που διεκδικούμε, υπέρ της υγείας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος και κρίσιμος τομέας, γιατί αφορά στον άνθρωπο. Ως προτεραιότητά μας καταγράφεται η καταπολέμηση των ναρκωτικών, με ό, τι αυτό τις συνοδεύει, προκειμένου μέσα στα δημοσιονομικά όρια της χώρας, να αξιολογήσουμε πού πρέπει να επενδύσουμε για βέλτιστα αποτελέσματα.

-Για το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, για τους επίορκους ιατρούς με φακελάκι:

Διαθέτουμε ισχυρότατη πολιτική βούληση, ώστε να ξεκαθαρίσουμε το πεδίο. Δεν θέτουμε σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στον γιατρό, απέναντι στους επαγγελματίες υγείας, απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο πολίτης πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στους γιατρούς μας, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί και παίρνουν διεθνείς διακρίσεις. Περιστατικά σαν κι αυτό που συνέβη πρόσφατα, σε μια οργανωμένη κοινωνία, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με καθαρό τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε δώσει ηχηρή οδηγία, αφενός να αναφέρονται αυτά τα ζητήματα από τους πολίτες, ‘’άφοβα’’, αφετέρου εμείς να κινούμε τους θεσμικούς μηχανισμούς, ώστε να προκύπτει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

-Γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν κατασταλεί τέτοια φαινόμενα;

Δεν υπάρχει ιδανική κοινωνία ανθρώπων. Πάντοτε θα υπάρχει στρέβλωση, όπου υπάρχει ο άνθρωπος, πάντοτε θα υπάρχει το έγκλημα, το παραστράτημα. Σημασία έχει οι κανόνες δικαίου που διαθέτεις να τηρούνται και να παράγουν τις κυρώσεις τους. Έχω την εντύπωση, ότι τα τελευταία χρόνια, είτε, λόγω οικονομικής κρίσης, είτε επειδή συνειδητοποιήσαμε περισσότερο, ως κοινωνία την ανάγκη, να τηρούνται οι κανόνες, κινείται το σύστημα, με τέτοιο τρόπο που δεν αφήνει την εντύπωση της ατιμωρησίας. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει το στοιχεία της συνέχειας, της συνέπειας ως προς την αρχική απόφαση να μη μένει τίποτα ατιμώρητο και να υπάρχει συνέργεια όλων προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς πάντως, ως Υπουργείο Υγείας δεν πρόκειται να αδικήσουμε τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας βάζοντας τη σκιά της αμφισβήτησης, αλλά από την άλλη είμαστε άτεγκτοι, ανελαστικοί και σκληροί στις περιπτώσεις εκείνες που πατούν τον όρκο που δίνουν απέναντι στον πολίτη, στην πατρίδα και στον εαυτό τους.

-Για τους Διοικητές με πλαστά πτυχία:

Θέλουμε Διοικητές ικανούς, έντιμους και αποτελεσματικούς.

-Για τις καταγγελίες του Δημάρχου Σύμης για ελλείψεις γιατρών:

Η Υγεία είναι ένας τομέας ιδιαίτερος, πάντα υπάρχουν και αναδυόμενες ανάγκες. Πχ. το καλοκαίρι η Ελλάδα έχει υπερπολλαπλάσιο πληθυσμό. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συνεπάγεται και πολύ αυξημένες υποχρεώσεις και για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, δηλαδή για τα νοσοκομεία, για τις κλίνες, για τους γιατρούς, για το νοσηλευτικό προσωπικό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι της Σύμης, δουλεύουμε πάνω και σ΄αυτό, με βάση τις ανάγκες που αναδύονται κάθε φορά. Παράλληλα αξιοποιούμε τον νόμο, ο οποίος καθορίζει τις μετακινήσεις των γιατρών, όπου υπάρχει μια δυσκολία όσον αφορά στις δυσπρόσιτες περιοχές. Όλα αυτά εμείς πρέπει να τα συνεκτιμούμε και να παίρνουμε την ορθή απόφαση στην κατεύθυνση της λύσης και όχι του ‘’μπαλώματος’’.