Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, σε Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

11/11/2014
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, σε Συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Τρίτη, 11.11.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία Ομιλίας σε Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, παρευρέθηκε σήμερα και μίλησε σε Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Κατά την ομιλία της η Υφυπουργός επεσήμανε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παγκόσμια απειλή για την υγεία, με αυξητική τάση και συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών, ακόμα και με ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Όπως τόνισε, η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2, από τον οποίο πάσχει το 95% του συνόλου των διαβητικών και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η πάθηση συσχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία, περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον αρμόδιο εποπτευόμενο φορέα, το Εθνικό Κέντρο για την Έρευνα Πρόληψη και Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) διαμορφώνει πολιτικές αντιμετώπισης για το σακχαρώδη διαβήτη και χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα. Ακόμα, συνεργάζεται και συνομιλεί με ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικές εταιρείες που έχουν δραστηριότητες γύρω από τον διαβήτη, ώστε να ενημερώνει συνεχώς, το ιατρικό το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη με στόχο την καλύτερη πρόληψη της νόσου και την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού.

Η Υφυπουργός επεσήμανε πως, το Υπουργείο Υγείας, έχει συστήσει σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, 19 Διαβητολογικά Κέντρα και 63 Διαβητολογικά Ιατρεία, τα οποία στελεχώνονται με ειδικευμένους ιατρούς που έχουν εκπαιδευθεί στο σακχαρώδη διαβήτη. Σκοπός της λειτουργίας τους είναι, μεταξύ άλλων, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη, καθώς και η παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας στους διαβητικούς ασθενείς.

Τέλος, η Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον παιδικό διαβήτη, για τον οποίο, όπως είπε, γίνεται μια προσπάθεια, σε συνεργασία με το ΕΚΕΔΙ και τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να αντιμετωπιστεί στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Συζητούμε αυτή τη στιγμή, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στα σχολεία, να δούμε σε ποιες σχολικές μονάδες υπάρχουν παιδιά με διαβήτη, τα οποία χρήζουν μιας ιδιαίτερης φροντίδας από την πολιτεία» σημείωσε.