Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας 4-10 Μαΐου 2015

05/05/2015
#savekidslives

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, Τμήμα Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, σε συνεργασία με τη συναρμόδια Δ/νση Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Μεταδοτικών και μη Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας (Υ.Σ. 27.4.2015), στο πλαίσιο της καθιερωμένης από τον Ο.Η.Ε. Τρίτης Παγκόσμιας Εβδομάδας για την Οδική Ασφάλεια με θέμα: «Σώστε Παιδικές Ζωές με την οδική ασφάλεια» (#SaveKidsLives with road safety), που για το έτος 2015 είναι από 4 έως 10 Μάιου, σας ενημερώνουν για τα ακόλουθα:

Α. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), με πρωτοβουλία της, ανακήρυξε την δεκαετία 2011-2020 ως Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με την συμμετοχή κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών εταιρειών, από όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αναχαιτίσει και να αναστρέψει την τάση που θα οδηγήσει σε απώλεια περίπου 1,9 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως, εξαιτίας οδικών ατυχημάτων, μέχρι το 2020 , εφόσον η κατάσταση αυτή αφεθεί ανεξέλεγκτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η εβδομάδα 4-10 Μα'ϊου 2015, έχει οριστεί ως η Τρίτη Παγκόσμια Εβδομάδα του Ο.Η.Ε. για την Οδική Ασφάλεια. Στο επίκεντρο της καμπάνιας για το 2015, είναι τα παιδιά, καθώς πάνω από 186.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τροχαία ατυχήματα, ενώ χιλιάδες άλλα τραυματίζονται σοβαρά. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι τραυματισμοί από τροχαία συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες αιτίες παιδικής θνησιμότητας για ηλικίες άνω των πέντε (5) ετών, ενώ είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας για ηλικίες 15-17 ετών.
Β.1 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), προκειμένου να ενισχύσει την σημασία του μηνύματος «Σώστε Παιδικές Ζωές με την οδική ασφάλεια» (#SaveKidsLives with road safety), έχει διαμορφώσει οδηγίες προς την κατεύθυνση αυτή με τίτλο : «10 Στρατηγικές για την Ασφάλεια των Παιδιών στο Δρόμο» (Συν. κείμενο) και οι οποίες συνοπτικά είναι:
1. Έλεγχος ταχύτητας
2. Περιορισμός της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
3. Χρήση προστατευτικού κράνους για ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές.
4. Χρήση κατάλληλων συστημάτων ασφαλείας για παιδιά στο αυτοκίνητο.
5. Ενίσχυση της ορατότητας των παιδιών αλλά και της αναγνώρισης τους από τους οδηγούς.
6. Βελτίωση οδικών υποδομών
7. Κατάλληλος σχεδιασμός οχημάτων.
8. Μείωση κινδύνων για νέους οδηγούς.
9. Παροχή κατάλληλης φροντίδας σε τραυματισμένα παιδιά.
10. Επίβλεψη παιδιών κοντά σε δρόμους.

Διαβάστε περισσότερα...